Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Η δεκαετής οικονομική κρίση που προηγήθηκε έπληξε σοβαρά τον κατασκευαστικό κλάδο και την κτηματαγορά όπου πριν το 2018 είχε καταγραφεί στην Ιεράπετρα από επαγγελματίες του κλάδου μια μεγάλη πτώση στην αγοραπωλησίες ακινήτων και στις κατασκευές νέων οικοδομών που κυμαινόταν από 60-80%.

Από το 2018 μέχρι σήμερα έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά να επανακάμπτει  η κτηματαγορά και  η ανέγερση νέων κατοικιών στην Ιεράπετρα και το Μακρύ Γιαλό, χωρίς να έχει επηρεαστεί καθόλου αυτή η έντονη δραστηριότητα πέρυσι και φέτος,  από την πανδημία.

Κινητήρια δύναμη στην επανεκκίνηση της κτηματαγοράς και της οικοδομής είναι αρχικά η εισροή ξένων κεφαλαίων που φέρνουν από το εξωτερικό συνταξιούχοι κυρίως Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί , Αυστριακοί, Βρετανοί και Ισραηλίτες, που αναζητούν  προνομιακά ακίνητα από το Μύρτο, την Ιεράπετρα, τον Άγιο Ιωάννη, μέχρι το Μακρύ Γιαλό και το Γούδουρα, προκειμένου να χτίσουν το σπίτι στο οποίο θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους , φιλοξενώντας τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που ονειρεύονται διακοπές στη Νοτιοανατολική Κρήτη , δίπλα στο κύμα, στις δαντελωτές ακρογιαλιές, κάτω από τον Λασιθιώτικο ήλιο, απολαμβάνοντας τη μυρωδιά του ιωδίου της θάλασσας που αναμιγνύεται με τη μυρωδιά του πεύκου της καταπράσινης ενδοχώρας, η οποία  δεν απέχει παρά μόνο λίγα μέτρα,  από τις ατελείωτες αμμουδιές της Ιεράπετρας.

«Είναι αλήθεια ότι η οικοδομική δραστηριότητα στην Ιεράπετρα, που είχε βρεθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο πριν το 2018,  ανακάμπτει τα τρία τελευταία χρόνια και δεν ανακάμπτει μόνο επειδή έρχονται και επενδύουν για παραθεριστικές κατοικίες οι ξένοι συνταξιούχοι, αλλά ανακάμπτει και επειδή οι ντόπιοι,  έχουν καταλάβει ότι δεν κερδίζουν τίποτα έχοντας τα χρήματα τους σε τραπεζικές καταθέσεις με μηδενικά σχεδόν επιτόκια, την ώρα που βλέπουν ότι υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του RBNB οι οποίες αποδίδουν πολλά περισσότερα στους ιδιοκτήτες. Και οι κατασκευές λοιπόν με σκοπό την ενοικίαση η τη βραχυχρόνια μίσθωση,  έχουν τονώσει σημαντικά την οικοδομική δραστηριότητα στην Ιεράπετρα και τον μακρύ Γιαλό.

Τον τελευταίο καιρό  στο μεταξύ,  έχουμε αυξήσεις στα δομικά υλικά που κυμαίνονται από 10-15% αλλά και στην αγορά των ακινήτων όπου οι αξίες μετά από τη μεγάλη πτώση που κατέγραψαν πριν το 2018 έχουν ανέβει γύρω στο 20-25%.

Συνολικά πέρυσι και εφέτος εκτιμώ ότι παρά τις διάφορες δυσκολίες η οικοδομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί γύρω στο 25% και δείχνει ότι έχει ακόμα περιθώρια για να ανέβει περισσότερο», μας είπε ο συνταξιούχος αρχιτέκτονας μηχανικός κ Μάνος Μαρκόπουλος.

                  ΤΑ  ΟΙΚΟΠΕΔΑ «ΦΙΛΕΤΑ» ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ

Στην αναδυόμενη τουριστική αγορά της Ανατολικής Ιεράπετρας από την πόλη μέχρι και τον Μακρύ Γιαλό , το Καλό Νερό και τον Γούδουρα Σητείας, ψάχνουν  οι ενδιαφερόμενοι ξένοι κυρίως επενδυτές, να ανακαλύψουν τα οικόπεδα «φιλέτα» που βρίσκονται κοντά η δίπλα στην ακρογιαλιά και συνδυάζουν την παρθενικότητα του τοπίου, τη θέα, την ησυχία , το υποτροπικό κλίμα και το πράσινο των πευκόφυτων τμημάτων που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

«Το ενδιαφέρον των ξένων ήταν και συνεχίζει να είναι μεγάλο τα τελευταία χρόνια για οικόπεδα «φιλέτα» από την Ιεράπετρα μέχρι και τον Μακρύ Γιαλό. Η οικοδομική δραστηριότητα και οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν αυξηθεί μετά το 2018 και όλοι οι τεχνίτες ,  όσοι δούλευαν στην αλυσίδα των επαγγελμάτων της οικοδομής έχουν γυρίσει ξανά στην τέχνη τους.

Αν κοιτάξουμε στην παραλιακή ζώνη από την Ιεράπετρα μέχρι και τον Γούδουρα θα δούμε ότι υπάρχει ικανοποιητική  οικοδομική δραστηριότητα που δεν υπήρχε πριν το 2018.

Διαμερίσματα για να ενοικιάσει να μείνει μια οικογένεια δεν υπάρχουν πια διαθέσιμα και αυτός ίσως είναι και ο λόγος που αρκετοί ντόπιοι επενδύουν τα χρήματα τους στην κατασκευή διαμερισμάτων και κατοικιών για ενοικίαση.

Σε ότι αφορά τους ξένους επενδυτές, αυτό που βλέπουμε εφέτος είναι ότι , συνεχίζει να υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον των Άγγλων , των Γάλλων, των Γερμανών, των Αυστριακών και των Ολλανδών , ενώ πρόσφατα εμφανίστηκαν στην περιοχή μας και οι Ισραηλίτες που έχουν κάνει μεγάλες αγορές. Αυτοί που έχουν εξαφανιστεί χωρίς ιδιαίτερο λόγο από την περιοχή μας είναι οι Ρώσοι , που κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης είχαν δείξει αποφασισμένοι να επενδύσουν ακόμα και στην κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων», μας είπε ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας  Μακρύ Γιαλού κ Μανόλης Βρυγιωνάκης.

   Οι πιο τυχεροί και οι πιο «ψαγμένοι» αφού αγόρασαν  σε χαμηλές τιμές οικόπεδα «φιλέτα» δίπλα στη θάλασσα του Νότιου Κρητικού πελάγους, πριν το 2018 , ξεκινούν  τώρα δειλά-δειλά να χτίζουν  πολυτελείς βίλες , οι περισσότεροι για να χαρούν  οι ίδιοι με τις οικογένειες τους, το υπέροχο κλίμα , τη φύση και τη θάλασσα, μετά τη συνταξιοδότηση τους, και  κάποιοι  λίγοι για να  τις εκμεταλλευτούν ενοικιάζοντας τις, σε άλλους ξένους επισκέπτες.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

«Επιτακτική η άμεση κήρυξη της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως υποχρεωτική»

admin

Αυτός είναι ο γιατρός-«μαϊμού» – Δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του

admin

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

admin

Leave a Comment