Image default
TOPIKA NEA

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Ο ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ –ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέριμνας εργαζομένων του Λιμενικού Σώματος, συνεχίζοντας τα αφιερώματα του σε λιμενικούς υπαλλήλους , με καλλιτεχνικές ανησυχίες και ταλέντο σε κάθε μορφή τέχνης, παρουσίασε πρόσφατα στα λιμενικά νέα, τον  αγιογράφο-κυβερνήτη του περιπολικού ΠΛΣ 138  Γιώργο Πατεράκη, που τα τελευταία 10 χρόνια υπηρετεί στο Λιμεναρχείο της Ιεράπετρας.

Ο Γιώργος Πατεράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1978 και έχει καταγωγή  από την Ελούντα Λασιθίου. Σπούδασε τη Ναυτική Τέχνη και Επιστήμη στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης, όπου και αποφοίτησε το 2000 με το δίπλωμα του Πλοιάρχου Γ’ τάξης. Το 2002 και μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων με το βαθμό του Σημαιοφόρου ως Κυβερνήτης του  Ρ/Κ Ιάσων, εισήχθη στο Λιμενικό Σώμα με την ειδικότητα Πλοιάρχου. Παράλληλα εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης.

Υπηρέτησε: α) στο   ΠΑΘ 050 με πρώτο Κυβερνήτη του τον τότε  Πλωτάρχη ΛΣ και μετέπειτα Κλαδάρχη Επιχειρήσεων ΛΣ  Ζαφειρίου Χρ.,  β) στον Λιμενικό Σταθμό νήσου  Κάσου ως Λιμενάρχης, γ) στο ναυαγοσωστικό  Ν/Γ 515 ως Κυβερνήτης και δ) στο περιπολικό  ΠΛΣ 138 ως Κυβερνήτης, όπου εξακολουθεί και υπηρετεί έως σήμερα. Στο διάστημα αυτό έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές ως Κυβερνήτης με διάφορα σκάφη του Λιμενικού Σώματος  στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο (Σάμο ,Λέρο, Κάλυμνο Κάρπαθο  και Καστελόριζο).

 

Ως καλλιτέχνης πήρε βασικά μαθήματα ελεύθερου σχεδίου στο εργαστήριο του Δήμου Ιεράπετρας. Έχει σχεδιάσει το έμβλημα του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, το οποίο, μετά των σχετικών εγκρίσεων από το αρμόδιο  τμήμα εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, κοσμεί τον  θυρεό του Λιμεναρχείου. Συγχρόνως άρχισε να μελετά και να ασχολείται με την Ιερά Τέχνη της Αγιογραφίας και πιο συγκεκριμένα την Κρητική Σχολή,  δίπλα σε διαπρεπείς Αγιογράφους ακολουθώντας την Βυζαντινή παραδοσιακή τέχνη, διατηρώντας παράλληλα το προσωπικό του καλλιτεχνικό ύφος. Έργα του (φορητές εικόνες και τοιχογραφίες) υπάρχουν σε πολλούς Ιερούς Ναούς και Μονές διαφόρων Μητροπόλεων, όπως στους Ιερούς Ναούς  Αγίας Μαρίνας και Αγίας Παρασκευής Σιδωνίας Βιάννου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Κεραλιμανιώτισσας, στην Ιερά Μονή Βροντησίου Ηρακλείου, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ελούντας, στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Δωριών, καθώς επίσης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και στο εξωτερικό.Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο δίδυμων τέκνων.

«Με την Ιερά Τέχνη της Αγιογραφίας ασχολούμαι από το 2009, μόλις μετατέθηκα στο Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, όπου υπηρετώ μέχρι σήμερα», μας είπε ο Κυβερνήτης του   περιπολικού ΠΛΣ 138 Γιώργος Πατεράκης.

«Από την παιδική μου ηλικία είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες, έχοντας παρακολουθήσει για πολλά χρόνια τον πατέρα μου να ζωγραφίζει τα πάντα αλλά όχι αγιογραφίες. Ο πατέρας μου όμως  ήταν ψάλτης και ο μεγάλος μου αδερφός ιερέας και συνεπώς  η καθημερινή σχεδόν επαφή μου με την εκκλησία με μπόλιασε με την αγάπη μου προς τα εκκλησιαστικά πράγματα γενικότερα.

Επειδή σε πολύ μικρή ηλικία ,  το 1986, είχα πάρει το πρώτο βραβείο σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής, η οικογένεια  μου και εγώ ξέραμε, ότι είχα ένα πηγαίο ταλέντο που κάποια στιγμή  θα έπρεπε να βρώ το χρόνο να το καλλιεργήσω.

Όταν το 2009 πήρα μετάθεση για το Λιμεναρχείο της Ιεράπετρας, γράφτηκα αμέσως στη Δημοτική Σχολή  Ελεύθερου Σχεδίου και Αγιογραφίας, όπου έμαθα για μερικούς μήνες βασικά πράγματα πάνω στην τέχνη του αγιογράφου. Μετά συνέχισα μόνος  μου να κάνω αγιογραφίες, μελετώντας παράλληλα τους καλούς ντόπιους αγιογράφους. Σε ότι έκανα είχα πάντα τις συμβουλές του παπά Μανόλη Πατεράκη, του αδερφού μου, που με διόρθωνε όταν έκανα κάποιο λάθος και με ενθάρρυνε για να γίνομαι όλο και καλύτερος», μας είπε ο αγιογράφος – καπετάνιος του περιπολικού ΠΛΣ 138 της Ιεράπετρας Γιώργος Πατεράκης.

Related posts

ΑΣΤΕΓΟΣ ΕΠΕΣΕ ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΏ ΠΕΡΠΑΤΟΎΣΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Μονάδα διαχείρισης και κομποστοποίησης βιοαποβλήτων στον Δήμο Ιεράπετρας – 2.737.191€

admin

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment