Στις 29 Οκτωβρίου θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στα δικαστήρια του Ηρακλείου, 10 αγρότες από την Ιεράπετρα , το Μακρύ Γιαλό και τη Βιάννο, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στα επεισόδια που έγιναν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου του 2016, μετά από την πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών , που είχε προκαλέσει τεράστια οικονομική καταστροφή στον κλάδο των ευπαθών κηπευτικών, που έμεναν να σαπίζουν στα θερμοκήπια.
Οι αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας και Σητείας, παρέχουν νομική υποστήριξη στους αγρότες που κατηγορούνται και εμφανίζονται ως ταραξίες, με δικηγόρους που συνεργάζονται με το δικηγορικό γραφείο του αείμνηστου Αντώνη Βγόντζα ο οποίος είχε αναλάβει τότε την υπεράσπιση τους.
«Θα συμπαρασταθούμε με κάθε μέσο στους συναδέλφους μας αγρότες που διώκονται άδικα και χωρίς στοιχεία.
Εκείνη τη μέρα είχαμε συγκεντρωθεί χιλιάδες αγρότες στο λιμάνι και ζητούσαμε να λήξει η ομηρία της Κρήτης και του αγροτικού κόσμου, καθώς είχαμε ήδη υποστεί ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή, έχοντας πετάξει στη χωματερή τα ευπαθή αγροτικά μας προϊόντα. Ζητούσαμε να επιτραπεί να ταξιδέψει τουλάχιστον ένα πλοίο ασφαλείας και συναντούσαμε μόνο αδιαλλαξία. Δεν έχω καταλάβει πως επιλέχτηκαν αυτοί οι δέκα συνάδελφοι μας για να στηθεί εις βάρος μας ένα ακόμα αγροτοδικείο. Καλούμε όσους αγρότες από την Ανατολική Κρήτη, θέλουν να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους μας που κατηγορούνται άδικα, να βρίσκονται το πρωί εκείνης της μέρας , (στις 29 Οκτωβρίου) που θα διεξαχθεί η δίκη, στα δικαστήρια του Ηρακλείου», μας είπε ο κ Γιώργος Τσιφετάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας.
«Δεν θα αφήσουμε χωρίς συμπαράσταση και νομική υποστήριξη τους συναδέλφους μας που κατηγορούνται άδικα. Θα είμαστε εκεί και θα υποστηρίξουμε την αθωότητα τους και εγώ και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου μας κ Μανόλης Μιχαλάκης», μας είπε από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Κατερίνα Τσικαλουδάκη.
Το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας εξετάζει το ενδεχόμενο να μισθώσει λεωφορείο για να μεταφερθούν οι αγρότες που θέλουν να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους , στα δικαστήρια του Ηρακλείου.
ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ
Σε πεδίο μάχης είχε μετατραπεί για πολλές ώρες το απόγευμα εκείνης της Παρασκευής, το λιμάνι του Ηρακλείου. Αγρότες είχαν έρθει σε αντιπαραθέσεις με ναυτεργάτες, διαμαρτυρόμενοι για την απεργία της ΠΝΟ λόγω της οποίας καθηλώθηκαν τα ευπαθή προϊόντα τους στην Κρήτη και σάπισαν στις αποθήκες
Οι αγρότες, έφταναν από κάθε γωνιά κυρίως της Ανατολικής Κρήτης εκείνο το απόγευμα στο λιμάνι και απαιτούσαν να φορτώσει ένα πλοίο ασφαλείας, με τα προϊόντα τους, ώστε να αποπλεύσει για Πειραιά. Οι ναυτεργάτες αντιδρούσαν, λέγοντας ότι δεν μπορούν να σπάσουν την απεργία.
Η κατάσταση έφτασε στα άκρα με αγρότες και ναυτεργάτες να έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση. Μερικοί αγρότες, εξαγριωμένοι, προσπάθησαν να λύσουν τους κάβους του Blue Horizon, που ήταν δεμένο λόγω της απεργίας των ναυτικών
Από τη μια πλευρά έπεφταν φωτοβολίδες και από την άλλη απαντούσαν οι ναυτεργάτες εκτοξεύοντας νερό με τις μάνικες του πλοίου κατά των αγροτών. Κάποια στιγμή τα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ και τα γραφεία της εταιρείας άρχισαν να καίγονται, με την Πυροσβεστική να προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα.
Τελικά το πλοίο αναχώρησε «για λόγους ασφαλείας» , χωρίς να φορτωθούν κηπευτικά και έμεινε αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού. Κάποιοι περικύκλωσαν τότε τον λιμενάρχη Ηρακλείου , απαιτώντας να επιστρέψει πίσω το πλοίο Blue Horizon.
Η ένταση έλαβε τέλος αργά το βράδυ, όταν οι αγρότες, λίγο μετά τις 21:00 άρχισαν να αποχωρούν από το λιμάνι, έχοντας λάβει τη δέσμευση ότι οι νταλίκες με τα προϊόντα τους θα αναχωρήσουν για τον Πειραιά το επόμενο πρωί.