Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ -ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΕΙ Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ -ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΕΙ Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ
H καλή επιδημιολογική εικόνα του νομού Λασιθίου, και  ο σταθερά χαμηλός  αριθμός των μολύνσεων με κορονοϊό  απο την αρχή της πανδημίας , σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε τοπικό επίπεδο, δημιούργησαν στην ελληνική και στην διεθνή τουριστική αγορά την εικόνα του πιο ασφαλούς καλοκαιρινού τουριστικού προορισμού, γεγονός που  άρχισε να κεφαλαιοποιείται από τις αρχές Ιουλίου,  αλλάζοντας τα ποσοστά των κρατήσεων και τις πληρότητες σε όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία του Νομού Λασιθίου  και κυρίως στα μεγάλα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, όπου οι πληρότητες μετά τις 15 Ιουλίου ξεπερνούν  ακόμη και το 70%.

«Τώρα  οι κρατήσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας  και του Μακρύ Γιαλού έχουν αρχίσει  να  ανακάμπτουν και να καταγράφουν σημαντική άνοδο σε σχέση με τις πληρότητες του περασμένου μήνα,  που ήταν πολύ μικρότερες των προσδοκιών μας.  Οι ξενοδόχοι της περιοχής μας,  συνεχίζουν να ζούν με την αβεβαιότητα και την αγωνία των αρνητικών ταξιδιωτικών οδηγιών που δίνουν στους πολίτες τους κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες , όπως η Τσεχία πρόσφατα , η οποία προειδοποιεί τους  ανεμβολίαστους Τσέχους τουρίστες , ότι θα μείνουν κάποιες μέρες σε καραντίνα, όταν επιστρέψουν στην Τσεχία από διακοπές στο νησί μας, επειδή έχουν βάλει την Κρήτη στο κόκκινο , λόγω της μετάλλαξης Δέλτα», μας είπε ο πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

Βελτιωμένη είναι από τις αρχές του Ιούλη  η εικόνα των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού Λασιθίου.

«Εμείς,  στο Σουηδικών συμφερόντων ξενοδοχείο «Sun Wing» στο Μακρύ Γιαλό, έχουμε φτάσει τον Ιούλιο στο 80% τις πληρότητες μας. Και τον Ιούνιο πήγαμε ανέλπιστα  καλά, αφού καταφέραμε να κλείσουμε το μήνα αυτό, με πληρότητα γύρω στο 40%.  Έχω πληροφορηθεί πως στα ξενοδοχεία του Μακρύ Γιαλού και της Ιεράπετρας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με βάση τις κρατήσεις, οι πληρότητες θα κυμαίνονται από 70-90%.

Η κατάσταση παραμένει πάντως πολύ ρευστή και ευμετάβλητη,  αφού κάποιες χώρες έχουν βάλει την Κρήτη στο κόκκινο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες , προειδοποιώντας εκείνους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Κρήτη , ότι επιστρέφοντας στην πατρίδα τους , θα μπούν σε καραντίνα για μερικές μέρες», μας επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Sun Wing» κ Νίκος Καρχιμάκης.

Οι κρατήσεις στην Ιεράπετρα και στο Μακρύ Γιαλό,  προέρχονται κατά βάση  από τη γερμανική αγορά, η οποία και φέτος  φαίνεται πως θα είναι ο πιο βασικός παίκτης του κρητικού τουρισμού. Πολλές κρατήσεις έρχονται επίσης από  την Τσεχία,  την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αυστρία  και τη Γαλλία ενώ ενδιαφέρον  υπάρχει και από τις τουριστικές  αγορές της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας.

Η τρέχουσα τουριστική περίοδος φαίνεται ότι στην Ιεράπετρα θα έχει διάρκεια αφού οι ταξιδιώτες τη θεωρούν «covid free» και γνωρίζουν ότι το υποτροπικό της κλίμα τους επιτρέπει να κάνουν κρατήσεις στα ξενοδοχεία της μέχρι  και τα τέλη του Νοέμβρη.

                 ΕΝΕΣΕΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Ενώ μετά την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων,  διαπιστώνεται ότι την Ιεράπετρα επιλέγουν για τις διακοπές τους πάρα πολλοί Έλληνες τουρίστες, για  τους ίδιους λόγους που την επιλέγουν και οι ξένοι τουρίστες, από τις αρχές Ιουλίου ο κλάδος της εστίασης,  παρουσιάζει μια διακριτή βελτίωση σε σύγκριση με τον Ιούνη.

 «Είναι αλήθεια ότι τα ποιοτικά μαγαζιά του κλάδου του καφέ και της εστίασης, από τις αρχές Ιουλίου παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα , έχοντας βελτιώσει  τους τζίρους τους . Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι στην Ιεράπετρα, ο εσωτερικός τουρισμός ανταγωνίζεται σε ποσοστά τον Ευρωπαϊκό τουρισμό . Οι Έλληνες πελάτες των καταστημάτων του καφέ και της εστίασης πάντα θεωρούνταν από τον κλάδο μας, ως οι καλύτεροι πελάτες μας , γιατί ξέρουν να τρώνε , να πίνουν και να καταναλώνουν όταν βρίσκονται σε διακοπές ξεκούρασης», μας  είπε ο πρόεδρος του Σωματείου καταστηματαρχών καφέ και εστίασης  Ιεράπετρας κ Μανόλης Μιχελαράκης, προσθέτοντας ότι , «φέτος για πρώτη φορά βλέπουμε στα καταστήματα της εστίασης να βγαίνουν για φαγητό τα  βράδια ακόμη και επισκέπτες που έχουν κλείσει τις διακοπές τους στα ξενοδοχεία  all inclusive. Οι ξένοι έχουν  κουραστεί  από τα συνεχή   lockdown  στην πατρίδα τους και βγαίνουν έξω από τα ξενοδοχεία , για να πάρουν το δείπνο τους στα μαγαζιά της παραλίας, και ας έχουν προπληρώσει το φαγητό τους μέσα στο ξενοδοχείο».

«Πράγματι στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα  της Ιεράπετρας έχουν κάνει περισσότερες κρατήσεις εφέτος το καλοκαίρι περισσότεροι  Έλληνες τουρίστες. Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή η περιοχή μας έχει μείνει καθαρή από κορονοϊό, αλλά συμβαίνει επίσης γιατί εφέτος,  οι Έλληνες βρήκαν ελεύθερα δωμάτια και καταλύματα να κλείσουν πράγμα που τα προηγούμενα χρόνια δεν συνέβαινε», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης  Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

 Η τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας που έχει να κάνει με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και η συνέχιση  των εμβολιασμών  στα 3 εμβολιαστικά κέντρα της Ιεράπετρας, μπορούν να τονώσουν σημαντικά την τουριστική κίνηση και να ανοίξουν τον δρόμο για καλύτερα οικονομικά  αποτελέσματα στο τέλος της σαιζόν.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Η ΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΗΣ ΡΥΤΙΔΩΣΗΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

admin

ΔΕΔΔΗΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment