Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Το καταφύγιο περιστεριών στην Ιεράπετρα και τα … απίθανα ονόματα των πτηνών

Κουρνιάζουν στον μοναδικό μεγάλο φύκο που έχει ηλικία τριάντα χρόνων

Τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Δημαρχείου της Ιεράπετρας έχουν βρεί καταφύγιο σκυλάκια και γατάκια που φροντίζουν ηλικιωμένοι και νέοι καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Από πέρυσι, όταν κόπηκαν όλα σχεδόν τα μεγάλα δέντρα της κεντρικής πλατείας της Ιεράπετρας, εξαιτίας της ανάπλασης του κέντρου, τα εκατοντάδες περιστέρια που κούρνιαζαν τις νύχτες στα κλαδιά τους, βρήκαν καταφύγιο στον μοναδικό μεγάλο φύκο που έχει ηλικία τριάντα χρόνων περίπου και βρίσκεται μπροστά στο παλιό Δημαρχείο, όπου φιλοξενείται πλέον το ψηφιακό Μουσείο και  η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Αυτά τα εκατοντάδες  περιστέρια, εκτός από το ότι βρήκαν καταφύγιο στο πιο εντυπωσιακό δέντρο της πλατείας της Ιεράπετρας, βρήκαν ξαφνικά και έναν σοβαρό φιλόζωο, που σαν πιστός φίλος, φροντίζει καθημερινά για το νερό και την τροφή τους.

«Είναι η καθημερινή συντροφιά μου όλα αυτά τα περιστέρια της πλατείας , που βρίσκουν πλέον καταφύγιο πάνω στα κλαδιά αυτού του γιγάντιου επιβλητικού δέντρου μπροστά στο παλιό Δημαρχείο.

Τους παίρνω τροφές και τα ταϊζω κάθε μέρα . Με έχουν μάθει πιά και ακούν τα σφυρίγματα μου , όταν τα καλώ για φαγητό.  Τα φροντίζω , όπως όλα τα σκυλάκια  και τα γατάκια. Ανεβαίνουν πάνω στο σώμα μου , τρώνε μέσα από τα χέρια μου. Τα έχω ‘’βαπτίσει’’ και έχει το καθένα το όνομα του.

Τα ξέρω όλα  και τα φωνάζω  με το όνομα τους. Εκείνα είναι πάρα πολύ υπάκουα και κάνουν ότι τους ζητήσω, είναι οι φίλοι μου οι αγαπημένοι», μας λέει η ιδιοκτήτρια του διπλανού περιπτέρου κ  Όλγα Γεωργουλοπούλου.

«Σήμερα, προστέθηκε στην παρέα, ο Μπάμπης. Αρσενικό περιστέρι. Τον βρήκα τραυματισμένο και ανίκανο να πετάξει. Από επίθεση γάτας, ή από χτύπημα αυτοκινήτου; Δεν ξέρω. Πάντως δεν είναι καλά και χρήζει φροντίδας. Μόνο που δεν συμπάθησε την Αλίκη (νεαρή δεκαοχτούρα), και παρόλο που η Αλίκη τον αποδέχτηκε ως σύντροφο, αυτός, δεν ….Της επιτέθηκε!!! Αλλά αυτή, δεν “μασάει”!!! Ακάθεκτη, συνεχίζει το γεύμα της!!!

Όσο για τον Δημήτρη, τον αρσενικό έφηβο που είχε παρεούλα η Αλίκη και τα πήγαιναν θαυμάσια, τα νέα δεν είναι καλά….Δυστυχώς, του έγινε ευθανασία…Είχε γεμίσει όγκους λόγω ευλογιάς….Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να τα καταφέρει….», μας λέει η Όλγα.

Έκανε πολύ  ζέστη τις τελευταίες μέρες και η Όλγα , έφτιαξε μια μπανιέρα για να μπουν να δροσιστούν όλα τα περιστέρια και οι δεκαοχτούρες που φροντίζει.

«Έχω βάλει μία λεκανίδα με νερό για τα περιστεράκια που φροντίζω. Και έχω προσθέσει αντιβίωση για αναπνευστικούς λόγους. Στην αρχή, βούτηξαν μέσα τέσσερα περιστέρια και αφού πλατσούρισαν και κατάβρεξαν τα πέριξ, έδωσαν χώρο στα υπόλοιπα, τα οποία, είχαν υποδειγματική συμπεριφορά σεβασμού και προτεραιότητας! Ναι, ναι, αλήθεια σας λέω! Και ιδού η απόδειξη . Τα περιστέρια δίνουν μαθήματα καλής συμπεριφοράς!» μας λέει η περιβαλλοντικά ευαίσθητη Όλγα Γεωργουλοπούλου.

Related posts

Πολλές ζημιές από τη θεομηνία στα Χανια

admin

ΧΕΛΩΝΕΣ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ ΣΕ ΤΡΥΦΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟΝ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ

admin

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

admin

Leave a Comment