Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Στο “έλεος του θεού” πολιτιστική κληρονομιά και σημεία ενδιαφέροντος στον Δήμο Ιεράπετρας.

Δριμύ κατηγορώ κατά της Δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας , εξαπολύει ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» Αργύρης Πανταζής, περιγράφοντας μια εικόνα εγκατάλειψης στους αρχαιολογικούς ιστορικούς χώρους της πόλης καθώς και στη νήσο Χρυσή.
«Σκηνές απείρου κάλλους βιώσαμε το φετινό καλοκαίρι με την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου μας να παραμένει στο ¨σκοτάδι¨ αφήνοντας την χειρότερη εικόνα στους επισκέπτες που επισκέφθηκαν την πόλη και τα χωριά μας.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που γίναμε αποδέκτες παραπόνων από συντοπίτες αλλά και επισκέπτες, για την άθλια εικόνα των ιστορικών μνημείων και την καθαριότητα σε όλο τον Δήμο. Αντίστοιχες εικόνες αλλά και παράπονα δεχτήκαμε και για την κατάσταση που επικράτησε και δυστυχώς συνεχίζει να επικρατεί μέχρι και σήμερα και στην νήσο Χρυσή, όπου η απομάκρυνση των απορριμμάτων και η καθαριότητα της ξεκίνησε τέλος Ιουλίου. Επαγγελματίες του τουρισμού δεν έκρυψαν την ενόχληση τους για την απουσία συντονισμού των υπηρεσιών και την παντελή απουσία του δήμου από τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του οικοσυστήματος στο νησί.

Σπασμένοι και επικίνδυνοι ξύλινοι διάδρομοι, ανύπαρκτες τουαλέτες, ανύπαρκτες και οι στοιχειώδεις υποδομές.  Το παραλήρημα που επικράτησε για όλα τα παραπάνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εξοργισμένους δημότες, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αναρτώντας σε καθημερινή βάση, φωτογραφίες για περιστατικά όπου για εβδομάδες παρέμειναν ανεπίλυτα και σε κοινή θεά.

Το μουσουλμανικό τέμενος Τζαμί σε άθλια κατάσταση το οποίο παραμένει στο απόλυτο σκοτάδι με τον εξωτερικό φωτισμό που αναδεικνύει την ομορφιά του να είναι εκτός λειτουργίας εδώ και τρία χρόνια. Ο μιναρές του μνημείου να καταρρέει με τμήματα από τσιμέντο να αποκολλούνται κάθε λίγο και λιγάκι. Αντίστοιχη εικόνα και στην αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας, όπου μετά την ανακαίνιση της παραμένει κλειστή και σκοτεινή για τρίτο καλοκαίρι, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση ο εξωτερικός φωτισμός του μνημείου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το σπίτι του Μέγα Ναπολέοντα σε ίδια κατάσταση, παραμένει επί σειρά ετών αναξιοποίητο, σκοτεινό και χωρίς την απαιτούμενη σήμανση. Το περιβόητο και πανάκριβο πλακόστρωτο έξω από το φρούριο ΚΑΛΕΣ σε απόλυτη αποσύνθεση, με τα βότσαλα να αποκολλούνται από την βάση τους και γενικά η ανάπλαση να έχει αποτύχει παταγωδώς, σε τεχνικά θέματα και σε θέματα χρήσης, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση ο περιμετρικός φωτισμός που άλλοτε αναδείκνυε το μνημείο, είναι σε αχρηστία.

Το ψηφιακό μουσείο και η μεταστέγαση της βιβλιοθήκης μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας και ενώ ο εξοπλισμός του μουσείου εδώ και τρία χρόνια έχει εγκατασταθεί, παραμένει κλειστό με το κτίριο να έχει σοβαρά προβλήματα σε θέματα ασφάλειας και υποδομών.

Οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για επέκταση της αρχαιολογικής συλλογής ή την κατασκευή νέας ή την δρομολόγηση νέου μουσείου, έγιναν όνειρα θερινής νυκτός.

Μετά τα παραπάνω εύκολα μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι η δημοτική Αρχή Καλαντζάκη, δεν είναι ικανή να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα που σε άλλες περιπτώσεις θα προσέλκυαν περισσότερους επισκέπτες και θα έκαναν τους δημότες να είναι υπερήφανοι για την πόλη και τα χωριά μας. Χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια , συντονισμός δράσεων, επιμονή και παραγωγική συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που όπως φαίνεται εκ των αποτελεσμάτων η δημοτική αρχή ούτε το πρεσβεύει ούτε είναι σε θέση να το πράξει.

Ο αρνητικός αντίκτυπος που προέκυψε από όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα  τόσο αισθητός που δεν άφησε κανέναν από τους δημότες και επισκέπτες του δήμου μας αμέτοχο. Είναι οφθαλμοφανές ότι η κουρασμένη δημοτική Αρχή προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της αλλά τα δεκανίκια πάλιωσαν και δεν μπορούν να τη στηρίξουν άλλο», καταλήγει ο Αργύρης Πανταζής.

                             ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΡΥΣΗΣ

Εξηγήσεις για την  αποκομιδή  και τη μεταφορά των απορριμμάτων   από τη  Χρυσή έδωσε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας, στα πλαίσια της αρμοδιότητας του για τον καθαρισμό της Νήσου Χρυσής, έχει υπογράψει δημόσια σύμβαση εκτέλεσης εργασιών καθαριότητας αυτής και απομάκρυνση των απορριμμάτων με πλοίο από τη νήσο στο ΣΜΑ Ιεράπετρας, καθώς και καθαρισμό των χημικών τουαλετών. Η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο υπογράφηκε την 15-07-2021, με πεντάμηνη διάρκεια.

Η εκτέλεση των συμβατικών υποχρεώσεων του εν λόγω εργολάβου παρακολουθείται από τη Διεύθυνση μας και το Τμήμα Καθαριότητας & Περιβάλλοντος σε τακτική βάση, τόσο με επιτόπιους ελέγχους, όσο και με την παρακολούθηση των δρομολογίων μεταφοράς των απορριμμάτων. Ο μέχρι στιγμής επιτόπιος έλεγχος έχει αποδείξει ότι ο εργολάβος ανταποκρίνεται αρκετά καλά στις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Η νήσος είναι σε πολύ καλή κατάσταση από άποψης καθαριότητας και περισυλλογής των απορριμμάτων, και όπου έχει υπάρξει ανάγκη του έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές συμμόρφωσης με τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Τελευταίος επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τον αν. προϊστάμενο του Τμήματος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος την 26-08-2021.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πέντε (5) δρομολόγια μεταφοράς απορριμμάτων από τη νήσο» , καταλήγει η κ ΜΑΡΊΑ Ρουμελιωτάκη.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Καιρός: Πού αναμένονται βροχές την Τετάρτη, έως επτά μποφόρ στο Αιγαίο

admin

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε το δρόμο Γούρνες – Χερσόνησος

admin

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΥΡΒΕΙΑ 2021

admin

Leave a Comment