ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΡΟΚΟΣ: «Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΕΡΙΦΙΩΝ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ »
Κάθετα αντίθετος με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, εμφανίστηκε μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος, ο οποίος δήλωσε ότι επιχειρείται να εισαχθούν χιλιάδες ζωντανά αμνοερίφια από τη Ρουμανία για να ρίξουν σε χαμηλά επίπεδα την τιμή παραγωγού των Ελληνικών κατά την περίοδο των εορτών.
«Καλώ τους καταναλωτές να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις αγορές των κρεάτων στη διάρκεια των εορτών και να εμπιστεύονται τα σημεία πώλησης που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, προσέχοντας τα αρνιά και τα κατσίκια που αγοράζουν να είναι ντόπια και σωστά σφραγισμένα με τη μπλέ ωοειδή σφραγίδα , καθώς είναι εξαιρετικής ποιότητας και ξεχωρίζουν από τη γεύση τους γιατί τρέφονται από την Κρητική άγρια χλωρίδα.
Μετά τις αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης τα αμνοερίφια εφέτος θα διατεθούν από τις μεγάλες αλυσίδες γύρω στα 10 ευρώ ενώ από τα γειτονικά κρεοπωλεία από 10,50 έως 11,00 ευρώ. Ο Νομός Λασιθίου αλλά και όλη η Κρήτη έχει επάρκεια κρεάτων ειδικά αρνιών, ενώ τα κατσίκια είναι λιγότερα και εφέτος.
Δεν θα είχαμε αντίρρηση να δώσουμε την παραγωγή μας σε χαμηλές τιμές για να μην δημιουργήσουμε προβλήματα στους καταναλωτές , αλλά η κυβέρνηση θα έπρεπε να μας είχε εξασφαλίσει κάποιες έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, ώστε να μπορέσουμε με αυτές να καλύψουμε το κόστος παραγωγής από τη στιγμή που οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί στο διπλάσιο», τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος σημειώνοντας ότι, «όσο και αν προσπαθούν οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να βρούν βοσκούς που να θέλουν να εργαστούν στα κοπάδια τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας».
Εδώ και τέσσερις μήνες οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι του Νομού Λασιθίου εξυπηρετούνται από τα σφαγεία της Νεάπολης, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που εξυπηρετούνται από τα σφαγεία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου.
Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΦΡΑΤΖΕΣΚΑΚΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ
Ο επί σειρά πολλών ετών, κτηνίατρος της Ιεράπετρας Μανόλης Φρατζεσκάκης , συνιστά στους καταναλωτές, να αγοράζουν κρέατα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
«Να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύονται γενικά τρόφιμα. Να εξετάζουν προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης. Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταληλότητας έχει χρώμα μπλέ και ωοειδές σχήμα. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταληλότητας σε χρώμα καστανό. Από την εμπειρία μου όμως σας λέω ότι στην Κρήτη δεν έχουν φτάσει ποτέ εισαγόμενα αμνοερίφια γιατί εδώ υπάρχει επάρκεια. Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του, όμως αυτές τις μέρες λόγω φόρου εργασίας μπορεί να έχει μόνο μια σφραγίδα. Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον. Αν ξεφύγει κάποιος όζος από τον κτηνίατρο η τον κρεοπώλη πρέπει να αφαιρείται από τον καταναλωτή και να μαγειρεύεται έπειτα χωρίς φόβο η συκωταριά.
Τα αμνοερίφια και ειδικά τα έντερα και οι συκωταριές πρέπει να πλένονται καλά την ημέρα της αγοράς και να μπαίνουν στην κατάψυξη για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.
Οι καταναλωτές πρέπει επίσης να προσέχουν και να μην αγοράζουν τυριά από πλανόδιους , που έχουν τυροκομηθεί στο μαντρί από το βοσκό. Στα ανώριμα τυριά που έχουν φτιαχτεί στη μάντρα χωρίς τις απαιτούμενες σημάνσεις στην ετικέτα , υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του μελιταίου πυρετού. Το ασφαλές σκληρό τυρί είναι εκείνο του τυροκομείου το οποίο έχει στεγνώσει τουλάχιστον πάνω από τρείς μήνες. Αντίθετα οι μυζήθρες που αγοράζουμε αυτές τις μέρες από τους βοσκούς για τα καλιτσούνια μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα αφού το γάλα βράζει σε υψηλές θερμοκρασίες για να γίνει μυζήθρα.
ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΒΑΦΕΣ
Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, των αυγών , όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης. Για την καλή συντήρηση θα πρέπει να διατηρούνται τα αυγά σε δροσερό χώρο η στο ψυγείο αν μείνουν κάποιες μέρες μέχρι να βραστούν.
Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης. Σε ότι αφορά τις βαφές αυγών οι καταναλωτές θα πρέπει να εμπιστεύονται τις ήδη γνωστές . Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες. Τέλος θα πρέπει να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ