,
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος , μιλώντας στη «Ν.Κ.» με αφορμή τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια της Σητείας και του Μεραμπέλλου, μας διαβεβαίωσε ότι, «το κρέας των αμνοεριφίων που εκτρέφονται από τους κτηνοτρόφους του Νομού Λασιθίου, είναι απολύτως ασφαλές και ελεγμένο και σφραγισμένο στα σφαγεία από τους κτηνιάτρους .
Ειδικά εφέτος που οι βροχές είναι πολλές και πρώιμες, τα κοπάδια των κτηνοτρόφων του Ν Λασιθίου είχαν τη δυνατότητα να τρέφονται κατά 80% με το φυσικό χορτάρι που εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά και η ποιότητα του κρέατος τους είναι ασύγκριτη».
Παρόλα αυτά ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Ν Λασιθίου επιβεβαιώνει ότι , «έχουμε κάποια λίγα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια αιγοπροβάτων της Σητείας του Μεραμπέλλου και των Μαλίων. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε πριν από επτά χρόνια.
Συνήθως τα αιγοπρόβατα που μολύνονται δεν ξεπερνούν το 8-10% του συνολικού αριθμού των ζώων μιας κτηνοτροφικής μονάδας.
Σίγουρα ανησυχούμε μην εξαπλωθεί η μόλυνση σε όλα τα κοπάδια της Ανατολικής Κρήτης αν και ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός για τη μετάδοση της νόσου που μεταφέρεται από ζώο σε ζώο από τις σκνίπες και τα κουνούπια.
Τα ζώα που αρρωσταίνουν με καταρροϊκό πυρετό δεν σώζονται…πεθαίνουν και ποτέ δεν καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών .
Οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι , πρέπει να παρακολουθούν καθημερινά τα ζώα που εκτρέφουν . Αν δούν τα ζώα τους με ασυνήθιστες βλέννες στα ρουθούνια , παραμορφώσεις στο πρόσωπο τους , μείωση του παραγόμενου γάλακτος και εξάντληση, σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να ειδοποιήσουν τις κτηνιατρικές Αρχές να κάνουν αυτοψία, να πάρουν δείγματα και να ταυτοποιήσουν τη μόλυνση.
Πιστεύω ότι η πολιτεία θα πρέπει να αποζημιώσει τους συναδέλφους κτηνοτρόφους για την όποια απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου, από τον καταρροϊκό πυρετό», προσθέτει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του Ν Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος.
Ο περασμένος χειμώνας ήταν επίσης ευνοϊκός για τις εκτροφές των κοπαδιών αιγοπροβάτων στο Ν Λασιθίου γιατί οι βροχές ήταν πολλές και είχαν διάρκεια , με αποτέλεσμα η χλωρίδα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Κρήτης να βρίσκεται σε επάρκεια μέχρι τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, και η ποιότητα του παραγόμενου κρέατος ήταν άριστη.
«Τώρα προγραμματίζουμε τις πωλήσεις των αμνοεριφίων που εκτρέφουμε για τις εορτές των Χριστουγέννων. Η αγορά θα αρχίσει να διαμορφώνει τις τιμές στα αμνοερίφια για το γιορτινό τραπέζι μετά τις 12 Δεκεμβρίου. Έτσι συμβαίνει κάθε χρόνο.
Μέχρι πριν λίγες μέρες πάντως, οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο αρνί, ήταν μεταξύ 5,30 και 5,50 ευρώ. Εκτιμώ ότι τα Χριστούγεννα οι τιμές θα διαμορφωθούν ελαφρώς χαμηλότερα.
Σίγουρα έχουμε επάρκεια ποιοτικού κρέατος για την αγορά της Κρήτης και δεν ανησυχούμε επειδή οι καταναλωτές γνωρίζουν την ποιότητα του ντόπιου αμνοεριφίου.
Παρακαλούμε τους καταναλωτές να συνεχίσουν να ζητούν ντόπια αμνοερίφια και να τα τρώνε άφοβα και άφθονα. Ιδιαίτερα εφέτος που έχει πρασινίσει πολύ νωρίς η φύση η γεύση και η ποιότητα του κρέατος των ντόπιων αμνοεριφίων , είναι αυτό που λέμε μπουκιά και συγχώριο», καταλήγει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του Ν Λασιθίου κ Γιάννης Μπρόκος.
Η επάρκεια των ντόπιων αμνοεριφίων , η ποιότητα και η γεύση τους , σε συνδυασμό με την υποκατανάλωση λόγω της οικονομικής στενότητας που ταλαιπωρεί όλα τα νοικοκυριά, λόγω των περιορισμών της απασχόλησης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες στην αγορά των Χριστουγέννων , ώστε να διακινηθούν τα ντόπια κρέατα σε χαμηλότερες τιμές και να καταναλωθούν από τους ντόπιους καταναλωτές , για να μη βρούν ευκαιρία οι κρεατέμποροι να κάνουν εισαγωγές κρεάτων από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ