Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΟΤΖΗΣ: «ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ- ΜΕ ΖΕΜΠΙΛΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΜΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ»

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας αντιπύραρχος κ Δημήτρης Καλλιοτζής , μας μίλησε το πρωί της Τρίτης, για την πρωτόγνωρη εμπειρία των νέων κυρίως πυροσβεστών , που κλήθηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους να πάρουν μέρος σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, στην έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια και τα μπάζα στην Αγιά Φωτιά , όπου εκτυλίχτηκε το δράμα της οικογένειας των Σλοβένων επισκεπτών της Ιεράπετρας.

«Όλα τα νέα παιδιά που υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιεράπετρας και είτε ήταν βάρδια είτε επιφυλακή κλήθηκαν για πρώτη να επιχειρήσουν μαζί με εμάς τους παλαιότερους, σε ένα πραγματικό περιστατικό κατάρρευσης κτιρίου με εγκλωβισμό τριών ανθρώπων. Αυτή τους η εμπειρία από μόνη της, αποτελεί ένα μεγάλο σχολείο για όλους τους νέους πυροσβέστες , που ναι μεν εκπαιδεύονται κάθε χρόνο σε ασκήσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμό για παράδειγμα , ακολουθώντας τις οδηγίες των μεγαλύτερων που έχουν εμπειρίες από διασώσεις σε άλλες προγενέστερες περιπτώσεις . Μόνο ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας είχαμε εμπειρίες σχετικές από διασώσεις εγκλωβισμένων κάτω από κατεστραμμένα από σεισμό κτίρια , στην Αθήνα εγώ ο ίδιος και στο Αρκαλοχώρι ο υποδιοικητής μας , επιπυραγός Παναγιώτης Αρχαύλης.

Όλα τα παιδιά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αξίζουν τα

συγχαρητήρια μας για τη μεθοδικότητα , την οργάνωση και τους λεπτούς χειρισμούς που ακολούθησαν μέχρι να φτάσουμε στις 4 τα ξημερώματα να βρούμε κάτω από τα μπάζα σε βάθος 1,5 μέτρου την άτυχη 47χρονη», μας είπε ο κ Δημήτρης Καλλιοτζής.

Το τηλεφώνημα για την κατάρρευση του διαμερίσματος όπου έμενε η τριμελής οικογένεια των Σλοβένων επισκεπτών έφτασε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία 20 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου.

«Στις 12.20 μετά τα μεσάνυκτα ειδοποιηθήκαμε για το συμβάν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας για κατάρρευση κτιρίου με εγκλωβισμό ανθρώπων κάτω από τα μπάζα. Ταχύτατα ξεκίνησαν με όλο τον εξοπλισμό που διαθέτουμε οι 8 πυροσβέστες της βάρδιας και ειδοποιήθηκαν από τα σπίτια τους και έσπευσαν αμέσως άλλοι οκτώ τους οποίους έχουμε σε επιφυλακή . Παράλληλα ζήτησα ενισχύσεις από την 3η ΕΜΑΚ Ηρακλείου η οποία έσπευσε στο σημείο με το ειδικό όχημα που είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα για επιχειρήσεις σε σεισμόπληκτες περιοχές . Στο μεταξύ όμως, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ Νεκτάριος Παπαδάκης , είχε ειδοποιήσει τους εθελοντές διασώστες του ΕΕΣ, της ΕΔΙΚ , τη λέσχη 4Χ4 και τους εθελοντές του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου, η βοήθεια των οποίων ήταν πολύ σουσιαστική καθώς απομακρύναμε τα χώματα και τα μπάζα για να φτάσουμε στο κρεβάτι όπου ήταν η γυναίκα , με τα ζεμπίλια …

Η διάσωση του παιδιού ήταν σχετικά πιο εύκολη και ο πατέρας του που απλά ήταν σκονισμένος και σοκαρισμένος μας υπέδειξε που έπρεπε να σκάψουμε με σκαπτικά μικρά εργαλεία και με τα χέρια για να βγάλουμε τη σύζυγο του χωρίς να την τραυματίσουμε ελπίζοντας πάντα ότι θα τη βρούμε ζωντανή. Δυστυχώς όταν τη βρήκαμε δεν ήταν στη ζωή και αυτό μας λύπησε όλους γιατί θέλαμε να τη βρούμε έστω τραυματισμένη και να σώσουμε τη ζωή της.

Κάναμε ότι καλύτερο ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει και αυτό το κατανόησε και ο 51χρονος Σλοβένος που μας ευχαρίστησε και μίλησε για τη δουλειά μας με κολακευτικά λόγια», πρόσθεσε ο αντιπύραρχος διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας κ Δημήτρης Καλλιοτζής.

Στο μεταξύ ο 51χρονος που φιλοξενείται δωρεάν σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Ιεράπετρας που εξασφαλίστηκε με παρέμβαση του ΕΟΤ και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης , μετά τη νεκροψία νεκροτομή που επρόκειτο να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τρίτης στο ΠΑΓΝΗ , ετοιμάζεται να αναχωρήσει με το παιδί του το απόγευμα της Τετάρτης, για να συνοδέψει το φέρετρο με τη σύζυγο του στην πατρίδα τους.

Νίκος Πετασης

Related posts

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ  TO ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕ 31 ΜΑΘΗΤΕΣ

admin

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ

admin

ΑΓΚΟΜΑΧΩΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΦΕ-ΣΤΙΑΣΗΣ

admin

Leave a Comment