Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τροπολογία για ακατάσχετο στα 15.000 λέει ο Αραχωβίτης

Το ακατάσχετο ύψους 15.000 ευρώ των αγροτών, θέματα ασφαλιστικά και φορολογικά, μετεξέλιξη του ΕΛΓΑ, σε έναν δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό στο πλευρό του αγρότη, αλλά και έμπρακτη στήριξη του συνεργατισμού, που αποτελεί το νούμερο ένα όργανο των παραγωγών, αποτελούν – σύμφωνα με όσα ανέφερε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης από τη ΔΕΘ – τις προτεραιότητες της Βάθη.

Επίσης ο κ. Αραχωβίτη από την 83η Διεθνή Έκθεση δήλωσε ότι προβλέπει νέο ρεκόρ εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Στο περιθώριο της σημερινής τελετής εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην 83η ΔΕΘ, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε: «Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια να αναστραφεί αυτή η αρνητική τάση στον πρωτογενή τομέα. Ήταν λογικό ότι πρώτα έπρεπε να σταματήσουμε την κατρακύλα και μετά να αρχίσουμε να χτίζουμε. Είμαστε ακριβώς στο στάδιο που μπορούμε να αρχίζουμε να χτίζουμε πράγματα για τους αγρότες και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα το ξέρουν καλά, ότι μόνο με αυτήν την κυβέρνηση και την ηγεσία μπορούν να ελπίζουν ότι θα ακουστεί η φωνή τους”.

Υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα «υπέφερε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και πριν από την έλευσή της”, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε: «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί, να πάψουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας των μεσαζόντων στην πλάτη τους και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε, αλλά και να μεγιστοποιήσουμε τον εισόδημα του αγρότη που βγαίνει από τον κόπο και τον ιδρώτα του, μέσα από την παραγωγική διαδικασία και όχι μόνο από τις επιδοτήσεις”.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ακατάσχετο των αγροτών, ο κ. Αραχωβίτης, τόνισε: «Είναι κάτι που και εξήγγειλε ο προκάτοχός μου ο Ευάγγελος Αποστόλου. Προετοιμάζεται η σχετική τροπολογία. Νομίζω ότι είμαστε κοντά, αλλά ας μην πούμε κάτι περισσότερο τώρα. Είμαστε κοντά όμως”. Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι μια σειρά άλλα θεσμικά ζητήματα, σε λίγες ώρες μιλά ο Έλληνας πρωθυπουργός οπότε θα ακουστούν πράγματα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και σε θέματα φορολογικά και ασφαλιστικά”.

«Το επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο παραγωγός και αυτό δεν το ξεχνάμε και δεν είναι λόγια που δεν αποδεικνύουμε. Θα δείτε ότι το όργανο των παραγωγών που είναι ο συνεργατισμός (ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί), έμπρακτα στηρίζεται”. πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, επισήμανε: «προτεραιότητα του υπουργείου είναι ο ΕΛΓΑ να γίνει φίλος του παραγωγού και να είναι δίπλα του στη δύσκολη ώρα και όταν τον χρειάζεται. Να έχει τη δύναμη να είναι εκεί. Τα πακέτα που χρεοκόπησαν τον ΕΛΓΑ και τη χώρα δεν θα επαναληφθούν. Ο ΕΛΓΑ θα είναι ένας πραγματικά δημόσιος ασφαλιστικός οργανισμός στο πλευρό του αγρότη”.

Αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «όσο και αν κάποιοι, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τραμπ δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι είναι εδώ, ωστόσο η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός”. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι:”Η ελληνική παραγωγή, οι Έλληνες παραγωγοί και ο ΕΛΓΑ, αλλά και όλοι όσοι εμπλεκόμαστε, πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα. Είμαστε σε μια διαδικασία που μελετάμε τις κλιματικές αλλαγές και την προσαρμογή του ΕΛΓΑ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, καθώς -όπως είπε- «η Ελλάδα μπορεί να παράξει ποιοτική ζάχαρη” και πρόσθεσε, ότι «η συνδεδεμένη για τα τεύτλα θα συνεχίσει να έχει ισχύ”.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει από την έναρξη της θητείας της την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), τονίζοντας: «τα προβλήματα στην βιομηχανία είναι τόσο βαθιά, που αυτή τη στιγμή δίνεται ο ύστατος αγώνας. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία με κάθε τρόπο. Είμαστε κοντά σε θετικά αποτελέσματα”.

Νέο ρεκόρ εξαγωγών αγροτικών προϊόντων
«Ο πρωτογενής τομέας αποδείχθηκε ο πιο ανθεκτικός στα χρόνια της κρίσης. Μας υπόσχεται ότι μπορεί πολλά περισσότερα για την επόμενη ημέρα, τη στιγμή μάλιστα που τα προηγούμενα χρόνια έλαβε και τις πρώτες βοήθειες που χρειαζόταν”, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), στην 83η ΔΕΘ. Στην ημερίδα, με θέμα: «Η εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα: Οι σύγχρονες προκλήσεις”, ο κ. Αραχωβίτης είπε μεταξύ άλλων: «Πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Με όραμα, στοχοθεσία, ενίσχυση της συνεργασίας , σκληρή δουλειά και καθαρά χέρια θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα” και πρόσθεσε: «φαίνεται ότι θα έχουμε νέο ρεκόρ εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Ο γενικός γραμματέας αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα επέδειξε τις μεγαλύτερες αντοχές στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σημείωσε: «οι αντοχές βέβαια αυτές έχουν και μια άλλη διάσταση, που πρέπει να εξεταστεί. Συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας μας; Ο αγροτικός τομέας συμβάλλει κατά 20% στις ελληνικές εξαγωγές και πέτυχε μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο με τις εισαγωγές”.

Αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων, ο κ. Κασίμης, επισήμανε ότι ναι μεν υπάρχουν, ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να επενδύσουμε στην προστιθέμενη αξία, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση που καλούνται να “ απαντήσουν” οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η παγκόσμια τάση, βάσει σχετικών μελετών σε παγκόσμιο επίπεδο, μιλά για εκτίναξη της ζήτησης των αγροτικών προϊόντων σε ποσοστό 100% ως το 2050. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι παρούσα”, είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας και ενσωμάτωσης εργαλείων διαχείρισης κινδύνων, που – όπως είπε – θα επιτρέπουν στη χώρα να αντιδρά, απέναντι σε εμπόδια που ανακύπτουν από απρόβλεπτους παράγοντες, γεωπολιτικούς και πολιτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα το ρωσικό εμπάργκο.

Τη θέση του ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η τεχνογνωσία και μια απλωμένη πλέον πληροφόρηση σε όσους εμπλέκονται στον αγροδιατροφικό τομέα, εξέφρασε ο σύμβουλος διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της ημερίδας. Τονίζοντας ότι πλέον είναι πιο ορατό από ποτέ το «περιθώριο να δημιουργηθούν ζητήματα υπεραξίας από τα προϊόντα που πρωτογενώς παράγονται και να μείνουν στην χώρα μας, ενισχύοντας το δικό μας ΑΕΠ”, επισήμανε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών στον δευτερογενή τομέα κατέχει το 24% της παραγωγής, το 25% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, στο συνολικό κύκλο εργασιών της μεταποίησης, το 26% των επιχειρήσεων της ελληνικής επικράτειας και το 34% του συνόλου των εργαζομένων. Επισήμανε ότι τα προβλήματα στον αγροδιατροφικό τομέα είναι και προκλήσεις, και σχετίζονται «με την αυξημένη πίεση για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με το γεγονός ότι αλλάζουν οι κατευθύνσεις και οι καταναλωτικές συνήθειες, από την αλλαγή του τρόπου διακίνησης (Agrologistics), από τον ίδιο τον ανταγωνισμό εγχώριο και διεθνή, και από την ραγδαία αύξηση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων μέσα από τα λεγόμενα θέματα της ψηφιακής τεχνολογίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, συνεργασία, καινοτομία και εκπαίδευση μπορούν υπό προϋποθέσεις να συμβάλλουν και να κάνουν πιο φιλικά τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές και προτιμητέα στους καταναλωτές.

Γιώργος Κωνσταντόπουλος: Ενίσχυση συνεργασία για περαιτέρω αύξηση εξαγωγών
Την ενίσχυση της συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στη μεταμνημονιακή περίοδο, η αύξηση των εξαγωγών θα αποτελέσει το βασικό πυλώνα της αναδιαμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. «Για να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας, πρέπει να εστιάσουμε τις ενέργειές μας στα πλεονεκτήματά μας και ειδικότερα σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα αγροτικά”, σημείωσε.

Σε θετική τροχιά οι εξαγωγές-εκτιμήσεις για διαμόρφωσή τους στα 30 δισ. ευρώ
Τα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου για το πρώτο εξάμηνο 2018 είναι ιδιαίτερα θετικά καθώς οι εξαγωγές της Ελλάδας ανήλθαν στο ποσό των 16,4 δισ. ευρώ, έναντι 14,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,2 δις. ευρώ, δηλαδή 15,7%”, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι “αν διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, εκτιμούμε ότι οι εξαγωγές μας για το 2018 θα σημειώσουν ρεκόρ, σε πάνω από 30 δισ. ευρώ”.

Είπε ότι τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής χαρακτηρίζονται διεθνώς ως εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας με τη ζήτησή τους σε παγκόσμια κλίμακα να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε ότι οι εξαγωγές του κλάδου στο α’ εξάμηνο 2018 ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12%, ενώ το μερίδιό τους στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών να ανέρχεται σε 19,4%.

Για το πρόβλημα του μικρού μεγέθους των εκμεταλλεύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ είπε ότι αντιμετωπίζεται με την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που από την φύση τους χρειάζονται μικρές παραγωγές και στην περίπτωση των αγροτικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, είναι απαραίτητη η συνένωση δυνάμεων μέσω της δημιουργίας clusters. Είπε ακόμα ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης, τονίζοντας ότι «αν μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές της εργασίας, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα δώσουμε σημαντικό κίνητρο σε νέους εργαζόμενους να παραμείνουν στη χώρα μας και να συνεχίσουν να καινοτομούν και να δημιουργούν εδώ, μειώνοντας παράλληλα το φαινόμενο του brain drain το οποίο επηρεάζει αρνητικά όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του αγροδιατροφικού”.

Για την παράνομη διακίνηση ατυποποίητων οπωροκηπευτικών προϊόντων στην εγχώρια εσωτερική αγορά και ιδίως στις γειτονικές χώρες – μέλη της ΕΕ, ο κ. Κωσταντόπουλος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων, ενώ μιλώντας για τις αδυναμίες του αγροτικού κλάδου, στάθηκε στην «έλλειψη εξαγωγικής στρατηγικής για την στοχευμένη διείσδυση στο εξωτερικό”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

admin

Συγκρότηση σε σώμα νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ιεράπετρας

admin

Leave a Comment