Image default
ΑΡΧΙΚΗ

OPEN MALL ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Γιώργος Ασπραδακης

Βαγγέλης Μπινιχακης

Τη μελέτη του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου της Ιεράπετρας παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων , πολιτικός μηχανικός κ Γιώργος Ασπραδάκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έξω από το δημαρχείο της Ιεράπετρας είχαν συγκεντρωθεί μερικοί  δημότες,  μέλη του κινήματος ενεργών πολιτών Ιεράπετρας, οι οποίοι είχαν αναρτήσει ένα πανό διαμαρτυρίας  κατά της κοπής των 42 δέντρων που προβλέπει η μελέτη ανάπλασης,  η οποία  υλοποιείται ταυτόχρονα  με  τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου και την επέκταση του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Το θέμα τέθηκε στη συνέντευξη Τύπου και  οι σχετικές  απαντήσεις δόθηκαν από τον αντιδήμαρχο κ Γιώργο Ασπραδάκη:

«Προβλέπεται η αφαίρεση 42 δέντρων , κυρίως φίκων μπέντζαμιν , που έχουν προκαλέσει  μετά από 32 χρόνια ζωής, με το ριζικό τους σύστημα ζημιές στα πεζοδρόμια και τα γειτονικά κτήρια, καθώς οι ρίζες τους έχουν σηκώσει τις πλάκες των πεζοδρομίων  και έχουν εισέλθει μέσα στους αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης με αποτέλεσμα οι δημότες να καταθέτουν συνεχώς αιτήματα απομάκρυνσης τους και αντικατάστασης τους. Τα δέντρα που θα φυτευτούν σε αντικατάσταση αυτών που θα απομακρυνθούν θα είναι πολλαπλάσια. Μετά το τέλος των εργασιών το πράσινο που θα  έχει εξασφαλίσει αυτό το τμήμα του εμπορικού κέντρου της Ιεράπετρας,  θα είναι 50% περισσότερο από αυτό που θα αφαιρεθεί και δε θα μπορέσει να μεταφυτευτεί σε άλλο σημείο της πόλης », μας είπε ο κ  Γιώργος Ασπραδάκης.

Τα  έργα  του Open Mall Ιεράπετρας μαζί με τις αναπλάσεις που έχουν διαμορφωθεί σε 4 υποέργα έχουν εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 1,5 εκατομ. ευρώ.

«Μετά από 4 χρόνια συστηματικής δουλειάς και προσπάθειας από το Δήμο Ιεράπετρας και τον Εμπορικό Σύλλογο,   φτάσαμε σήμερα στο σημείο που είμαστε έτοιμοι να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσει τοι έργο να υλοποιείται. Για το λόγο αυτό είμαι πάρα πολύ χαρούμενος», μας δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

«Για τις 93 εμπορικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο ανοικτό κέντρο εμπορίου Ιεράπετρας προβλέπεται να διαμορφωθούν  οι προσόψεις  αυτών των καταστημάτων  ομοιόμορφα,  θα σημανθούν ώστε να είναι διακριτή η συμμετοχή τους στο ανοικτό κέντρο εμπορίου και θα υποστηρίζονται ψηφιακά ώστε να προωθούνται ηλεκτρονικά οι εκπτώσεις η  οι προσφορές τους , ενώ προβλέπεται και η προβολή τους με έξυπνες εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα», πρόσθεσε ο  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ  Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Τη σύμβαση κατασκευής του έργου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση δημόσιων υποδομών- αισθητική αναβάθμιση δημόσιων υποδομών» , που αφορά  αποκλειστικά στις δράσεις που περιλαμβάνει η μελέτη και αφορούν στα έργα ευθύνης του Δήμου Ιεράπετρας υπέγραψε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη.

Τη σύμβαση κατασκευής του έργου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση δημόσιων  υποδομών- αισθητική αναβάθμιση δημόσιων υποδομών» που αποτελεί υποέργο της  Πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ιεράπετρας» υπέγραψε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος  Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, με την ανάδοχο εταιρεία, παρουσία του  αντιδημάρχου, κ. Γιώργου Ασπραδάκη, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου  κ. Βαγγέλη Μπινιχάκη, της Ειδικής Συνεργάτιδας, Αρχιτεκτόνισσας, κ. Νίκης Σαμπροβαλάκη  και του Ειδικού Συνεργάτη, κ. Γιώργου Κοϊνά.

 Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικής σημασίας, προϋπολογισμού 927.237,45 ευρώ,  το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και  Επενδύσεων, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα,  Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020 με πιστώσεις από το Ευρωπαϊκό  Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-Ε.Τ.Π.Α και Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων  Επενδύσεων.

«Στις εργασίες περιλαμβάνονται αναπλάσεις πεζοδρομίων και πεζοδρόμων, τμημάτων των  οδών Κουντουριώτη και Θεοτοκόπουλου, τμήματος της οδού Λασθένους και της Πλατείας  Πλαστήρα, η οδός Εθνικής Αντιστάσεως και τμήματος της οδού Κύπρου.

Οργανώνονται ζώνες κίνησης πεζών, χώροι πρασίνου και χώροι στάσης, κατασκευάζεται «όδευση τυφλών», πραγματοποιείται φύτευση πάρα πολλών νέων  δέντρων,  κατασκευή νέων καθιστικών, των πεζοδρομίων με διαμόρφωση εσοχών, θέσεις στάθμευσης και δημιουργία παρτεριών χαμηλής φύτευσης, πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμός, υπογειοποίηση κάδων  απορριμμάτων  και άλλες δράσεις ανάπλασης.

Με τη συμμετοχή πολλών τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων και ύστερα από την κατάθεση  ολοκληρωμένης μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, διεκδικήσαμε και πετύχαμε  τη χρηματοδότηση του έργου. Πρόκειται για ένα έργο που είχε ανάγκη η πόλη της  Ιεράπετρας και που θα αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα και την αισθητική στους  εμπορικούς δρόμους των περιοχών παρέμβασης συμβάλλοντας καταλυτικά στην αύξηση  της εμπορικής κίνησης, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η συγκεκριμένη ανάπλαση αποτελούσε μέρος του προγράμματος της Δημοτικής Αρχής και  αποτελεί συνέχεια του έργου της πεζοδρόμησης της οδού Κοθρή και της κατασκευής της   νέας  κεντρικής πλατείας στην Ιεράπετρα», ανέφερε μεταξύ άλλων, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου,  ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ Γιώργος Ασπραδάκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Η ηλεκτροκίνηση σιγά σιγά μπαίνει στη ζωή όλων μας.

admin

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

admin

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ & ΣΗΤΕΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021

admin

Leave a Comment