Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Απάνεμες παραλίες θα βρούν οι επισκέπτες της Νοτιοανατολικής Κρήτης και στα ανατολικά της Ιεράπετρας

Η ευρύτερη Ιεράπετρα, είναι γνωστό σε όλους, ότι, είναι από τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τα καλοκαιρινά μελτέμια, δηλαδή τους βόρειους  καλοκαιρινούς ανέμους, που αποθαρρύνουν πολλές φορές τους  Έλληνες  και ξένους επισκέπτες να πάνε για μπάνιο σε κάποια αμμώδη παραλία.

Υπάρχουν όμως σημεία στη Νοτιοανατολική Κρήτη, που λόγω τις γεωμορφολογίας τους, όταν το μελτέμι πνέει με ένταση 6-7 Μποφώρ, σε εκείνα τα ευλογημένα  μέρη επικρατεί πλήρης άπνοια.

Εκείνα είναι τα σημεία με τις μικρές παραλίες και τους κλειστούς κολπίσκους που  οι επισκέπτες του καλοκαιριού,  προσπαθούν  μόνοι τους να ανακαλύψουν, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες σε τουριστικούς οδηγούς για ευνόητους λόγους.

«Στη  Νοτιοανατολική Κρήτη όλοι γνωρίζουν πλέον ότι στις περιοχές που δεν πιάνουν τα μελτέμια το καλοκαίρι, είναι  το Μύρτο δυτικά της πόλης της Ιεράπετρας, τα Τέρτσα και η Ψαρή Φοράδα στα νότια του Δήμου Βιάννου.  Επειδή εφέτος τα μελτέμια ξεκίνησαν πολύ νωρίς και επιμένουν για περισσότερες  και από 5 ημέρες κάθε φορά  μέχρι να εξασθενήσουν, βλέπουμε τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες να έρχονται στις παραλίες μας, που ειδικά αυτό το καλοκαίρι έχουν βγάλει περισσότερη χοντρή άμμο και απολαμβάνουν το μπάνιο τους , ενώ στη συνέχεια ανεβαίνουν για φαγητό στα καταστήματα εστίασης του γραφικού Μύρτου. Ειδικά η κεντρική οργανωμένη παραλία του Μύρτου διαθέτει εφέτος  ξύλινες καμπίνες για να αλλάζουν τα μαγιό τους οι λουόμενοι , ναυαγοσώστες και καλό σέρβις από τα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης.  Υπάρχουν βέβαια  και εκείνοι που επιλέγουν να κλείσουν τις διακοπές τους στα καταλύματα και τα ξενοδοχεία  του χωριού μας γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα με τους βορριάδες που είναι πιο ενισχυμένοι και πιο επίμονοι κάθε καλοκαίρι.

Παρόλα αυτά κι ενώ η γεωμορφολογία του  τόπου μας ευνοεί την παραπέρα ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, εφέτος δεν έχουμε ξεκινήσει καθόλου καλά . Η τουριστική κίνηση τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου παρουσίασε  μια μείωση σε σχέση με πέρυσι γύρω στο 30% . Ευτυχώς που έχουμε πολλές  κρατήσεις από τα μέσα του Ιούλη μέχρι και τα τέλη Οκτώβρη που μας δίνουν το δικαίωμα να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τη συνέχεια» , μας είπε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μύρτου Ιεράπετρας κ Αλέκος Παντελάκης.

Απάνεμες παραλίες θα βρούν οι επισκέπτες της Νοτιοανατολικής Κρήτης και στα ανατολικά της Ιεράπετρας. Πολλές από αυτές τις μικρές παραλίες  διατηρούν την ιδιωτικότητα  τους , λόγω του ότι,  περικλείονται  ανάμεσα σε μικρούς γραφικούς κολπίσκους.

«Τέτοιες απάνεμες γραφικές παραλίες είναι αυτές που βρίσκονται στη θέση Γαλήνη Σχινοκαψάλων, στον Άγιο Παντελεήμονα Ορεινού, στο Καλό Νερό Περβολακίων , στη Λαγκάδα και στο λιμανάκι του Μακρύ Γιαλού. Οι περισσότεροι Κρητικοί επισκέπτες που έρχονται το καλοκαίρι  προς το Μακρύ  Γιαλό από κάθε σημείο της Κρήτης , για να περάσουν τις διακοπές τους στα μέρη μας, γνωρίζουν πλέον καλύτερα και από εμάς που ζούμε εδώ , όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μικρής  παραλίας.

Μέχρι τώρα στα μέσα Ιουλίου δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την τουριστική κίνηση, γιατί ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι  γεμάτα , η κίνηση στα μικρά ξενοδοχεία  και στα τουριστικά καταλύματα δεν είναι η αναμενόμενη. Είμαστε γύρω στο -30% σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά οι κρατήσεις που έχουμε στη συνέχεια ,  δείχνουν πως θα έχουμε τελικά μια καλή σαιζόν μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη», μας είπε ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλού κ Φάνης Εικοσιπεντάκης.

Τα μελτέμια

Όπως αναφέρει το greekvoyager.gr, οι άνεμοι που έρχονται από τα βόρεια ονομάζονται «Ετησίες», διότι πνέουν κανονικά κάθε έτος. Αυτά είναι τα γνωστά μελτέμια. Έχουν βορειοδυτική , βόρεια η βορειοανατολική κατεύθυνση και διακρίνονται σε Πρόδρομους και κυρίως Ετησίες. Οι πρόδρομοι φυσούν από το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου και δεν έχουν μεγάλη ταχύτητα. Οι κυρίως ετησίες ακολουθούν από τα μέσα Ιουλίου και διαρκούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Είναι πολύ συχνοί και ισχυρότεροι άνεμοι. Συχνότερα από κάθε άλλο μήνα πνέουν τον Αύγουστο.

Η διεύθυνση των μελτεμιών είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή. Στο Ιόνιο Πέλαγος και τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας έχουν κατεύθυνση βορειοδυτική. Πρόκειται για τον άνεμο που στην Ελλάδα ονομάζεται μαΐστρος. Στο Βόρειο Αιγαίο φτάνουν από βορειοανατολικά. Καθώς κατεβαίνουν, όμω, νότια,  γίνονται σταδιακά άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί.

Αλλά και η ταχύτητα των μελτεμιών δεν είναι σταθερή. Αλλάζει από ώρα σε ώρα ακόμη και στον ίδιο τόπο. Το μελτέμι αρχίζει να φυσάει το πρωί και γίνεται όλο και πιο δυνατό φτάνοντας στη μεγαλύτερη ταχύτητα το μεσημέρι, ανάμεσα στη μία και στις τρεις. Μετά αρχίζει να πέφτει και  μετά το δειλινό καλμάρει. Τα μελτέμια φυσούν με μεγάλη δύναμη στην ανοιχτή θάλασσα. Η δύναμή τους μειώνεται καθώς πλησιάζουν στις ακτές και το εσωτερικό.

Στο Αιγαίο Πέλαγος είναι συνήθως άνεμοι ισχυροί ή σφοδροί και φτάνουν μέχρι τον βαθμό της θύελλας. Επειδή είναι άνεμοι στεριανοί, είναι και σχετικά ξηροί, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν την ξηρότηρα που επικρατεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Και επειδή είναι άνεμοι βόρειοι, είναι και δροσεροί, με αποτέλεσμα να μειώνουν τις μεγάλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Από:Πετάσης Νίκος neakriti

Related posts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

admin

Επαναληπτική Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου

admin

Άγιος Νικόλαος: Έκαναν πενταπλή δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε γυναίκα

admin

Leave a Comment