Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΡΒΕΙΩΝ ΓΙΑΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αν και οι  καλοκαιρινες πολιτιστικες εκδηλωσεις του Δήμου Ιεράπετρας Κυρβεια 2020,  ξεκίνησαν με μεγάλη επιτυχία, η αυξηση των κρουσμάτων του κορονοιού,  οδηγησε τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδοση Καλαντζακη και την προεδρο της ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ κ Μαρια Σακαδάκη να αποφασίσουν και να ανακοινώσουν την αναβολλη των εκδηλώσεων που ηταν προγραμματισμενες να γινουν το πρωτο δεκαήμεροπ του Αυγούστου.
“Με   απόλυτο   αίσθημα   ευθύνης   και   με   γνώμονα   την   αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα που οφείλει να αποτελεί για κάθε Δήμαρχο η προστασία της υγείας των δημοτών αναλαμβάνω την ευθύνη της ακύρωσης όλων των εκδηλώσεων   που   είναι   προγραμματισμένες   στο   πλαίσιο   των   Κυρβείων από 1/8 μέχρι και 10/8.
Το πράττω με μεγάλη λύπη μου και έπειτα από ενδελεχή συζήτηση με την πρόεδρο του ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α κ  Μαρία Σακαδάκη συνυπολογίζοντας τις τελευταίες εξελίξεις που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη   τη   χώρα   και   την   κοινή   αγωνία   που   μοιραζόμαστε   για   όλες   τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στον τόπο μας η διάδοση του ιού.
Μένουμε ασφαλείς και προχωράμε με υπευθυνότητα αξιολογώντας κάθε χρονική στιγμή τις τρέχουσες εξελίξεις”, ειπε μεταξυ άλλων ο κ Καλαντζακης δικαιολογωντας την αναβολλη των εκδηλώσεων.
  ΑΝΑΒΑΛΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙ
Αναγκαστικά αναβάλεται αλλά δε ματαιώνεται η γιορτη κεραμικής, που ηταν προγραμματισμένη να γινει το διήμεο 8 και 9 Αυγούστου στο Κεντρί, στο χωριο των σταμναδων.
Το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού περιλαμβάνει μια πληθώρα εκδηλώσεων, από επιδείξεις για τη χρήση κεραμικού τροχού, το ψήσιμο των αγγείων και την  κατασκευή του παραδοσιακού Κεντριανού σταμνιού, εργαστήρια πηλοπλαστικής και σεμινάριο raku και από διαλέξεις για τις αρχαιότητες και την αγγειοπλαστική παράδοση του Κεντριού έως  την εξέταση παραδοσιακών κεραμικών του Κεντριού στο μικροσκόπιο .
Τη Γιορτή Κεραμικής που αναβαλεται και θα πραγματοποιηθει σε νεα ημερομηνία που θα ανακοινώσουμε συντομα ,  είχε προγρανματιστεί για το Σάββατο  8  και  την  Κυριακή  9 Αυγούστου, απο τον  Μορφωτικό  Σύλλογο  Κεντριού με την στήριξη της Κοινω.Πολιτι.Α Ιεράπετρας στο πλαίσιο των Κυρβείων 2020″, μας λέει ονεοεκλγείς προεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κεντριού κ Μανόλης Μακρακης.
 ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ
1η Ημέρα  (Πλατεία Κεντριού)
10.00-13.00
•  Χαιρετισμοί
• Επίδειξη κατασκευής του Παραδοσιακού Κεντριανού σταμνιού από τον Κεντριανό αγγειοπλάστη Γιάννη Δασκαλάκη
• Περπατώντας από το Κεντρί στο Οροπέδιο Λασιθίου (Η στραθιά των Σταμνάδων του Κεντριού)  Αφήγηση  από την Τσαντηράκη Σοφία  Εκπ/κο
• Εργαστήριο κεραμικής για μικρούς και μεγάλους από τους
– Νίκο  Γιαννό κεραμίστα  και
– Γαβριέλα Λαζούρα  αρχαιολόγο  – κεραμίστρια
• Βιωματικό εργαστήριο κατασκευής κλιβάνου για ψήσιμο κεραμικών από τον Κωνσταντίνο Παντζούρη, μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου Αθηνών ( ΕΚΠΑ)
17.00-20.00
Επίδειξη κατασκευής κεραμικών στον τροχό και
σεμινάριο  RAKU  από τον γνωστό κεραμίστα  Νίκο Μακρυνάκη. Χαρακτηριστικό στοιχείο της τεχνικής RAKU είναι η αναγωγή, δηλαδή η τοποθέτηση των πυρακτωμένων κεραμικών όπως βγαίνουν από το καμίνι, μέσα σε εύφλεκτα υλικά (ροκανίδια, ξερά φύλλα, κ.λπ.). Με την αναγωγή ο πηλός γίνεται μαύρος και τα χρώματα αποκτούν μεταλλικές ανταύγειες. Τα απρόβλεπτα αποτελέσματα μεταμορφώνουν την τεχνική RAKU σε ένα είδος happening, ένα παιχνίδι με τη φωτιά όπου κυριαρχεί ο αυτοσχεδιασμός και το θέαμα.
20.00-21.00
            Ομιλίες
• «Η  Ιστορικότητα της κεραμικής  τέχνης του Κεντριού-Πολιτιστικά στοιχεία»
 Γεώργιος Μανιαδάκης,  Συντ/ουχος εκπ/κος
• «Ο ασύλητος μινωικός τάφος του Κεντριού»
 Χρύσα Σοφιανού, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου
• «Συνδέοντας τη μινωική με τη νεότερη αγγειοπλαστική παράδοση στο Κεντρί: τα στοιχεία από τις λάρνακες του τάφου»
Γιάννης Παπαδάτος, Αναπληρωτής καθηγητής Παν/μίου Αθηνών
2η Ημέρα  (Πλατεία Κεντριού)
10.00-13.00
• Επίδειξη κατασκευής κεραμικών με καλούπια.
Μάθημα κατασκευής καλουπιού, χυτού και πατητού από τον Γιώργο Αθανασίου  καλλιτέχνη-κεραμίστα-ζωγράφο
• Φυσική Δόμηση (αρχαία τεχνική χτισίματος με γήινα υλικά)από τον Γιώργο Σακελλάρη  -Μέλος της Ομάδας  Φυσικής Δόμησης Κρήτης
• Εργαστήριο κεραμικής για μικρούς και μεγάλους  από τον κεραμίστα   Αλέξανδρο Τζάρο
• Ψήσιμο των κατασκευών του διήμερου στο καμίνι .
• Βιωματική παρουσίαση με θέμα: “Η αγγειοπλαστική παράδοση του Κεντριού στο μικροσκόπιο”, από την Ελένη Νοδάρου, αρχαιολόγο στο Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας (Παχειά Άμμος) και την Ειρήνη Κουτουβάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Παν/μίου Αθηνών.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν στο μικροσκόπιο τα παραδοσιακά κεραμικά του Κεντριού και να συζητήσουν για τη σύσταση του κεντριανού πηλού και τις ιδιότητές του.
 Ελάτε να λερωθούμε να δημιουργήσουμε με ένα κομμάτι – λάσπης – το δικό μας  χειροποίητο  αντικείμενο  Είναι μαγική εμπειρία.
Αν ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που δεν φοβάται να λερωθεί, που έχει υπομονή και επιμονή, αλλά πάνω απ’ όλα αγάπη για την τέχνη του πηλού,  τότε     σε περιμένουμε.
                                                      ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΤΩΝ  ΣΤΑΜΝΑΔΩΝ
Το Κεντρί είναι χωριό του Δήμου Ιεράπετρας. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο πάνω σε λόφο ύψους 50m από την επιφάνεια της θάλασσας, στο κέντρο του γεραπετρίτικου κάμπου και απέχει 3 km από την πόλη.
Ιστορικές πήγες για το Κεντρί έχουμε από το 1369. Το πρώτο όνομα του χωριού  ήταν Κατσογιάννη, μετά Κεδρί από τον παραρρέοντα Κέδριο ποταμό, επί τουρκοκρατίας Κέντρι και από το 1930 μέχρι σήμερα ονομάζεται Κεντρί.
Το Κεντρί συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων αγγειοπλαστικών κέντρων της Κρήτης των τελευταίων 100 χρόνων. Ήταν το γνωστό χωριό των σταμνάδων. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα λειτούργησαν είκοσι περίπου αγγειοπλαστεία, τα οποία απασχολούσαν σχεδόν τις μισές οικογένειες του χωριού. Στη περίοδο 1950-1970 υπήρξε άνθιση της  αγγειοπλαστικής παραγωγής. Τη δεκαετία του 1970, οι αγγειοπλάστες εγκατέλειψαν την εργασία τους, εξαιτίας της εμφάνισης των φθηνών και άθραυστων αλουμινένιων ή πλαστικών σκευών.
Σήμερα  στο χωριό  το επάγγελμα του αγγειοπλάστη έχει εκλείψει και τα κεντριανά σταμνιά ανήκουν  πια στην ιστορία. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και ιδιαίτερα με θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Το χωριό διατηρεί  τα στενά δρομάκια του και μολονότι έχει ανακαινισθεί με την ανοικοδόμηση πολλών νέων σπιτιών, υπάρχει η αίσθηση του παλιού γραφικού οικισμού με την μικρή πλατεία, τα καφενεία της και τις ασβεστομένες γειτονιές του.
 Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει την βόλτα του στα σοκάκια, να επισκεφθεί τις μικρές εκκλησίες του προηγούμενου αιώνα, να πιεί τον καφέ του ή τη ρακή με τους νόστιμους σπιτικούς μεζέδες στα καφενεία της πλατείας, να συμμετάσχει στο πανηγύρια της Αγίας Τριάδας, Αγίας Παρασκευής  ακόμη να επισκεφθεί το Δημοτικό Σχολείο του χωριού που είναι κτισμένο από το 1929 στην κορυφή του λόφου, στον ¨Καλέ¨, όπως αποκαλείται. Η θέα από κει είναι εντυπωσιακή. Προβάλει  πανοραμικά  ο κάμπος της Ιεράπετρας με τα χωριά του, στα νότια  η πόλη της Ιεράπετρας και στο βάθος η απεραντοσύνη του Λιβυκού πελάγους που διακόπτεται από την όμορφη πινελιά του νησιού της Χρυσής.
Στα δυτικά διακρίνεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου όπου εκεί γύρω μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα επιβίωναν οι λεπροί του Ν. Λασιθίου, πριν μεταφερθούν στη Σπιναλόγκα.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού, που χρόνια τώρα δραστηριοποιείται με στόχο την προώθηση του Πολιτισμού και τον εξωραϊσμό του χωριού, έχει θέσει ως νέο στόχο την προβολή αλλά και την αναβίωση της αγγειοπλαστικής παράδοσης του Κεντριού.
 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

admin

Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

admin

Leave a Comment