Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΜΗΛΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Mε χιόνι , χιονοχάλαζο και χιονόνερο κατά τόπους, ξεκίνησε στην Ιεράπετρα νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Ελπίς», η οποία από την πρώτη της φάση είχε στρώσει με χιόνι τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Αγίου Νικολάου , της Ιεράπετρας και της Σητείας σε υψόμετρο πάνω από τα 350-400 μέτρα.

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας μπήκε από τα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας, έχοντας νωρίτερα το πρωί της Τρίτης χιονίσει έντονα τα ορεινά και ημιορεινά διαμερίσματα του Δήμου Βιάννου.

 Το πρωί της Δευτέρας αντίθετα η Ιεράπετρα ξύπνησε με πολύ κρύο αλλά και με ηλιοφάνεια, η οποία κράτησε μέχρι τις 11:00 το πρωί και με θερμοκρασία γύρω στους 6-7 βαθμούς Κελσίου στην παραλιακή ζώνη. Με έντονη ανησυχία οι παραγωγοί θερμοκηπιακών πρώιμων κηπευτικών είδαν τον παγετό να δημιουργεί κρυστάλλους στις λακκούβες με το νερό της βροχής τις πρώτες πρωινές ώρες σε  ορεινές και ημιορεινές περιοχές όπου η θερμοκρασία  είχε έπεσε  τη νύχτα γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάτω από το μηδέν.

Ένα τεράστιο ουράνιο τόξο στα δυτικά της Ιεράπετρας εμφανίστηκε γύρω στις 10:00 το πρωί  της Τρίτης, αλλά  δεν παραπλάνησε τους Ιεραπετρίτες  αγρότες που περίμεναν με αγωνία  τη β’ φάση της κακοκαιρίας  “Ελπις” να φτάσει από τα δυτικά  της Βιάννου.

Από τις 11.00 π. μ. άρχισε να πέφτει χιονόνερο στα πεδινά,  χιόνι στα ορεινά και χιονοχάλαζο στα  ημιορεινά τμήματα του Δήμου Ιεράπετρας  αρχικά από τα δυτικά, στα σύνορα με τη Βιαννο, όπου είχε ξεκινήσει να  χιονίζει από νωρίς το πρωί.

«Σε ελάχιστα λεπτά της ώρας η χιονοθύελλα δημιούργησε χιονόστρωση  και πάνω στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να αποφασίσει η Πολιτική Προστασία να κλείσει το δρόμο για τα αυτοκίνητα που κινούνταν από την Ιεράπετρα προς την Ανατολή , τις Μάλλες , το Χριστό και το Σελάκανο για λόγους ασφάλειας των οδηγών. Μετά από ένα δίωρο χιονόπτωσης ο καιρός μαλάκωσε και τις απογευματινές ώρες ο επαρχιακός δρόμος καθάρισε αφού αυτό το είδος του χιονιού που έπεσε συνήθως λιώνει γρήγορα», μας είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος , που παρέμενε σε επιφυλακή  για να προσφέρει τη βοήθεια του σε περίπτωση που κάποιος από τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού χρειαζόταν κάποια βοήθεια.

Οι χιονοπτώσεις περιορίστηκαν μετά τις 4:00  το απόγευμα της Τρίτης σε υψόμετρο πάνω από τα 650 μέτρα και τα μηχανήματα του Δήμου Ιεράπετρας χρειάστηκε να επιχειρήσουν εκχιονισμό των επαρχιακών δρόμων προς τις Μάλλες  Δυτικά αλλά και προς το Ορεινό στα Ανατολικά του Δήμου.

«Ο καιρός παραμένει  αγριεμένος. Σήκωσε αέρα και ρίχνει συνεχώς χιόνι. Αυτή την ώρα μηχανήματα της περιφέρειας καθαρίζουν το επαρχιακό δίκτυο Μάλλες- Ανατολή σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.  Απαιτείται σύνεση και προσοχή απ’ όλους μας και περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες και πάντα με κατάλληλο εξοπλισμό», προέτρεψε  το απόγευμα της Τρίτης τους κατοίκους της ορεινής Ιεράπετρας η πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μαλλών κ Μαρία Βολυράκη.

 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ.

Το πρόγραμμα Αποκομιδής Απορριμμάτων στο Δήμο Ιεράπετρας άλλαξε λόγω της έντονης κακοκαιρίας των τελευταίων  ημερών. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των αργιών που έχουν  ανακοινωθεί σε κεντρικό επίπεδο, η αποκομιδή των απορριμμάτων στο  Δήμο Ιεράπετρας δεν πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη 25/01/2022 και  δεν θα γίνει και την  Τετάρτη 26/01/2022. Επίσης δε θα γίνει και   η αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων.

«Θα είμαστε σε επιφυλακή αν υπάρξει ανάγκη να πραγματοποιηθεί μερική αποκομιδή όπου είναι εφικτό. Σε συνεννόηση και με τις υπηρεσίες του  Δήμου Αγίου Νικολάου λόγω του ΧΥΤΑ ευελπιστούμε να γίνει κανονική αποκομιδή και μεταφορά των  απορριμμάτων την Πέμπτη 27/01/2022. Ως εκ τούτου παρακαλούμε του Δημότες μας να κρατήσουν τα  απορρίμματα στα σπίτια τους», ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Στο μεταξύ τα σχολεία όλων των βαθμίδων δεν θα λειτουργήσουν ούτε την Τετάρτη όπως αποφάσισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Οκτώ νεκροί στην Καβάλα – 12 τόνους πυρομαχικά μετέφερε το αεροσκάφος

admin

Ενημερωτική εκδήλωση στην Ιεράπετρα για το θέμα της μετάκληση εργαζόμενων από Τρίτες Χώρες για όλα τα επαγγέλματα

admin

Σοκάρει ο παιδοκτόνος της Κέρκυρας: «Δεν ήθελα να τη σκοτώσω, δεν ξέρω πώς έγινε»

admin

Leave a Comment