Image default
Αγροτικά Νέα

Έτσι θα τρέξει η χρηματοδότηση των αγροτών από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η διαδικασία για τις χρηματοδοτήσεις των αγροτών από το νεοσυσταθέν Ταμείο.

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η διαδικασία για τις χρηματοδοτήσεις των αγροτών από το νεοσυσταθέν Ταμείο.

Λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία πληρωμής στο ΕΤαΕ για την υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο των δράσεων 4.1.4 και 4.2.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 παρέχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών) με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

Η εγκύκλιος έρχεται στην δημοσιότητα, λένε οι πληροφορίες, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία για τις τιμές των τρακτέρ (με μείωση 5% από τις αρχικές) και την απόσυρση επί της ουσίας του περιβόητου τιμοκαταλόγου του ΥπΑΑΤ και κινείται προς την κατεύθυνση «ξεπαγώματος» των Σχεδίων Βελτίωσης, για τα οποία οι εγκρίσεις αναμένονται μέσα στον Δεκέμβριο, όπως έγκαιρα είχαμε γράψει. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που συνέταξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με πρόδηλο σκοπό να κερδηθεί χρόνος και όταν ουσιαστικά ξεπαγώσει η διαδικασία των Σχεδίων Βελτίωσης να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις, σε ένα σημείο χρονικό (αρχές του 2020) που θα συμπίπτει με την εφετινή διοργάνωση της έκθεσης Agrotica για ευνόητους λόγους περιγράφεται αναλυτικά η προβλεπόμενη διαδικασία για τις χρηματοδοτήσεις από το νέο Ταμείο.

Σημειωτέον ότι τη συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραψαν πριν λίγες εβδομάδας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) , Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ, παρουσία και του πρώην γενικού Χαράλαμπου Κασίμη.

Τα αρχικά κεφάλαια του Ταμείου ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δεσμευθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αλλά με τη μόχλευσή τους εκτιμάται ότι θα δοθούν συνολικά δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ, ίσως και περισσότερα, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς. Τα δάνεια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ, θα έχουν χαμηλά επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής. Ως προς τα επιτόκια σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου ανέφεραν ότι το πλάνο της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και του πρώην γραμματέα Χ. Κασίμη, ήταν σε συνεργασία με τράπεζες προκειμένου, για δάνεια της τάξης των 24.000 ευρώ να ισχύει επιτόκιο 0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και ένα 3% για τα υπόλοιπα 12.000 ευρώ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να συμμετάσχουν στο Ταμείο και ξένες τράπεζες και ο προϋπολογισμός του να φθάσει τα 2 δις ευρώ συνολικά.

Ο γενικός κανόνας που θα ισχύσει για τα Σχέδια και τις χρηματοδοτήσεις είναι το 50-30-20

Όπως ανέφεραν μιλώντας στον ΑγροΤύπο έμπειροι μελετητές οι οποίοι τρέχουν και τους σχετικούς φακέλους των αγροτών, όπως όλα δείχνουν σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης θα ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση ο γενικός κανόνας 50-30-20 δηλαδή ο παραγωγός που θα επιλέξει να πάρει ένα συγκεκριμένο τρακτέρ για παράδειγμα θα πάρει ως επιδότηση από το ΠΑΑ το μισό ποσό, το 30% από το Ταμείο και το υπόλοιπο 20% θα είναι ίδια κεφάλαια. Δεδομένου ότι μιλάμε για νέους ως επί το πλείστον γεωργούς και «πράσινους» στις τράπεζες ο κανόνας αυτός σε συνεργασία με τα τραπέζικά ιδρύματα μπορεί να αλλάξει και η ίδια συμμετοχή να πέσει περαιτέρω (15%).

Η εγκύκλιος

Μπίκας Αλέξανδρος

Related posts

Από τη Θράκη ως την… Πελοπόννησο οι αγρότες μετράνε ζημιές από καύσωνα-χαλάζι

admin

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

admin

Αναλύσεις νερού από τη λεκάνη του φράγματος Μπραμιανών.

admin

Leave a Comment