Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Την περασμένη  Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία,  στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου το βιωματικό σεμινάριο του Δρ. Χημείας κ.  Ιωάννη Τσαγκατάκη «Η κρητική διατροφή: επιστήμη και γαστρονομία» , που στρέφεται πάντα προς το ευρύ κοινό, με στόχο να το ευαισθητοποιήσει προς μια σωστή διατροφή, δηλαδή τη μια και μοναδική Κρητική διατροφή.

«Το σεμινάριο όπως υποδηλώνει ο τίτλος του, άγγιξε σε λίγο σχετικά χρόνο ,όλες τις πτυχές της Κρητική διατροφής. Πρώτα παρουσίασε τα θρεπτικά συστατικά , μια γνώση που πρέπει να κατέχουν όλοι, γιατί αποτελούν τη βάση για την κατανόηση αυτών των συστατικών που δίνουν υπεραξία στα αγνά τρόφιμά μας, με τα αντιοξειδωτικά, τις φυτικές ίνες, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, τα λιπίδια, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία», μας λέει ο κ Γιάννης Τσαγκατάκης.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε το σπουδαιότερο ίσως κομμάτι: οι ομάδες τροφίμων με σήμα κατατεθέν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φυσικά, που κατέχει πολλά μετάλλια λόγω των ισχυρισμών υγείας και διατροφής από την ευρωπαϊκή Ανώτατη Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA):

«Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.Αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λίπη της διατροφής με ακόρεστα συνεισφέρει  η κρητική γαστρονομία, στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα», σημειώνει ο κ Τσαγκατάκης.

«Αυτές οι πληροφορίες, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγράφονται σε όλες τις ετικέτες ελαιολάδου όπως κάνουν άλλες λιπαρές ύλες για επάλειψη αλλά δυστυχώς υπάρχει άγνοια. Η ποικιλία των κρητικών τροφίμων είναι ανεξάντλητη, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, άγρια χόρτα, «μαύρο» ψωμί και γουλίδια από αντικριστό κατσίκι. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε τα βότανα, το μέλι, τα μανιτάρια, το κρασί, η ρακή και τόσα άλλα», προσθέτει ο κ Τσαγκατάκης.

Η ζωή στην Κρήτη με το μοναδικό τρόπο της είναι 365 μέρες το χρόνο διακοπές: ονομαστικές εορτές, τελετές (γάμοι βαφτίσια ακόμη και αυτό το μνημόσυνο), πνευματική ζωή (σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, τον πλησίον και το Θεό),προσευχή, Θεία Μετάληψη,  περιβάλλον (αέρας, θάλασσα, βουνό, καιρικές συνθήκες).

 Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας που διανύουμε τώρα την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή με τις 180 – 200 μέρες το χρόνο αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Μάλιστα παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του  κ Γιάννη Τσαγκατάκη  «Η ορθόδοξη νηστεία: ένα πνευματικό και διατροφικό θαύμα».

Όλα αυτά αποτέλεσαν το πρώτο κομμάτι του σεμιναρίου. Το δεύτερο μέρος επεφύλαξε στους παρευρισκόμενους μία «έκπληξη». Ήταν η σύνταξη του κρητικού διαιτολογίου από τους ίδιους σύμφωνα με τη φιλοσοφία του κ. Γιάννη  Τσαγκατάκη «6 στις 6».

Τέλος η συζήτηση έφθασε στο επίμαχο μέρος : μεσογειακή ή κρητική διατροφή;

«Στο σεμινάριο αποδείχτηκε περίτρανα ότι η κρητική διατροφή, είναι το μοναδικό και παγκόσμιο μοντέλο της σωστής διατροφής και πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τη «μελέτη των 7 χωρών» , ενώ  πρέπει να απορρίψουμε ακόμα και αυτά τα υβρίδια,  όπως για παράδειγμα  την επινόηση ,  μεσογειακή διατροφή», τόνισε ο κ Τσαγκατάκης.

Το σεμινάριο του κ Γιάννη  Τσαγκατάκη  (επιστημονικού υπεύθυνου της Λέσχης Αρχιμαγείρων) είχε μεγάλη επιτυχία και συνοδεύτηκε με ένα θερμό χειροκρότημα που γέμισε τον εισηγητή με ικανοποίηση και θάρρος για την περαιτέρω διάδοση του θαύματός μας, δηλαδή της  μοναδικής κρητικής διατροφής.

8 συνημμένα

Related posts

«Χειροπέδες» στον αλλοδαπό που κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση στην Δέσποινα Πλατανάκη

admin

ANAKOIΝΩΣΗ ΟΣΔΕ 2020

admin

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 21.2.2020 

admin

Leave a Comment