Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΤΕΣΤ COVID ΓΙΑ  TOYS 19 ΝΑΥΑΓΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

 

Αρνητικά βγήκαν τα τέστ για covid 19 στα οποία υποβλήθηκαν οι 19 από τους 57 διασωθέντες του ναυαγίου της περασμένης Δευτέρας  ανοικτά της Σητείας , οι οποίοι φιλοξενούνται σε  κατάλληλη αίθουσα  υποδοχής κάτω από το λιμεναρχείο της Λασιθιώτικης πόλης.

Στο μεταξύ τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος συνέχισαν  την Τρίτη και την Τετάρτη 15 και 16 Σεπτεμβρίου να ερευνούν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Κάβο Σίδερο για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους μετανάστες(άγνωστο πόσους) που  φέρονται να έπεσαν στη θάλασσα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το μικρό σάπιο ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν άρχισε να βουλιάζει εκπέμποντας σήμα κινδύνου.

Από την τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έστησαν από θάλασσα και αέρα, σε πολύ σύντομο χρόνο οι Λιμενικές Αρχές με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας κ Γιάννη Πλακιωτάκη και  τις οδηγίες του θαλάμου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής,  με τη συμμετοχή όλων των διαθέσιμων πλωτών μέσων που διέθεταν από τα Λιμεναρχεία Σητείας , Αγίου Νικολάου, Καρπάθου και Ρόδου, καθώς και με τη συνδρομή πολλών εμπορικών πλοίων που έπλεαν κοντά στο στίγμα του ναυαγίου, ανασύρθηκαν βρεγμένοι αλλά σώοι 57  ναυαγοί διαφόρων εθνικοτήτων και 4 νεκροί Αφγανικής υπηκοότητας. Δύο νέες γυναίκες και δύο μικρά  αδερφάκια 6 και 7 ετών. Οι σοροί των δυο παιδιών και της μίας νεκρής γυναίκας, μεταφέρθηκαν το πρωί της Τρίτης στην ιατροδικαστική υπηρεσία Ηρακλείου για νεκροψία νεκροτομή και η δεύτερη νεκρή γυναίκα μεταφέρθηκε στη Ρόδο.

Οι  4 σοροί θα παραμείνουν με απόφαση της Εισαγγελικής Αρχής στα ψυγεία των Νεκροτομείων έως ότου ταυτοποιηθούν και αναζητηθούν από τους οικείους τους. Αν δεν ταυτοποιηθούν και δεν αναζητηθούν από κανέναν, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα 1-2 μηνών, θα ταφούν σε κάποιο Δημοτικό Κοιμητήριο, στις πόλεις όπου έχουν βρεθεί και απλά θα φέρουν έναν αριθμό αναγνώρισης, αν κάποτε τους ψάξει κάποιος από την πατρίδα τους.

ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ

Μετά από την  προφορική ενημέρωση που είχαμε από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής και αφού είχε ολοκληρωθεί η καταγραφή και η ταυτοποίηση των διασωθέντων 19 ναυαγών που φιλοξενούνται στη Σητεία, πληροφορηθήκαμε ότι , οι 8 είναι από το Πακιστάν, 5 από τη Σομαλία (εκ των οποίων οι 2 γυναίκες), 3 από το Αφγανιστάν, ένας από το Μπαγκλαντές, ένας από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Κουρδιστάν. Όλοι τους είναι νεαρής ηλικίας , από 19 έως 30 ετών και δυο είναι ανήλικοι 16 ετών.

Οι υπόλοιποι 38 διασωθέντες μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στη Ρόδο και στο Λαύριο.

Στη δομή υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο μεταφέρθηκαν 33 διασωθέντες.

Οι 24 είναι νεαροί Πακιστανικής υπηκοότητας, 3 Σομαλοί , 3 Αφγανοί και 3 υπήκοοι Μπαγκλαντές.

Στη Ρόδο μεταφέρθηκαν  5 άντρες , υπήκοοι Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Συνολικά από τους 61 ναυαγούς του μικρού σάπιου ιστιοφόρου που είχε αποπλεύσει το περασμένο Σάββατο από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό τα παράλια της Κρήτης,  οι 35 ήταν Πακιστανικής υπηκοότητας, 12 από το Αφγανιστάν,  8 από τη Σομαλία, 4 από το Μπαγκλαντές , ένας από τη Σριλάνκα  και ένας από το Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη η προανάκριση που διενεργούν οι Λιμενικές Αρχές , δεν έχουν ακόμη καταλήξει στην ταυτότητα των διακινητών που αναζητούνται μεταξύ των διασωθέντων ναυαγών.

Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, αφού ολοκληρωθεί η προανάκριση και αποσταλούν στον εισαγγελέα οι διακινητές, οι Ελληνικές Αρχές , εκτιμάται ότι  θα αφήσουν ελεύθερους τους Σομαλούς υπηκόους,  ενώ για τους υπόλοιπους θα ακολουθηθεί η διαδικασία της απέλασης η της κράτησης σε κάποια δομή  υποδοχής προσφύγων, καθώς δεν έχουν μαζί τους διαβατήρια η άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα και η καταγραφή των στοιχείων τους γίνεται μόνο κατά δήλωση τους.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΩΝ Η ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
Η Ομάδα Γυναικών της Σητείας στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των ναυαγών και αναφέρει σε ανακοίνωση της.
“Το ναυάγιο ανοιχτά της Σητείας με 3 νεκρούς, ανάμεσά τους 2 παιδιά, και δεκάδες αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες, επιβεβαιώνει πώς το δράμα χιλιάδων ξεριζωμένων δεν έχει τέλος. Οι λαοί της περιοχής που εδώ και χρόνια υφίστανται τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, χάνουν και τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε «ασφαλέστερο» μέρος για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ ο λαός μας να δυναμώσει την αλληλεγγύη μας στους λαούς της περιοχής, στις γυναίκες και τα παιδιά. Για τους διασωθέντες του ναυαγίου της 14η Σεπτεμβρίου που βρίσκονται στη Σητεία, να διεκδικήσει να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε αξιοπρεπή, υγιεινό χώρο προσωρινής φιλοξενίας, να εξασφαλιστεί η εξέταση των αιτημάτων τους έγκαιρα και να δίνονται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να πηγαίνουν άμεσα στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
Καταδικάζουμε τις  ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές που στόχο έχουν να ποτίσουν το λαό και τη νεολαία με το ρατσιστικό μίσος, αποκρύπτοντας τον πραγματικό ένοχο για τη βαρβαρότητα που βιώνουμε.

 Επιπλέον, η ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ-Μέλος της ΟΓΕ, εκφράζουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους διασωθέντες και συγκεντρώνουμε άμεσα είδη πρώτης ανάγκης (ακολουθούν προτάσεις) για να σταλούν στο χώρο προσωρινής διαμονή τους. 

ΤΡΟΦΙΜΑ

 

Σνακ (π.χ. μπισκότα, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, κριτσίνια, φρούτα κλπ)

Χυμοί ή άλλα ατομικά αφεψήματα

 

 

ΥΛΙΚΑ

Κλινοσκεπάσματα

Πετσέτες προσώπου

Είδη προσωπικής υγιεινής

 

 

 

 

Η συγκέντρωση του υλικού γίνεται σε συνεννόηση με την Ομάδα Γυναικών Σητείας στα τηλέφωνα 6995495487 και 6973796714″.
 
 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ.

Related posts

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΙΜΙΣ

admin

Πρόγραμμα πανηγύρεως Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας 2023

admin

ΕΓΚΑΙΝΙΑΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

admin

Leave a Comment