Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΛΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΚΑΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ

Παρότι η κυβέρνηση κήρυξε για τρείς εβδομάδες  το δεύτερο  γενικό  εθνικό lockdown , άφησε αναπόφευκτα «ανεβασμένα τα ρολά» στον πρωτογενή τομέα, καθώς η παραγωγική μηχανή θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει και να τροφοδοτεί τις ανοικτές αγορές τροφίμων με ποιοτικά πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα.

Στην Κρήτη ωστόσο  και ιδιαίτερα στην αγροτική Ιεράπετρα, τα τελευταία χρόνια με σχετικά μας άρθρα , έχουμε αναδείξει το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων και ανειδίκευτων  εργατών γής, που χρειάζονται από το Φθινόπωρο μέχρι και την Άνοιξη, για τις καθημερινές αγροτικές εργασίες στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στην ελαιοκομία.

Επειδή ιδιαίτερα φέτος,  το πρόβλημα της ανεπάρκειας των εργατικών χεριών λόγω των προβλημάτων που έχουν τα αίτια τους στις παρενέργειες της υγειονομικής κρίσης , είναι πάρα πολύ μεγάλο και παραμένει άλυτο, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» Αργύρης Πανταζής, αποφάσισε ως μέλος επιτροπής  της ΚΕΔΕ να  θέσει το πρόβλημα στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και να προτείνει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των αλλοδαπών εργατών γής.

Στην πρόταση που κατέθεσε στην ΚΕΔΕ ο Αργύρης Πανταζής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «στον εργασιακό Μεσαίωνα παραμένει κατά την άποψη πολλών η διαχείριση, η ταυτοποίηση   και η ενσωμάτωση των αλλοδαπών απο τρίτες χώρες  εργατών γης στην χώρα μας.

 Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και σε κάποιες περιπτώσεις κινούνται σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Ιδιαίτερα στην Ελληνική ύπαιθρο, είναι έντονο το πρόβλημα των αδήλωτων εργατών γης που εργάζονται σε κάθε είδους αγροτική εκμετάλλευση. Κρίνεται άμεσα αναγκαίο να υπάρξει ριζική αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε οι δήμοι να εκπονήσουν μελέτες φέρουσας ικανότητας απασχόλησης αλλοδαπών και ημεδαπών εργατών γης.

 Να εντοπίσουμε δηλαδή πρώτα από όλα τον αριθμό των εποχιακών και μόνιμων εργατών που χρειάζεται η κάθε περιοχή καθώς και οι θέσεις εργασίας που θα καλύπτουν. Στην συνέχεια θα πρέπει να προβλεφθεί η κατάργηση της πολυδαίδαλης διαδικασίας ταυτοποίησης των εργατών που ταλαιπωρεί τους ίδιους τους εργάτες και τους εργοδότες. Θα πρέπει να προβλέπεται ο υγειονομικός έλεγχος σε συνεργασία με τις τοπικέςμονάδες υγείας και η καταγραφή τους σε μια μορφή ‘’τοπικού ΟΑΕΔ’’ ένα ενσωματωμένο τμήμα στον υφιστάμενο, ο οποίος και θα φροντίζει για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της διαχείρισης των εργατών γης, στους  δήμους της χώρας.

 Οι εργάτες γης μετά την ταυτοποίηση και την καταγραφή των προσωπικών τους στοιχείων  και τον υγειονομικό τους έλεγχο θα δηλώνουν την έδρα τους και αν δεν έχουν, ο οργανισμός θα πρέπει να  παρέχει βοήθεια  για την εύρεση αυτής. Θα πρέπει να δηλώνουν στον οργανισμό την εξειδίκευση που πιθανόν να έχουν σε διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές. Σε πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος και με την αλλαγή της νομοθεσίας  θα  πρέπει να υπάρχει μέριμνα και   η δυνατότητα εκπαίδευσης και βαθμολόγησης από τον εργοδότη  των υπηρεσιών που παρέχουν οι αλλοδαποί εργάτες γης. Η κατάργηση στις ‘’πιάτσες εργασίας’’  και ο εκσυγχρονισμός της εύρεσης εργασίας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην έναρξη του διαλόγου για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Η εξυγίανση και η απλοποίηση της ορθής και ‘’σύγχρονης’’ διαχείρισης των εργατών γης και η πρόταση για την  αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι στις αρμοδιότητες της επιτροπής ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της ΚΕΔΕ», αναφέρει ο Αργύρης Πανταζής.

 Ως μέλος της επιτροπής ο Αργύρης Πανταζής κατέθεσε  αυτή  την  πρόταση προκειμένου να αρχίσει ένας γόνιμος  διάλογος για ένα θέμα που παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα,  στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Η έναρξη της νέας  καλλιεργητικής περιόδου των κηπευτικών στα θερμοκήπια,  καθώς και του λιομαζώματος, σε συνδυασμό με την διαπιστωμένη τον τελευταίο καιρό έλλειψη εργατικών χεριών στην αλιεία και στον κατασκευαστικό κλάδο, που ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια, προβληματίζει τους βασικούς κλάδους , πάνω στους οποίους στηρίζεται η οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης.

Τις τελευταίες μέρες , επειδή έχουν προχωρήσει  πολλές επιχειρήσεις στην κατ΄ οίκον παράδοση προϊόντων και αγαθών , έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση αργαζομένων με εμπειρία στο  delivery. Κι επειδή είναι λίγοι οι νεαροί που εργάζονται στον επικίνδυνο αυτόν τομέα, παρατηρείται ότι,  οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν ακόμα και εργαζόμενους μεγαλύτερων ηλικιών η ακόμα και κοπέλες που ξέρουν να οδηγούν μηχανάκι.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο.

admin

Η Τουριστική ανάπτυξη και η προβολή του Νομού Λασιθίου συζητήθηκε σε συνάντηση στην Π.Ε. Λασιθίου

admin

Ξεκινά αύριο (Παρασκευή 30 Νοεμβρίου) το DevFest Greece 2018

admin

Leave a Comment