Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 

ΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΝΕΡΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

Ο κάμπος των Λιβαδιών  ανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας, από την εποχή των Ενετών καλλιεργούνταν έχοντας ένα σοβαρό στραγγιστικό έργο με χαντάκια που οδηγούσαν τα πλημμυρικά νερά στους χειμάρρους και από εκεί στη θάλασσα.

Τα στραγγιστικά αυτά έργα  με την πάροδο του χρόνου και αφού πέρασαν πολλές περίοδοι ξηρασίας καταργήθηκαν , σκεπάστηκαν και έγιναν γόνιμη γή.

Ακολουθώντας τον  11ετή κύκλο των βροχοπτώσεων, παρατηρούμαι ότι όποτε οι χειμώνες είναι βροχεροί όπως εφέτος, η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα ανεβαίνει στην επιφάνεια του εδάφους , τα περισσότερα πηγάδια και οι πηγές ξεχειλίζουν και το νερό που δε βρίσκει διέξοδο για να φτάσει στα ποτάμια και από εκεί στη θάλασσα, παραμένει αρκετό καιρό μέσα στους ελαιώνες και στα θερμοκήπια που βρίσκονται στο φόρτε της παραγωγής , απειλώντας με σάπιση και με καταστροφή τις καλλιέργειες.

«Είναι αλήθεια ότι εμείς που καλλιεργούμε κηπευτικά σε θερμοκήπιο στην περιοχή των Λιβαδιών , αντιμετωπίζουμε κάθε βροχερό χειμώνα το πρόβλημα της υπερχείλισης των πηγαδιών και του εγκλωβισμού του νερού των πηγών , με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή οι καλλιέργειες μας.

Έχουμε υποχρεωθεί να ανοίξουμε χαντάκια μισού μέτρου ανάμεσα στις γραμμές παραγωγής , να φτιάξουμε  συστήματα αποστράγγισης , να μαζεύουμε το νερό σε κάποια χαμηλά σημεία και από εκεί με αντλητικά συγκροτήματα να τα οδηγούμε στο παρακείμενο ποτάμι. Αυτό συμβαίνει γιατί εμείς οι ίδιοι οι παραγωγοί καλλιεργώντας τη γη μας, κλείσαμε τις παλιές βάγγες και τα χαντάκια που είχαν κατασκευάσει  οι πρόγονοι μας, πρίν από έναν αιώνα, με αποτέλεσμα τα νερά να παραμένουν μέσα στις καλλιέργειες μας, κινδυνεύοντας να μετατραπεί η περιοχή σε βάλτο», μας είπε ο παραγωγός κηπευτικών κ Νίκος Αγγελάκης.

Σε ένα άλλο θερμοκήπιο στην ίδια περιοχή η αγρότισσα που καλλιεργεί κολοκύθια βρίσκεται σε απόγνωση.

«Δείτε πως έχουν κιτρινίσει οι κολοκυθιές μου, τα φύλλα των οποίων πριν ανοίξουν  και ξεχειλίσουν οι πηγές των Λιβαδιών ήταν καταπράσινα.

Τα νερά που κατεβαίνουν από τις πηγές, που άνοιξαν ήδη λιγα μέτρα παραπάνω , δε βρίσκουν διέξοδο  προς το ποτάμι , μέσα από τα κλεισμένα χαντάκια και τις βάγγες που είναι γεμάτες καλάμια , πέτρες χώματα και σκουπίδια. Καλέσαμε σήμερα  τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ Μανόλη Γεωργαλάκη να έρθει να ιδεί αν μπορούν τα μηχανήματα του Δήμου να ανοίξουν το δρόμο του νερού, για να μην  πλημμυρίζουν τα θερμοκήπια μας,  και εκείνος ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα μας. Οι   χειριστές με τα μηχανήματα και τα φορτηγά του δήμου επιχειρούν να καθαρίσουν τα χαντάκια , αλλά μέσα σε αυτά βρίσκουν πάρα πολλά αρδευτικά δίκτυα , που αποφεύγουν να τα κόψουν, γιατί  όλοι οι αγρότες που καλλιεργούν εδώ βρίσκονται στην παραγωγή.

Εγώ για να σώσω την καλλιέργεια μου, θα αναγκαστώ να αγοράσω αντλητικό συγκρότημα, να βγάζω το νερό από το θερμοκήπιο μου, μέχρι να ιδώ τη στάθμη του υπόγειου υδροφορέα να χαμηλώνει», μας είπε η κ Κατερίνα Μπαχλιτζανάκη.

«Πράγματι ανταποκριθήκαμε άμεσα στο κάλεσμα των παραγωγών των Λιβαδιών , γιατί πρέπει να σώσουμε τις καλλιέργειες τους. Σε πρώτη φάση καθαρίσαμε όσο μπορούσαμε το χαντάκι, για να φτάσει το νερό στο ποτάμι , αλλά διαπιστώσαμε ότι σε κάποια σημεία θα πρέπει να ξηλωθούν οι ράμπες που έχουν φτιαχτεί αυθαίρετα από ιδιώτες για να μπαίνουν στα κτήματα τους , κλείνοντας το δρόμο του νερού προς το ποτάμι. Θα τους ζητήσουμε να κάνουν ένα μικρό τεχνικό μόνοι τους, και αν δεν ανταποκριθούν θα αναγκαστούμε να ξηλώσουμε όλες τις ράμπες που κλείνουν κάθετα το χαντάκι», μας είπε ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ Μανόλης Γεωργαλάκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Συγκλονιστικές εικόνες από το θανατηφόρο τροχαίο στο Μακρύ Γιαλό

admin

Αγώνας δρόμου για δωρεά οργάνων από την οικογένεια του 22χρονου

admin

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 4.2.2022 

admin

Leave a Comment