Οι αντιδράσεις για το υπο διαβούλευση σχέδιο Νόμου «ΑΡΓΟΣ» για την ευζωία των ζώων συντροφιάς δεν έχουν κοπάσει ακόμη , με τον πρόεδρο του παραρτήματος Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Μιχάλη Σπυριδάκη, να τονίζει ότι και οι κτηνίατροι είναι κάθετα αντίθετοι με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς
«Μελετώντας το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και αναγνωρίζοντας σημεία στα οποία έχουν ενσωματωθεί θέσεις, που υποβλήθηκαν γραπτά από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο στο Υπουργείο Εσωτερικών, θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα αρχές και άρθρα επί του νόμου με τα οποία διαφωνούμε ριζικά.
Πιο συγκεκριμένα:
• Λέμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς
• Ζητάμε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου με δήλωση των στοιχείων εκείνων που αφορούν τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας (εμβολιασμός για τη λύσσα, διάγνωση λεϊσμανίασης και λεπτοσπείρωσης)
• Απατούμε όλες οι χρηματοδοτήσεις να αφορούν αποκλειστικά τους Δήμους με διαφανή τρόπο, έλεγχο, αξιολόγηση του έργου τους και βασική υποχρέωσή τους την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και την πρόσληψη κτηνιάτρων. Όχι στη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο, φιλοζωικών σωματείων και οποιουδήποτε ιδιωτικού φορέα.
• Η δωρεάν σήμανση ζώων συντροφιάς να αφορά αποκλειστικά τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα κοινωνικά αδυνάτων των Δήμων ή του ΟΠΕΚΑ».
Μετά την τελευταία διαδικτυακή συνεδρίαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ανακοινώθηκε ότι οι κτηνίατροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι, καλούνται σε καθημερινή βάση να διασφαλίζουν την υγεία και την ευζωία των ζώων και να προασπίζουν τη δημόσια υγεία. Στη διεκπεραίωση της δημόσιας αποστολής των κτηνιάτρων εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες υπουργείων, με πρώτο υπουργείο μέχρι σήμερα το ΥΠΑΑΤ.-
Όπως φαίνεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, μεταφέρεται ηαρμοδιότητα και η διαχείριση της διαδικτυακής βάσης δεδομένων για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους από το ΥΠΑΑΤ στο Υπ. Εσωτερικών.
Η δημόσια συζήτηση γίνεται για ένα νόμο σχετικό με την υγεία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς , από τον οποίο απουσιάζει το μόνο, κατά τη κοινή λογική, αρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο στο οποίο θα πρέπει να υπάγονται η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και όλες οι κατά τόπους διευθύνσεις κτηνιατρικής και Κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι το Υπουργείο Υγείας. Οι Κτηνίατροι θεωρούνται σε όλες τις προηγμένες χώρες επιστήμονες υγείας, είναι απόφοιτοι σχολών Επιστημών Υγείας στη χώρα μας και ο επαγγελματικός και κοινωνικός ρόλος τους, όπως προαναφέρθηκε, είναι η προάσπιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων καθώς και της Δημόσιας υγείας. Συνεπώς, το αρμόδιο υπουργείο για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είναι το υπουργείο Υγείας και τα Υπουργεία ΥΠΑΑΤ, Υπουργείο Εσωτερικών και λοιπά εμπλεκόμενα Υπουργεία, να είναι συναρμόδια.
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ζητά μεταξύ άλλων :
«Να αποχωρήσει άμεσα ο Κτηνιατρικός κλάδος από το ΓΕΩΤΕΕ- και να ενταχθούν σε ¨Πανελλαδικό Κτηνιατρικό Σύλλογο (ΠΚΣ)¨ ΝΠΔΔ (αίτημα που οι εκπρόσωποι μας πρέπει θα προβάλουν επιτακτικά σε κάθε Δημόσια συζήτηση)
Να υπαχθούν η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Υγείας.
Η μεταφορά της αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς, όπως και η πιθανή μεταφορά αλλων αρμοδιοτήτων σε οποιοδήποτε υπουργείο, οφείλει να συνοδεύεται με αντίστοιχα μέτρα που να εξασφαλίζουν την εποπτεία και τον έλεγχο από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες , όπως αυτό προκύπτει από την διεθνή πρακτική , από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα , αλλά και από την αντικειμενική ανάγκη , αυτές οι δράσεις και τα προγράμματα να βρίσκονται υπό την έλεγχο και την άμεση εποπτεία των κτηνιατρικών αρχών, δομών και διευθύνσεων της χώρας. Η εξασφάλιση αυτής της προτεραιότητας οφείλει να εξασφαλιστεί από σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου.
Οι Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις Δήμων (ΝΠΔΔ), στην διαχείριση των ζώων συντροφιάς που περιγράφονται στο νόμο, σε καμία περίπτωση δε μπορούν να μεταβιβάζονται/εκχωρούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ( Σωματεία και Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Όταν αυτό μάλιστα γίνεται και με νομοθετική ρύθμιση, μας βρίσκει ριζικά και από θέση αρχής, αντίθετους» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ