Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΕΚΑΜΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟ ΛΙΟΦΥΤΟ 38ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΜΑΝΤΡΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

ΕΚΑΜΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟ  ΛΙΟΦΥΤΟ 38ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΡΟΤΗ  ΜΑΝΤΡΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

Στην αγροτική ζώνη της ημιορεινής Ιεράπετρας βλέπουμε εδώ και μερικά χρόνια ότι το θράσος και η ασυδοσία ορισμένων κτηνοτρόφων,  ξεπερνούν κάθε όριο, με αποτέλεσμα οι μηνύσεις και τα παράπονα των αγροτών που πέφτουν θύματα των κοπαδιών τους να βρίσκονται στα πρώτα θέματα συζήτησης στα περισσότερα χωριά.

Ότι όμως το θράσος τους θα έφτανε μέχρι το σημείο να γκρεμίσουν την περίφραξη νέου ελαιώνα έκτασης 7 στρεμμάτων, και ότι θα άφηναν επίτηδες μέσα στο ξένο ιδιωτικό περιφραγμένο λιόφυτο, εκατοντάδες αιγοπρόβατα δυο ολόκληρες εβδομάδες , για να εξαφανίσουν ότι πράσινο υπήρχε μέσα  σε αυτήν την έκταση, ρημάζοντας 150 ελαιόδεντρα που βρίσκονταν στην περίοδο της αναγέννησης τους…αυτό δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί, ούτε  ακόμα και ο πιο  ασυμβίβαστος με την Ελληνική Νομοθεσία άνθρωπος των βουνών.

Όντας στα όρια του νευρικού κλονισμού , έφτασε στα γραφεία μας,  ο 38χρονος αγρότης Νίκος Ιντζέκαρας, για να μας δείξει σε φωτογραφίες την κατάσταση στην οποία βρήκε τον ελαιώνα του, στη θέση Μαλάδενα Μακρυλιάς Ιεράπετρας και να μας καταγγείλει άλλη μια υπόθεση κτηνοτροφικής ασυδοσίας από τις δεκάδες που έχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια από διάφορα χωριά που βρίσκονται μέσα στην αγροτική ζώνη της Ιεράπετρας.

«Αυτό το λιόφυτο ήταν του παππού μου, ο οποίος δεν το είχε περιφραγμένο και είχε κι εκείνος τα ίδια προβλήματα με τα κοπάδια που τριγυρίζουν γύρω από τη Μακρυλιά.

Όταν  πριν μερικά χρόνια το λιόφυτο έγινε δικό μου,  αποφάσισα να επενδύσω κάποια χρήματα σε αυτό,  να το φυτέψω με περισσότερα ελαιόδεντρα, να φέρω νερό από μακριά για  να το ποτίζω και να το περιφράξω για να μη μπαίνουν μέσα τα αιγοπρόβατα.

Πρίν από 4 χρόνια δαπάνησα 18.000 ευρώ για να το περιφράξω με καλή  στιβαρή περίφραξη να  το κάνω βαθιά άροση, να  φτιάξω αρδευτικό δίκτυο 4 χιλιομέτρων για να φέρω αρδευτικό νερό να κάνω το λιόφυτο μου ποτιστικό, να μεταφέρω από την Ιεράπετρα τα δέντρα που ξερίζωσα για να φτιάξω θερμοκήπιο και να τα φυτέψω μαζί με άλλα μικρότερα δεντράκια , ώστε να κάνω ένα καταπληκτικό λιόφυτο με συνολικά 150 δέντρα μικρά και μεγάλα, αλλά δυστυχώς το όνειρο μου έσβησε πριν μερικές μέρες , γιατί κάποιος κτηνοτρόφος αποφάσισε να κάμει μάντρα δική του , τη δική μου περιουσία», μας είπε ο Νίκος Ιντζέκαρας.

Αφού πρώτος ο θείος του θύματος της κτηνοτροφικής ασυδοσίας , είδε τι είχε συμβεί στο κτήμα του ανιψιού του, του τηλεφώνησε και του  περιέγραψε τις απίστευτες εικόνες που αντίκρυσε.

«Έτσι  κάλεσα τους αγροφύλακες της  Δασικής Υπηρεσίας που ήρθαν το πρωί της Τετάρτης και έκαναν αυτοψία διαπιστώνοντας ότι έχουν καταστραφεί από τα αιγοπρόβατα 70 περίπου ελαιόδεντρα ενώ τα υπόλοιπα 80 έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά.

Είμαι αποφασισμένος να καταθέσω μήνυση κατά του υπαίτιου . Εκείνου που γκρέμισε το συρματόπλεγμα και χάλασε την περίφραξη μου για να βάλει μέσα στη δική μου προστατευμένη ιδιοκτησία τα ζώα του και να μου την μετατρέψει εν αγνοία μου σε μάντρα, καταστρέφοντας ότι έφτιαχνα με κόπο , ιδρώτα και πάρα πολλά έξοδα  τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ζημιά που μου έχει προκαλέσει  δεν αποζημιώνεται με κανένα χρηματικό ποσό. Η ηθική βλάβη που μου έχει προκαλέσει είναι ανυπολόγιστη. Είχα υποσχεθεί στον παππού μου ότι θα φτιάξω και θα προστατέψω το λιόφυτο που εκείνος δεν μπόρεσε, έχοντας απέναντι του τόσα  πεινασμένα αιγοπρόβατα», κατέληξε βουρκωμένος και αγανακτισμένος ο 38χρονος αγρότης.

Η κατάσταση στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους της Ιεράπετρας δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια . Τα κοπάδια μεταφέρονται κατά διαστήματα  από 2-3 γνωστούς κτηνοτρόφους τακτικά μέσα στην αγροτική ζώνη και φτάνουν ακόμα και μέσα στα χωριά . Τα ζώα βόσκουν κάποιες μέρες  μέσα στους οικισμούς , της Θρυπτής, του Καβουσίου, του Μοναστηρακίου, του Πάνω Χωριού, του Κάτω Χωριού,  των Παπαδιανών του Άη Γιάννη , , του Καπιστρίου, των Μεσελέρων, της Μακρυλιάς, καθώς και στα μετόχια της Καλαμαύκας και της Ανατολής.

Οι εντάσεις , οι συγκρούσεις και  οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων καλά κρατούν…

 Τα δε εντεταλμένα όργανα της πολιτείας δηλώνουν αδυναμία να βάλουν τάξη και να ελέγξουν την κατάσταση.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Από το κακό στο χειρότερο το οδικό δίκτυο στην Ιεράπετρα.

admin

“Ελάινα” στεφάνια από τη μνημειακή ελιά του Αζοριά στεφανώνουν τους αθλητές του αγώνα Coast to Coast Race

admin

ΔΤ για Μαθητικό Φεστιβαλ της ΚΝΕ στην Ιεράπετρα

admin

Leave a Comment