Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΕΥΠΑΘΗ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

H Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών-Ναυαγοσωστικών ανακοίνωσε ότι θα  συμμετάσχει  στην 48ωρη πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, που έχει εξαγγείλει  η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία(ΠΝΟ) αρχής γενομένης  από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 από τις 6 το πρωί έως την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί.

Θα συνεχίσει μάλιστα τον αγώνα της, μόλις λήξει η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ , με δυο  επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τις 6 το πρωί της Παρασκευής με αφορμή το θέμα των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό όργανο των πληρωμάτων,  αναφέρει ότι, παρά το γεγονός ότι,  «έχει υπογραφεί προσύμφωνο για τις αλλαγές στην συλλογική σύμβαση εργασίας, παρουσία των αρχών και  του υπουργείου Ναυτιλίας, οι εργοδοτικές ενώσεις έφεραν μια συλλογική σύμβαση προς υπογραφή,  απ’ όπου αυθαίρετα αφαιρέθηκαν άρθρα και παράγραφοι κατά την κρίση τους, χωρίς ποτέ να έχουμε αποδεχθεί ή ακόμα και να έχουμε συζητήσει τέτοιες αλλαγές».

Προσθέτει ότι,  «οι αλλαγές στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία είχε συμφωνηθεί βάση του προσυμφώνου, ελέγχθηκε από δύο συνηγόρους του σωματείου των πληρωμάτων και από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ έγιναν αποδεκτές και από τη γενική συνέλευση των μελών του σωματείου».

Επειδή η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ και οι δυο κυλιόμενες 48ωρες απεργίες των πληρωμάτων των ρυμουλκών , έτυχε να  έχουν προγραμματιστεί , την εβδομάδα που η κακοκαιρία  «Μπάρμπαρα» με τα χιόνια , το κρύο και τους θυελλώδεις ανέμους , έχει ήδη προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα στην μετακίνηση των επιβατών και στη διακίνηση των ευπαθών αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη και τη νησιωτική Ελλάδα , προς τον Πειραιά , ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας κ Νεκτάριος Παπαδάκης καλεί την ΠΝΟ να μην αποφασίσει δεύτερη κυλιόμενη 48ωρη απεργία μετά τη λήξη της πρώτης 48ωρης στις 6 η ώρα το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου.

«Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να στείλουμε με τα  καράβια  τα  ευπαθή κηπευτικά της Κρήτης στις αγορές μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, αν δεν έχει απαγορευτικό,  για να ξεφορτωθούν  οι νταλίκες το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά και να ταξιδέψουν οδικώς μέχρι τον προορισμό τους στη συνέχεια, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση λόγω των χιονοπτώσεων σε όλη της Ελλάδα. Μπορούμε να περιμένουμε να λήξει η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ , που έχει ανακοινωθεί από τις 6 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής, αν όμως συνεχιστεί για άλλο ένα 48ωρο θα έχουμε πάθει τεράστια οικονομική καταστροφή,  σε μια περίοδο που όλη η Ελλάδα περιμένει να τροφοδοτηθεί κηπευτικά από τη Νότια Κρήτη», μας είπε ο κ Νεκτάριος Παπαδάκης.

                             ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας έστειλε σχετική  επιστολή το πρωί της Δευτέρας προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Αναφορικά με την επικείμενη 48ωρη απεργία ΠΝΟ στις 8/2/2023 σας αναφέρουμε ότι,  μέσα στον χειμώνα η αγροτική Κρήτη συνεχίζει να παράγει και προμηθεύει με αγροτικά προϊόντα την ηπειρωτική Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη.  Όμως, για μία ακόμα φορά αναγκαζόμαστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση επιβατών και προϊόντων.  Ένας ακόμα Φλεβάρης προστίθεται στους προηγούμενους  30 τουλάχιστον,   όπου η Κρήτη αποκόπτεται από την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη λόγω αυτού του γεγονότος.  Το ζήτημα είναι όμως ότι  η κατάσταση αυτή τη φορά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες.

Υπέρογκο κόστος παραγωγής (κυρίως λόγω αύξησης ενέργειας / καυσίμων) , ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων, εμπορικές πρακτικές χωρίς έλεγχο και δανειακές υποχρεώσεις των αγροτικών, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό.  Αναμφίβολα όλα τα προηγούμενα γίνονται εντονότερα σε μια προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε τώρα.

 Να σημειωθεί δε  ότι η απεργία της ΠΝΟ  θα ξεκινήσει μετά  από απαγορευτικό απόπλου λόγω της κακοκαιρίας  «Μπάρμπαρα» και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υφιστάμενη κατάσταση. Για τους παραπάνω λόγους , ζητάμε την διασφάλιση ότι,  εντός 48 ωρών και με το πέρας της διήμερης απεργίας θα αποπλεύσουν τα πλοία χωρίς άλλη  καθυστέρηση», αναφέρει στην επιστολή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ζητώντας από τον κ Πλακιωτάκη να παρέμβει ώστε να λήξει η απεργία το πρωί της Παρασκευής.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, 17 Ιουνίου

admin

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

admin

Ελεύθεροι αλλά μακριά από το Τυμπάκι οι Πακιστανοί!

admin

Leave a Comment