Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

H Ιεράπετρα επιχειρεί με όχημα την πολιτιστική της κληρονομιά , να υποστηρίξει και να ενισχύσει περισσότερο την τουριστική της ανάπτυξη.

Το «σπίτι του Μ.  Ναπολέοντα», όπου συνεχίζονται τα έργα συντήρησης και ανάδειξης , επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης συνοδευόμενος από την προϊσταμένη της Εφορείας αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες που εκτελούνται.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι : «Αναδεικνύουμε ένα ιστορικό σημείο μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τουριστική δυναμική του Δήμου.

Οι παρεμβάσεις που απαιτεί το κτίριο και ο περιβάλλοντας χώρος είναι εκτεταμένες λόγω της παντελούς απουσίας συντήρησης του χώρου και των φθορών που έχει υποστεί από πρότερη χρήση του.

Παρ’ όλα αυτά η ανάδειξη του σπιτιού του Ναπολέοντα ήταν ένας στόχος της Δημοτικής μας Αρχής που παρότι απαιτούσε πολύ προσπάθεια καταφέραμε, συνεργαζόμενοι με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, να το βλέπουμε  να υλοποιείται».

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΑ ΕΡΓΑ

Με  την υπογραφή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη χρηματοδοτήθηκε παράλληλα και  η επισκευή του παλιού κτιρίου της αρχαιολογικής συλλογής(μουσείο) Ιεράπετρας και του σπιτιού όπου φέρεται ότι έμεινε για μια βραδιά ο Μέγας Ναπολέων, στην παλιά πόλη κοντά στο Φρούριο Καλές.

Η επισκευή του κτιρίου της αρχαιολογικής συλλογής Ιεράπετρας, στην οδό Δημοκρατίας, έχει προϋπολογισμό 120.000 ευρώ.

 Στην εργολαβία της αναστήλωσης του «σπιτιού του Μ. Ναπολέοντα» περιλαμβάνεται και ο ηλεκτροφωτισμός της οδού «Μ. Ναπολέοντα» συνολικού προϋπολογισμού 75.000 ευρώ.

Επειδή έχουν υιοθετήσει στο Δήμο Ιεράπετρας, την άποψη ότι, είναι σημαντική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, είχαν προχωρήσει από το 2016 στην συγκρότηση της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, με πρόεδρο τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Γιάννη Ροβιθάκη. Η επιτροπή αυτή μετεξελίχτηκε σε Σύλλογο ανάδειξης αρχαιοτήτων πολιτισμού και ιστορίας «Ιεράπυτνα».

Ο Δήμος Ιεράπετρας συνεργάζεται με το Σύλλογο «Ιεράπυτνα» και την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και ιδιαίτερα με την προϊσταμένη της κ. Χρύσα Σοφιανού, προσφέροντας τη βοήθεια του, στις ανασκαφικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Δήμος έχει βοηθήσει τους αρχαιολόγους στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων, στη θέση «Γαϊδουροφάς» Ανατολής, στην ανασκαφή και αποκάλυψη του Ρωμαϊκού θεάτρου στη θέση Βιγλιά, στον Αζοριά Καβουσίου, στο Μύρτο, καθώς επίσης και στη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο Μινωϊκό οικισμό της νήσου Χρυσής, όπου έχει βρεθεί το μεγαλύτερο Μινωϊκό εργαστήριο παραγωγής πορφύρας της Μεσογείου, που έχει να κάνει με την επεξεργασία των οστράκων murex.

Όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες, οι Ιεραπετρίτες ελπίζουν ότι θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται ώστε να γίνουν επισκέψιμες αυτές οι θέσεις και να συμπεριληφθούν αυτές οι αρχαιότητες, στους τουριστικούς οδηγούς.

Στο μεταξύ, σύντομα οι κάτοικοι, οι μαθητές και οι επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιεράπετρας, με την επίσκεψη τους στο ψηφιακό Μουσείο, το οποίο ολοκληρώνεται και θα λειτουργήσει, στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου, δίπλα στο αστυνομικό μέγαρο.

«Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί πάγιο αίτημα των αρχαιόφιλων της Ιεράπετρας, η γη της οποίας βρίθει αρχαιοτήτων, η εξασφάλιση κατάλληλου οικοπέδου για να ανεγερθεί ένα μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο κτίριο το οποίο θα έφτανε για να εκτεθούν όλες εκείνες οι αρχαιότητες που έχουν έρθει στο φως και βρίσκονται στις αποθήκες αλλά και εκείνες που σήμερα εκτίθενται στην μικρό παλιό και ακατάλληλο κτίριο όπου φιλοξενούνται, ελπίζουμε προσωρινά, κάποιοι από τους θησαυρούς της αρχαίας Ιεράπυτνας. Εμείς διεκδικούμε την επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου η την κατασκευή νέου σε άλλο καταλληλότερο χώρο», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Συλλόγου ανάδειξης αρχαιοτήτων πολιτισμού και ιστορίας Ιεράπετρας κ. Γιάννης Ροβιθάκης.

Κάθε χρόνο ωστόσο οργανώνονται για το κοινό, εκδηλώσεις γνωριμίας των ξενιτεμένων θησαυρών της αρχαίας Ιεράπυτνας.

Είναι σπουδαία μνημεία τα οποία βρίσκονται είτε σε ξένα είτε σε Ελληνικά Μουσεία, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί αρχαιόφιλοι, οι οποίοι ζητούν να ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία διεκδίκησης της επιστροφής όλων εκείνων των μνημείων που βρέθηκαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο, μακριά από τον τόπο που τα γέννησε.

Related posts

ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Η υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πελαγία Πετράκη, επισκέφτηκε σήμερα τον ΤΟΕΒ Καβουσίου

admin

Οριστικό: Σε εφαρμογή ο… σκυλοκτόνος νόμος

admin

Leave a Comment