Έφτασε ο Μάρτης και όλοι οι ξενοδόχοι της Ιεράπετρας και του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού, συνεχίζουν με πυρετώδεις ρυθμούς την προετοιμασία των ξενοδοχειακών τους μονάδων, ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σαιζόν.
Πότε όμως θα γίνει αυτή η έναρξη και με τι πληρότητες θα λειτουργήσουν εφέτος τα ξενοδοχεία, κανείς δε γνωρίζει. Πολλοί καταλαβαίνουν ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας της covid 19, γίνονται με επίκεντρο τη στήριξη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας , που είναι ο τουρισμός, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν πως αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τοποθετεί την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων στις αρχές Μαϊου.
Στο μεταξύ πολλές ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, έχουν δημοσιεύσει αγγελίες πρόσληψης ξενοδοχοϋπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων και ετοιμάζονται να συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας τους, ώστε να είναι έτοιμοι από κάθε άποψη όταν θα ανακοινωθεί το άνοιγμα του τουριστικού κλάδου.
«Εμείς οι ξενοδόχοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της τουριστικής σαιζόν όποτε και αν αποφασιστεί από την κυβέρνηση να ανακοινωθεί. Αυτή τη στιγμή κι ενώ μπαίνει ο Μάρτης είμαστε όλοι στο σκοτάδι. Δε γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για το πότε θα ανοίξουμε . Τα πάντα είναι παγωμένοι και οι κρατήσεις είναι μηδενικές.
Επικρατεί η άποψη των περισσοτέρων που λένε ότι θα ανοίξουμε κάπου προς τον Μάιο. Αυτό συμπεραίνουμε, όταν δούμε με τι λογική, τα δεδομένα που έχουμε σήμερα.
Έτσι βλέπουν την σημερινή κατάσταση και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία.
Μας προβληματίζει στο μεταξύ πάρα πολύ, ότι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε σκληρό lockdown. Από αυτές τις χώρες περιμένουμε τους τουρίστες και γι΄ αυτό προετοιμαζόμαστε κατάλληλα», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.
Οι άνθρωποι της τουριστικής αγοράς γνωρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη.
«Πιστεύουμε ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών θα ανέβει σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες και ότι η ψυχολογία του κόσμου θα αλλάξει, για να αρχίσει να σκέπτεται τις διακοπές που δεν έκανε πέρυσι , λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων και του φόβου της πανδημίας.
Πάντως , εμείς στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση , συγκριτικά με τη Γαλλία , τη Γερμανία και την Ολλανδία για παράδειγμα. Όταν θα αρχίσει να αυξάνει σημαντικά το ποσοστό των εμβολιασμένων σε όλη της Ευρώπη , τότε θα αρχίσουμε να ελπίζουμε για το άνοιγμα του τουρισμού. Εμείς έχουμε ζητήσει με την Ομοσπονδία μας από την κυβέρνηση, να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό του ξενοδοχοϋπαλληλικού προσωπικού , όπως σωστά έγινε με τους υγειονομικούς», προσθέτει ο κ Γιώργος Βαρδάκης.
Επειδή η Ελλάδα είναι από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετωπίζει σοβαρά και μεθοδικά τον περιορισμό της πανδημίας, το γεγονός αυτό θα λειτουργήσει σαν βαρόμετρο για την επιλογή της χώρας που θα επισκεφτούν εφέτος οι Ευρωπαίοι και όχι μόνο, καθώς θα μας θεωρήσουν ως τον πιο ασφαλή τουριστικό τους προορισμό.
ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Χιλιάδες ξενοχοϋπάλληλοι ζουν τους τελευταίους μήνες με το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ , χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και πότε θα τους ζητήσουν οι εργοδότες τους να παρουσιαστούν στις θέσεις τους για να ξεκινήσει η νέα τουριστική σαιζόν.
«Μας έδωσαν άλλους δυο μήνες παράταση για να μείνουμε στο ταμείο ανεργίας, ενώ κανείς από εμάς δε μπορεί να ζήσει την οικογένεια του με 400 ευρώ.
Δε γνωρίζουμε επίσης, τι θα γίνει, όταν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία με μικρές πληρότητες και άρα μειωμένο προσωπικό , εαν θα ισχύσουν τα 534 ευρώ της αναστολής εργασίας.
Περιμένουμε να συγκροτηθούν οι διοικήσεις στις τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων για να μπορούμε να υπογράψουμε την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να αισθανθούμε ότι δεν κινδυνεύουν με καταστρατήγηση τα εργασιακά μας δικαιώματα», μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο “Sun Wing” της Ανάληψης Μακρύ Γιαλού κ Νίκος Καρχιμάκης.
Ενώ οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν εστιάσει στους κλασσικούς πελάτες της Κρήτης από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, κανείς δεν υπολογίζει το ενδεχόμενο σε περίοδο κρίσης και υπό προϋποθέσεις, το ασφαλές σωσίβιο για τον κλάδο τελικά να είναι …ο εσωτερικός τουρισμός.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ