Μετά το πρώτο κρούσμα προσβολής καλλιέργειας τομάτας από τον περασμένο Σεπτέμβρη στα Χανιά , από τον καταστροφικό ιό της Καστανής Ρυτίδωσης, ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα άλλες τρείς προσβεβλημένες καλλιέργειες τομάτας , στην περιοχή των Φιλιατρών Τριφυλλίας, σκορπώντας την ανησυχία στον κλάδο της παραγωγής κηπευτικών και στην Κρήτη.
Εκτός από τα Χανιά ,δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα άλλες προσβεβλημένες καλλιέργειες με τον ιό της Καστανής Ρυτίδωσης στο Τυμπάκι και στην Ιεράπετρα, όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 10.000 στρέμματα τομάτας.
Για την καλύτερη ενημέρωση των παραγωγών της Κρήτης, επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας κ Αντώνη Παρασκευόπουλο, που είχε βρεθεί προχθές στη Σητεία, συμμετέχοντας σε εσπερίδα για το ελαιόλαδο, και τον ρωτήσαμε πως αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Τριφυλλίας την σοβαρή αυτή απειλή για τις καλλιέργειες τους, καθώς είναι γνωστό ότι αυτή η ίωση εξαπλώνεται με πάρα πολλούς τρόπους και πάρα πολύ γρήγορα ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού
«Το ΥΠΑΑΤ επιβεβαίωσε προ ημερών και επίσημα την παρουσία του ιού της Καστανής Ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στην Τριφυλλία.
Σε δύο διαφορετικά δείγματα φυτών τομάτας που στείλαμε από την Δ.Α.Ο.Κ. Τριφυλλίας, τα οποία εντοπίσαμε τυχαία και από έναν ιδιώτη παραγωγό, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού.
Πρόκειται για ένα νέο μεταλλαγμένο ιό που έχει φτάσει και στη χώρα μας και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση από τους Έλληνες παραγωγούς, που πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης τα οποία έχουν ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ.
Για αυτό οργανώσαμε πριν μια εβδομάδα στα Φιλιατρά, ενημερωτική ημερίδα για το νέο παθογόνο με ομιλητές τον κ Χρήστο Αραμπατζή από το ΥΠΑΑΤ και την κ. Χριστίνα Βαρβέρη από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Έχουμε αυξήσει τους ελέγχους στα Φιλιατρά και γίνεται έρευνα για να βρεθεί ο τρόπος που ήρθε ο ιός στην περιοχή μας και να αποτραπεί η εξάπλωσή του», μας είπε ο κ Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Η δρ. Χριστίνα Βαρβέρη, ερευνήτρια στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, μιλώντας σε παραγωγούς και γεωπόνους επισήμανε ότι , πρόκειται για έναν καινούργιο ιό καραντίνας, που απασχολεί όλο τον κόσμο, όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και την Ασία και την Αμερική και ο οποίος ανακαλύφθηκε πρώτη φορά πριν από έξι χρόνια στο Ισραήλ. Είναι πάρα πολύ μεταδοτικός, προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια, μειώνει την παραγωγή έως και 70% και γι’ αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί τομάτας και πιπεριάς, να είναι ενημερωμένοι για να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.
Ο γεωπόνος του ΥΠΠΑΤ κ Χρήστος Αραμπατζής, είπε ότι είναι ένας ιός που από τη μία πλευρά μας προβληματίζει κι από την άλλη χρειάζεται προσοχή. Οι επαγγελματίες παραγωγοί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Απαιτούνται εξαιρετικά μέτρα φυτοϋγιεινής στο θερμοκήπιο, έτσι ώστε να κρατηθούν οι καλλιέργειες της τομάτας όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να βρεθούν καινούργια γονίδια ανθεκτικότητας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι παραγωγοί στο θερμοκήπιο σαν να μπαίνουν σε χειρουργείο.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΑΤ
Από το περασμένο Φθινόπωρο το ΥΠΑΑΤ είχε εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο για τους παραγωγούς κηπευτικών, αναφορικά με τον ιό της Καστανής Ρυτίδωσης των καρπών τομάτας .
Ο ιός αυτός αναφέρθηκε πρώτη φορά στο Ισραήλ το 2014. Έκτοτε, διαπιστώθηκε στην Ιορδανία, Γερμανία, Ιταλία, Καλιφόρνια των Η.Π.Α, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και το Μεξικό.
Πρόκειται για νεοφανή και αναδυόμενο επιβλαβή οργανισμό καραντίνας εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις καλλιέργειες της τομάτας και της πιπεριάς.
Ιδιαίτερη ευαισθησία στον ToBRFV παρουσιάζουν οι ποικιλίες τομάτας οι οποίες διαθέτουν γονίδια ανθεκτικότητας για άλλους ιούς του γένους Tobamovirus (TMV και ToMV).
Ο ιός ToBRFV ανήκει στο γένος Tobamovirus το οποίο περιλαμβάνει γνωστούς ιούς όπως είναι ο ιός του μωσαϊκού του καπνού (TMV) και ο ιός του μωσαϊκού της τομάτας (ToMV).
Ο ToBRFV μεταδίδεται μηχανικά με την επαφή μεταξύ των φυτών, με τις καλλιεργητικές φροντίδες των εργαζομένων ,με μολυσμένο φυτωριακό υλικό και πιθανόν με το σπόρο. Έχουν επίσης σημειωθεί και μεταδόσεις μέσω εντόμων που χρησιμοποιούνται για την επικονίαση .
Βασική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος.
Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί με τις καλλιεργητικές εργασίες .
Οι καρποί εμφανίζουν κίτρινους ή καστανούς δακτυλίους, καστανές περιοχές και ρυτίδωση όπως επίσης παραμορφώσεις και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Τα συμπτώματα αυτά καθιστούν τους καρπούς της τομάτας μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση. Η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται από 30 έως 70%. Στην πιπεριά, τα συμπτώματα στα φύλλα περιλαμβάνουν παραμορφώσεις του ελάσματος, κιτρινίσματα και μωσαϊκό. Οι καρποί της πιπεριάς εμφανίζουν παραμορφώσεις, ανομοιόμορφο χρωματισμό με κίτρινες και καστανές περιοχές και πράσινες ραβδώσεις.
ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
1. Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου.
2. Συστηματικός έλεγχος των σπορείων και καταστροφή των φυταρίων που τυχόν έχουν προσβληθεί ή εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
3. Χρησιμοποίηση υγιών φυταρίων για φύτευση.
4. Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών μετά την μεταφύτευση τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο και καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης
5. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5% ή Virkon® S ή αποβουτυρωμένου γάλακτος.
6. Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.
7. Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.
8. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά.
9. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κλπ.
10. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών.
11. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων.
12. Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας και απολύμανση των χώρων του θερμοκηπίου.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ