Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ….( Όταν έπεσε η πράσινη κουρτίνα από προηγούμενη ανάρτηση)

Και να που σήμερα κοντά στο Δημοτικό Σχολείο της Καλαμαύκας, στην άκρη της κοιλάδας του Καλαμαυκιανού ποταμού και κάτω από το λόφο του Προφήτη Ηλία ένας νέος τρίκλυτος ναός ( Αγίας Τριάδας-Υπαπαντής του Ιησού – Αγίου Διονυσίου) άνοιξε και επίσημα τη θύρα του. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο με την παρουσία πλήθος κόσμου. Στην τελετή παρέστη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Θραψανιώτης, ο Δήμαρχος της πόλης μας Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ανδρουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Ρουμελιωτάκη και Γεώργιος Βρυγιωνάκης, ο Αργύρης Πανταζής επικεφαλής της Δημοτικής Παράτα ξης ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμαύκας Κωνσταντίνος Κρασσάς και οι πρόεδροι των φορέων της Καλαμαύκας, παλιοί κοινοτάρχες, το σύνολο των κατοίκων της Καλαμαύκας και με τη συμμετοχή πολλών ξενητεμένων Καλαμαυκιανών, που ήρθαν από διάφορα μέρη της Κρήτης αλλά και αδειούχων του καλοκαιριού που ανέβαλαν την αναχώρησή τους, ώστε να παρευρεθούν στην ξεχωριστή για το χωριό τους ημέρα.

Ο π. Γεώργιος Μοναχός, που προηγουμένως είχε λάβει από το Σεβ. Μητροπολίτη τον τίτλο του Πρωτοπρεσβύτερου για την επί μακρόν ευδόκιμο εκτέλεση των καθηκόντων του στην ενορία της Καλαμαύκας, ανέφερε το ιστορικό της ανέγερσης του περικαλλούς αυτού ναού. Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφέρει τα ονόματα των μεγάλων χορηγών και ευεργετών που ήταν: Ο Νικόλαος Χαλεπάκης για την παραχώρηση του οικοπέδου, οι Γεώργιος Πατεράκης, Ιωάννης Γ. Μπιλανάκης, Νυφική Πιτοπουλάκη, Αντώνιος Χρυσοφάκης, Μανώλης Ψυλλινάκης Τρύφωνας Καλαϊτζάκης για τη διάθεση μεγάλων χορηγιών, ο Αρχιτέκτονας – Πολιτικός Μηχανικός Μάνος Μαρκόπουλος, ο Πολιτικός Μηχανικός Μιχαήλ Γ. Μπιλανάκης, ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ιωάννης Βαρδάκης και οι ηλεκτρολόγοι Γεώργιος Π. Νικολαράκης και Γεώργιος Δ. Μαλλιωτάκης για τη δωρεάν υπηρεσία που προσέφεραν.

Για την ολοκλήρωση των εργασιών του Ιερού Ναού, όπως ανέφερε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μοναχός μεγάλη ήταν η συνεισφορά του εκκλησσιαστικού συμβουλίου που απαρτίζονταν από τους Μανώλη Μαυράκη, Γεώργιο Νικολαράκη, Μανώλη Ψυλλινάκη και τον Κωνσταντίνο Κρασσά με τους δύο τελευταίους να έχουν υπερβάλει εαυτούς ώστε όλα να είναι έτοιμα την προβλεθείσα ημερομηνία.

Για τον ίδιο λόγο ο Τρύφωνας Καλαϊτζάκης εκτός από μέγα χορηγός χαρακτηρίστηκε και μέγας εμψυχωτής για το τελείωμα των εργασιών, λόγος για τον οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης του απένειμε αναμνηστική πλακέτα με την Αγία Τριάδα, ενώ ό ίδιος Του απέδωσε εγκόλπιο της Αγίας Τριάδας.

Γεγονός πάντως είναι ότι όλο το χωριό συνέδραμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα και ένας υπέρλαμπρος ναός να κοσμεί πλέον την Καλαμαύκα, όπως άλλωστε ανέφεραν όλοι οι ομιλήσαντες.

Για τον γράφοντα πάντως η παρουσία του νέου αυτού Ιερού Ναού, που σημειωτέον τυγχάνει άμεσης οπτικής θέασης από το πατρικό μου σπίτι- μάς χωρίζει ο Καλαμαυκιανός ποταμός- έρχεται να προσδώσει κάτι το ξεχωριστό στη συγκεκριμένη αυτή καλαμαυκιανή γωνιά.

Με χαροποιεί λοιπόν το γεγονός ότι πριν από τέσσερα χρόνια οραματιζόμενος την τελική εικόνα που θα αποκτούσε αυτός ο χώρος, διατέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη διαχείρισης των εσόδων ( ΤΟΕΒ και Πολιτιστικού Συλλόγου) από τη διάθεση του βιβλίου μου: Η Καλαμαύκα των Ωραίων Ορέων για το φωτισμό της σκάλας του και του ναού του Προφήτη Ηλία στον υπερκείμενο λόφο, έχοντας και τη σημαντική χορηγία του Γεώργιου Γουναλάκη από τον Άγιο Νικόλαο. Έτσι σήμερα Αγία Τριάδα και Προφήτης Ηλίας να αποτελούν ένα όμορφο ενιαίο σύνολο, ορατό και στη διάρκεια της νύχτας.

Όπως και αν έχει, καθημερινά πλέον στη γλυκύτατη συναυλία της φύσης στη κοιλάδα του Καλαμαυκιανού ποταμού θα έχουμε πυκνά συχνά να μας συντροφεύουν και οι ψαλμωδίες από τον εσπερινό, όπως συμβαίνει και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές ή από την τέλεση ιερών μυστηρίων, αφού θα είναι πλέον ο ιδανικός χώρος για κάτι τέτοιο ή από διάφορες άλλες θείες λειτουργίες.

Πολλά και πάλι

συγχαρητήρια σε όλους όσους με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε στη σημερινή μεγάλη για την Καλαμαύκα ημέρα, αυτή των εγκαινίων του περικαλλούς Ιερού Ναού μας!!!

Related posts

12 εκατ. ευρώ στην Κρήτη για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

admin

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

admin

Διαδικτυακή Ημερίδα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης στην Κλιματική Αλλαγή»

admin

Leave a Comment