Έχοντας αποκρυσταλλώσει την εικόνα μας, για την ποιότητα και την οικονομική ευρωστία των τουριστών που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στο Νότιο παραλιακό Λασίθι, επιχειρήσαμε το ανάλογο οδοιπορικό και στο βόρειο παραλιακό τμήμα του ανατολικότερου Νομού της Κρήτης.
Μιλώντας με επιχειρηματίες της εστίασης , διαπιστώσαμε ότι, ενώ τα ξενοδοχεία από την Παχιά Άμμο μέχρι το Καλό Χωριό είναι γεμάτα , οι επισκέπτες βγαίνουν για φαγητό το πολύ μια φορά την εβδομάδα και οι λογαριασμοί που κάνουν στις ταβέρνες δεν ξεπερνούν τα 10-13 ευρώ το άτομο.
«Καταγράφουμε μια τεράστια πτώση στους τζίρους των μαγαζιών μας που ξεπερνά στην περιοχή του Καλού Χωριού Μεραμπέλλου το -40%, σε σύγκριση με τους περυσινούς μας τζίρους. Εκεί που περιμέναμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τούτο το καλοκαίρι , αφού ένας μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών δεν είχαν φύγει για διακοπές έξω από τη χώρα τους τα δυο προηγούμενα χρόνια εν μέσω πανδημίας και είχαν κάνει τις σχετικές οικονομίες για να ξοδέψουν τουλάχιστον όσα ξόδευαν τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται η πραγματικότητα να μας προσγειώσει ανώμαλα, καθώς βλέπουμε ότι τελειώνει ο Ιούλιος, και ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα μας, αποφεύγοντας να προσλάβουμε προσωπικό, τα έσοδα μας κάποιες μέρες του μήνα δεν υπερκαλύπτουν τα έξοδα μας.
Οι ξένοι εφέτος αν και έχουν γεμίσει τα ξενοδοχεία της περιοχής μας, είναι πάρα πολύ σφικτοί στην κατανάλωση. Είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις παραγγελίες τους και υπολογίζουν που θα ξοδέψουν και το τελευταίο τους ευρώ.
Μου κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι εφέτος, οι ξένοι πελάτες μας, έχουν ξεχάσει εντελώς τι είναι το φιλοδώρημα . Ένας Εγγλέζος πελάτης για παράδειγμα , θα ήταν αδιανόητο πριν μερικά χρόνια να κάτσει κάπου να φάει και να μην αφήσει έστω ένα ευρώ πουρμπουάρ στον σερβιτόρο . Εφέτος και οι Εγγλέζοι και οι Γερμανοί αλλά και οι Γάλλοι, δεν αφήνουν καθόλου φιλοδώρημα στους σερβιτόρους. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης μας δείχνουν με τη συμπεριφορά τους , ότι όλες οι χώρες ακόμα και πιο σταθερές οικονομικά, περνούν την πολύ μεγάλη κρίση της ενέργειας και των καυσίμων . Ζούν σε μια διακριτή οικονομική ανασφάλεια που δεν τους επιτρέπει να ξοδεύουν ασυλόγιστα όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια», μας είπε ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στον Ίστρον Καλού Χωριού κ Δημήτρης Μαυρής.
Ενώ επιστρέφουμε από το Καλό Χωριό προς την Ιεράπετρα και θαυμάζουμε τις μικρές παραλίες ανάμεσα στους γραφικούς κολπίσκους με τα τυρκουάζ νερά , φτάνουμε στον καλοσυντηρημένο Μινωϊκό οικισμό των Γουρνιών που ανήκει στην κοινότητα της Παχιάς Άμμου Ιεράπετρας και αποτελεί την βόρεια είσοδο και τη βιτρίνα της τουριστικής Ιεράπετρας.
Στην παραλία της γραφικής Παχιάς Άμμου στις 2.00 το μεσημέρι οι ταβέρνες έχουν και εξυπηρετούν λίγες παρέες ξένων επισκεπτών και μερικές Ελλήνων. Στην παραλία διακρίνουμε λίγους κολυμβητές και αυτό μας κάνει άσχημη εντύπωση.
«Οι υψηλές θερμοκρασίες σήμερα έχουν κρατήσει τους περισσότερους ξένους στα κλιματιζόμενα δωμάτια των ξενοδοχείων τους και των ενοικιαζόμενων δωματίων που εφέτος πάνε καλά. Εμείς οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν πάμε καλά . Ενώ έχουμε λίγη δουλίτσα οι τζίροι μας είναι πάρα πολύ μικροί.
Δεν υπάρχουν πια οι καλές παρέες που έτρωγαν τα καλά και ακριβά ψάρια η παράγγελναν τα καλύτερα κρεατικά , χωρίς να τους ενδιαφέρει η τιμή του πιάτου. Έχουμε χάσει τους μεγάλους λογαριασμούς που μας έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί πελάτες.
Χάσαμε τους καλοφαγάδες Έλληνες επισκέπτες που παράγγελναν ότι καλύτερο διέθετε το μαγαζί χωρίς να τους ενδιαφέρει το πόσο κάνει.
Η ενεργειακή κρίση και η κρίση των καυσίμων, έχει πλήξει πρώτα από όλους την εστίαση.
Δεν βγαίνουν τα έξοδα ούτε μιας οικογενειακής επιχείρησης, που δεν έχει υπαλλήλους , όταν οι πελάτες παραγγέλνουν για μεσημεριανό γεύμα κυρίως, μια σαλάτα και ένα τζατζίκι.
Η εστίαση στο Ν Λασιθίου αργοπεθαίνει και θέλει την οικονομική στήριξη της πολιτείας, όπως έχει στηρίξει τόσους άλλους κλάδους», κατέληξε μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» η ιδιοκτήτρια ταβέρνας στην Παχιά Άμμο κ Νατάσα Κανάκη.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗ