Διαχρονικό Σύμβολο ζωής, ειρήνης και πολιτισμού, έχει γίνει πλέον, η Μινωϊκή Ελιά στον Αζοριά Καβουσίου Ιεράπετρας.
Με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο συνόδευσε στον ιερό άλσος της αρχαίας ελιάς Καβουσίου, το Β΄ Λύκειο Ιεράπετρας και το Γυμνάσιο Νεάπολης, πραγματοποιήθηκαν εντυπωσιακές δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Γύρω και κάτω από το μοναδικό μνημειακό Μινωικό ελαιόδεντρο στον Αζοριά τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα , ενώ μάζεψαν τις ελιές της , με κρητική μουσική και μαντινάδες.
Στα δρώμενα που παρουσίασαν οι μαθητές κάτω από την αρχαιότερη Μινωϊκή Ελιά παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καβουσίου Γιάννης Ρεμεδιάκης, η Ελένη Βλάσση καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, ο λαογράφος Μανώλης Πηγιάκης, ο Παύλος Δασκαλάκης από την «Επτάστικτο» και μέλη από το καραβάνι Αλληλεγγύης της Νορμανδίας.
Η Ελένη Βλάσση δήλωσε χαρακτηριστικά:
« Είμαι συγκινημένη, γιατί πριν 2 χρόνια εδώ σε αυτό το ιερό δέντρο γύρισα το ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι», που καταγράφει τον πολιτισμό της Ελιάς, από την Μινωϊκή εποχή μέχρι σήμερα. Από αυτό εδώ το ιερό Άλσος οι πρόγονοί μας οι Μινωΐτες διέδωσαν τη γνώση για την καλλιέργεια της ελιάς, σε όλες τις χώρες που βρέχονται από την κοινή μας θάλασσα τη Μεσόγειο. Έγιναν οι ηγεμόνες της Μεσογείου μεταφέροντας με τα πλοία τους το λάδι, τον «υγρό χρυσό» κατά τον Όμηρο. Αυτό το ιερό δέντρο, που ζει στο ιερό Άλσος του Αζοριά πάνω απο 5000 χρόνια, είναι μια από τις αρχαιότερες μινωικές ελιές του κόσμου που έθρεψε γενιές και γενιές. Κάτω από τον ίσκιο της δούλεψαν, κουράστηκαν ,ίδρωσαν, ξαπόστασαν, τόσοι άνθρωποι. Στα υπεραιωνόβια κλαδιά και στον τεράστιο κορμό της που 60 ανδρες ίσα που φτάνουν να τον αγκαλιάσουν, κουβαλάει τους θρύλους, τους μύθους και την ιστορία ενός ολοκλήρου πολιτισμού. Χιλιάδες χρόνια ζει εδώ, φωτίζοντας τη συνέχεια μας στον χρόνο και συνδέοντας το μακρινό παρελθόν με το παρόν. Αυτό το ιερό δέντρο στο διάβα της ιστορίας, υπήρξε η τροφός μας και το έμβλημα της ειρήνης. Σήμερα είμαι ιδιαίτερα περήφανη και συγκινημένη, γιατί βλέπω , τα νέα παιδιά τη νέα γενιά, να έχει πάρει στα χέρια της, τα σκήπτρα «του πολιτισμού της Ελιάς » για να τα μεταδώσει σε όλους τους ανθρώπους».
Ο λαογράφος Μανώλης Πηγιάκης επικεντρώθηκε στους μύθους και τους θρύλους της αρχαίας ελιάς και προέτρεψε τα παιδιά να βάλουν το αυτί τους στον κορμό της και θα την ακούσουν να τους μιλά.
Στο μεταξύ μεγαλώνει το φυτώριο από τη Μινωική Ελιά του Καβουσίου που φύτεψαν οι μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης στο πάρκο “Αχιλλέας Καραμανλής” κατά την 13η Μαθητιάδα Σερρών και πήραν μάλιστα το χρυσό βραβείο για τη συμμετοχή τους, κάνοντας όλους τους Λασιθιώτες περήφανους!
Γύρω από αυτή την ελιά θα γίνονται οι επόμενες Μαθητιάδες , που είναι πανελλήνιες συνάξεις ελληνικών Γυμνασίων κάθε 2 χρόνια.