Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας βρίσκεται στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για το πάνδημο συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου, προσκαλώντας στις 11.00 το πρωί τους πάντες να κλείσουν καταστήματα επιχειρήσεις και υπηρεσίες και να δώσουν το «παρών» στη κεντρική πλατεία Ηρώων, στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία κυβέρνηση  να υποβαθμίσει  το ήδη υποστελεχωμένο και  προβληματικό στη λειτουργία του , μοναδικό Γενικό Νοσοκομείο της Νότιας Κρήτης.

«Μετά την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού υγείας, Μίνας Γκάγκα, στην Κρήτη και στο Νοσοκομείο μας κανένας δεν επιτρέπεται πλέον να αμφιβάλλει για τις προθέσεις της κυβέρνησης να διαλύσει το ΕΣΥ και να υποβαθμίσει το Νοσοκομείο Ιεράπετρας σε σταθμό πρώτων βοηθειών.

 Την Τρίτη 24/1 η Ιεράπετρα έδωσε μια πρώτη ηχηρή απάντηση στο υπουργείο Υγείας: Κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο μας! Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια δωρεάν Υγεία! Δίνουμε νέο ραντεβού αγώνα την Πέμπτη 2/2 στην Κεντρική Πλατεία και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη κινητοποίηση. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν τους σταματήσουμε. Απαιτούμε ένα Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο Πλήρες, Λειτουργικό, Στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, ικανό να εξυπηρετήσει όλο τον κόσμο που το έχει ανάγκη. Απαιτούμε Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους», αναφέρει η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα.

 Μετά από χρόνια συστηματικής και σκόπιμης υποβάθμισης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης  το νοσοκομείο Ιεράπετρας σήμερα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση,  καθώς λειτουργεί μετά βίας. Μεγάλο μέρος γιατρών και προσωπικού το έχει εγκαταλείψει ή πρόκειται να το κάνει σύντομα. Νέες προσλήψεις δεν γίνονται (ούτε υπάρχει πρόθεση να γίνουν) και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα  και επανειλημμένα την πρόθεσή της να το μετατρέψει –στην καλύτερη περίπτωση– σε κέντρο  υγείας.

«Μα είναι δυνατόν μετά από τόσους αγώνες να βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από ότι πριν 15-20 χρόνια που ξεκινούσαμε τις κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο μας; Τι νόημα είχαν τελικά οι αγώνες;

Ναι, είμαστε σε χειρότερο σημείο επειδή η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει μια από τις πιο βάρβαρες, ανάλγητες, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο δημόσιο σύστημα υγείας γενικά. Ας δούμε και ας ακούσουμε τις διαμαρτυρίες ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως του Ρεθύμνου. Όλοι φωνάζουν για τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα, αδυναμία λειτουργίας, δυσβάσταχτα και εξουθενωτικά ωράρια χωρίς ρεπό από το προσωπικό, τεράστιες ουρές και λίστες αναμονής ασθενών. Όμως χάρη στους αγώνες εκείνους υπάρχει σήμερα νοσοκομείο να το υπερασπιστούμε. Χάρη στους αγώνες εκείνους χιλιάδες συνάνθρωποί μας είχαν περίθαλψη στον τόπο τους και δεκάδες ζωές σώθηκαν επειδή υπήρχε νοσοκομείο κοντά τους.

Δεν υπάρχουν πουθενά αλλού τρία νοσοκομεία σε ένα νομό. Γιατί να μην αρκεστούμε σε ένα Κέντρο Υγείας και ένα μεγάλο νοσοκομείο στον Άγιο Νικόλαο; Ούτως ή άλλως εκεί καταλήγουμε και τώρα.

Γιατί στο νομό Λασιθίου υπάρχουν τρία αστικά κέντρα που οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται από κέντρα υγείας. Γιατί δεν πρόκειται να δημιουργήσουν ένα μεγάλο νοσοκομείο στον Άγιο Νικόλαο (ούτε πουθενά αλλού). Και γιατί και το νοσοκομείο του Αγίου που ήδη έχει κι αυτό τεράστια προβλήματα, θα φορτωθεί όλα τα περιστατικά του νομού χωρίς να ενισχυθεί. Η κυβερνητική πολιτική ξεχαρβαλώνει συνειδητά το ΕΣΥ και μετατρέπει την υγεία σε μια τεράστια αγορά (διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, κλπ) για αυτούς που έχουν να πληρώσουν. Είναι αλήθεια ότι πλήττει πρώτα τα περιφερειακά νοσοκομεία, όπως το δικό μας, άλλα δεν σκοπεύει να αφήσει τίποτα όρθιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε εν μέσω κορονοϊού αυξήθηκαν οι προσλήψεις και η χρηματοδότηση του ΕΣΥ (αντίθετα μειώθηκαν). Σε τελευταία ανάλυση, κανένα νοσοκομείο δεν χρειάζεται να αποδείξει τη χρησιμότητά του! Κανένα νοσοκομείο δεν περισσεύει»τονίζει χαρακτηριστικά η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα.

Θα τολμήσουν προεκλογικά να κλείσουν νοσοκομεία; Ρωτάει ο κόσμος.

«Το κάνουν ήδη, αφήνοντάς τα να ρημάξουν. Επιπλέον, έχουν ήδη ψηφίσει και θεσμοθετήσει την κατάργηση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας με το Νέο ΕΣΥ που περιλαμβάνει: α) τη συγχώνευση ή το κλείσιμο υγειονομικών μονάδων, β) την εκχώρηση υπηρεσιών και δομών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες και ασφαλιστικές εταιρείες, γ) απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, παρακάμπτοντας τις λίστες αναμονής, δ) το δικαίωμα σε ιδιώτες γιατρούς να δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία και στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους –με άλλα λόγια, την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και τη μετατροπή των ασθενών σε πελάτες. Ο δρόμος για την πλήρη εμπορευματοποίηση  της υγείας έχει ανοίξει διάπλατα», προσθέτει η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα.

Μετά τις εκλογές πιθανότατα θα υπάρξει συγκυβέρνηση. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπόσχονται στήριξη του ΕΣΥ. Γιατί να μην τους πιστέψουμε;

«Καταρχήν, γιατί δεν το έκαναν όταν ήταν στην κυβέρνηση, με χίλιες δυο δικαιολογίες (οικονομική κρίση, μνημόνια, κλπ). Έκαναν ακριβώς το αντίθετο, έστρωσαν το δρόμο στην πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Κατά δεύτερο γιατί μετά τις εκλογές όταν οι προεκλογικές φιέστες καταλαγιάσουν, θα αποκαλυφθεί η ζοφερή πραγματικότητα: Το χρέος της χώρας (δημόσιο και ιδιωτικό) είναι μεγαλύτερο από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια. Οι δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ) έχουν ξεπουληθεί (με σύμφωνη γνώμη όλων), περιορίζοντας δραματικά τα έσοδα του κράτους. Η ενεργειακή κρίση και οι τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες (για τις οποίες κανείς τους δεν διαφωνεί) απομυζούν τεράστια ποσά που θα αφαιρεθούν από τις δημόσιες δαπάνες (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, κλπ). Η ΕΕ ετοιμάζει νέα μνημόνιαόχι μόνο γιατί βρίσκεται στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της, αλλά και γιατί χρειάζονται υπέρογκα κεφάλαια για το στρατό που αποφάσισε να δημιουργήσει. Κυρίως, όμως, πέρα και πάνω από όλα αυτά, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν και όλα τα κόμματα που φλερτάρουν σήμερα με την εξουσία απέδειξαν στην πράξη, με το χειρότερο τρόπο, ότι πάνω από τα συμφέροντα των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, των ανθρώπων του μόχθου, βάζουν τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζών και των κεφαλαιούχων.Για όλους αυτούς του λόγους, ο μόνος που μπορούμε να εμπιστευτούμε είναι οι δικές μας δυνάμεις

Μόνο με νέους αγώνες μπορούμε να μπλοκάρουμε και να ανατρέψουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Δεν θα είναι ένας αγώνας εύκολος ούτε σύντομος, όπως μας έχει διδάξει η

πείρα. Όμως, σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι μας. Σε πολλές περιοχές της χώρας κινητοποιούνται ήδη νοσοκομειακοί, κάτοικοι και φορείς παλεύοντας για την ανατροπή των νόμων που διαλύουν το ΕΣΥ και απαιτώντας την ενίσχυση των νοσοκομείων τους και της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας. Στο νησί μας, μαζί με την Ιεράπετρα πρωτοστατούν το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Να ενώσουμε τη φωνή μας και τους αγώνες μας μαζί τους απαιτώντας: Δημόσια Δωρεάν Υγεία για Όλους. Μόνιμες προσλήψεις άμεση κάλυψη όλων των κενών. Κατάργηση του Νέου ΕΣΥ – ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της Υγείας – Πλήρης, αποκλειστική και αξιοπρεπώς αμειβόμενη απασχόληση του ιατρικού προσωπικού. Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και σεβασμό των εργαζομένων και των ασθενών του δημόσιου συστήματος υγείας. Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας να παραμείνει πλήρες, λειτουργικό και δευτεροβάθμιο. Καμία υποβάθμιση – συρρίκνωση του. Αντίθετα, διεύρυνσή του ώστε να καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες της περιοχής που εξυπηρετεί. Αύξηση του προϋπολογισμού του και των δαπανών για την υγεία συνολικά. Αυτοδιοίκητο του νοσοκομείου μας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του», καταλήγει η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών που έχουν πέσει σε γκρεμό κοντά στις Μουρνιες.

admin

Εγκάρδια υποδοχή στον Στ. Αρναουτάκη σε πόλεις, χωριά. Σήμερα στο Ρέθυμνο κεντρική προεκλογική ομιλία.

admin

Στ. Αρναουτάκης: «Στοχεύουμε σε μια συμφωνία στη Μεσόγειο που θα ενισχύει τη σταθερότητα την ευημερία και την κοινωνική ανάπτυξη». Εισερχόμενα

admin

Leave a Comment