Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Με πρωτοβουλία του  Β΄Ελαιουργικού Συνεταιρισμού  Ιεράπετρας η «Δήμητρα» είχε ξεκινήσει προ ετών,  η συζήτηση για την σύνταξη  σχετικού φακέλου και υποβολή για έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία του τοπικού σήματος ποιότητας ΠΟΠ Ελαιόλαδο Ιεράπετρας, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί τότε η προσπάθεια.

Αυτή η ιδέα και η προσπάθεια  της Δημιουργίας του ΠΟΠ Ελαιόλαδο Ιεράπετρας, αναθερμαίνεται και πάλι αυτές τις μέρες, με τον πρόεδρο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ Αντώνη Φρονιμάκη να επαναφέρει το θέμα ξεκινώντας  τις επαφές του από το Δήμο Ιεράπετρας.

«Είναι αλήθεια ότι ξεκινήσαμε πάλι την προσπάθεια  που αφήσαμε στη μέση πριν μερικά χρόνια. Κάναμε μια συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ Θεοδόση Καλαντζάκη, ο οποίος μας είπε ότι συμφωνεί με την ιδέα μας και θα βοηθήσει με κάθε τρόπο, αναθέτοντας αρχικά  στον γεωπόνο και Αντιδήμαρχο κ Πέτρο Μαστοράκη, να αναλάβει να διοργανώσει μια σχετική ημερίδα με θέμα την εμπορία του ελαιολάδου.

Στην προσπάθεια μας αυτή θα καλέσουμε να συμμετέχουν όλοι οι Ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί , τα ιδιωτικά ελαιουργεία και όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή και την εμπορία του λαδιού.

Αν τα καταφέρουμε να πάρουμε το σήμα ΠΟΠ ελαιόλαδο Ιεράπετρας, το όφελος θα είναι μεγάλο για όλους μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού  Ιεράπετρας  η «Δήμητρα», κ Αντώνης Φρονιμάκης.

«Εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια σαν Δήμος Ιεράπετρας, γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι για το καλό όλων των ελαιοπαραγωγών. Το πρώτο βήμα που εμείς θα κάνουμε,  είναι να διοργανώσουμε μια ημερίδα με θέμα την εμπορία του ελαιολάδου των επόμενο μήνα, και  ελπίζουμε ότι θα  είναι παρόντες όλοι οι ενεργοί ελαιοπαραγωγοί  του τόπου μας», μας είπε ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ Πέτρος Μαστοράκης.

Θετικά βλέπουν το εγχείρημα που μόλις ξεκίνησε και οι άλλοι ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί της Ιεράπετρας.

«Η προσπάθεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και προς όφελος των ελαιοπαραγωγών. Θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλών ετών,  αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εμείς θα τη στηρίξουμε με κάθε τρόπο» , μας είπε ο κ Γιώργος Μαυρόματος, διαχειριστής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πάνω Χωριού.

Και τα ιδιωτικά ελαιουργεία εμφανίζονται έτοιμα να βοηθήσουν στο να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας του ΠΟΠ Ελαιολάδου Ιεράπετρας,

«Είναι μια προσπάθεια που εκτιμώ ότι,  θα έχει ένα κόστος μέχρι την έγκριση του φακέλου,  γύρω στα  12.000 ευρώ. Εμείς από τα ιδιωτικά ελαιουργεία πιστεύω ότι , θα συνεισφέρουμε οικονομικά σε ότι χρειαστεί.

Αξίζει να αναθερμάνουμε με αυτό τον τρόπο και το ενδιαφέρον των χιλιάδων ελαιοπαραγωγών,  οι οποίοι καλλιεργούν στην περιφέρεια του Δήμου Ιεράπετρας από το Μακρύ Γιαλό μέχρι τη Ρίζα, περισσότερα από 2.000.000 ελαιόδεντρα ποτιστικά και άνυδρα», μας είπε ο ιδιώτης συνταξιούχος ελαιουργός κ Μανόλης Μιχ. Παπαδάκης.

Οι τιμές παραγωγού στα ΠΟΠ ελαιόλαδα τα τελευταία χρόνια είναι πάντα γύρω στα 30 λεπτά μεγαλύτερες σε σχέση   με την τιμή που παίρνουν τα συμβατικά ελαιόλαδα.  

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Ιεράπετρας θα  παράγεται από ελαιώνες Κορωνέϊκης ελιάς.
Η ποικιλία Κορωνέικη είναι παλαιά Ελληνική ποικιλία και ανήκει στις μικρόκαρπες ποικιλίες ελιάς. Καλλιεργείται για το λάδι της. Ο καρπός της ωριμάζει φυσιολογικά το Νοέμβριο – Δεκέμβριο και έχει ελαιοπεριεκτικότητα  20 – 26%, ανάλογα με το ύψος της καρποφορίας, την επάρκεια υγρασίας κ.λπ.
Για την παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ΠΟΠ, πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές.
Ο κυριότερος εχθρός του ελαιόκαρπου στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας είναι ο δάκος, ο οποίος προκαλεί ποσοτική αλλά και ποιοτική υποβάθμισή . Με αποτέλεσμα  να προκαλείται ποιοτική υποβάθμιση του ελαιόλαδου, ειδικά στην περίπτωση που οι προσβεβλημένοι καρποί είναι περισσότεροι από το ποσοστό ασφαλείας 5%.
Η καταπολέμηση του δάκου στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή,  πρέπει να γίνεται είτε με δολωματικούς ψεκασμούς από το έδαφος, είτε με βιολογικές μεθόδους.
Οι δολωματικοί ψεκασμοί, γίνονται συνήθως από ειδικά συνεργεία, τα οποία οργανώνονται και κατευθύνονται από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία, όπως προβλέπεται στην Εθνική μας νομοθεσία. Οι ψεκασμοί αυτού του είδους, προστατεύουν επαρκώς τον ελαιόκαρπο και δεν απαιτείται η πλήρης κάλυψη των ελαιόδεντρων.
Χρησιμοποιείται η ελάχιστη δόση της δραστικής ουσίας του φαρμάκου, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η βιοποικιλότητα της πανίδας και των ωφέλιμων εντόμων.
Οι δολωματικοί ψεκασμοί σταματούν αρκετές ημέρες πριν την έναρξη συγκομιδής του ελαιόκαρπου από τους παραγωγούς και στον τελευταίο ψεκασμό χρησιμοποιούνται υδατοδιαλυτά φυτοφάρμακα.
Στις ημιορεινές περιοχές, δεν απαιτείται καταπολέμηση του δάκου με χημικά σκευάσματα, λόγω του περιορισμένου αριθμού των δακοπροσβολών. Οι υπόλοιποι εχθροί και ασθένειες δεν προκαλούν ζημιές στον ελαιόκαρπο και αντιμετωπίζονται περιστασιακά και με τα κατάλληλα σκευάσματα από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Related posts

ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΕΒΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

admin

ΔΤ ΑΔΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ, ΛΟΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ Ε-ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ

admin

Απάντηση Καβουσανών για την αφαλάτωση στη Μαλαύρα

admin

Leave a Comment