Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΕΚΑΨΑΝ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΣΤΟ ΜΥΡΤΟ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Σε εμπρησμό από πρόθεση πιθανολογείται ότι οφείλεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αρχικά στον εξωτερικό χώρο του  καφέ «Ακτή» στο Μύρτο Ιεράπετρας και στη συνέχεια κατέστρεψε  ολοσχερώς το εσωτερικό και τον εξοπλισμό  της επιχείρησης, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ιδιοκτητών που κοιμόντουσαν στον πρώτο όροφο και σε διαμέρισμα πίσω από το μαγαζί.

Την πυρκαγιά αντιλήφθηκαν από τύχη δυο νεαροί που μένουν σε παρακείμενο διαμέρισμα και προσπάθησαν με τις φωνές τους να σηκώσουν από τα κρεβάτια τους όσους κινδύνευαν να καούν πάνω, πίσω και δίπλα,  από τη φλεγόμενη επιχείρηση.

«Τα δυο μου παιδιά που μένουν σε διπλανό διαμέρισμα , αντιλήφθηκαν μια παράξενη μυρωδιά και στην αρχή πίστεψαν ότι μύριζε η σόμπα τους. Επειδή όμως είχαν αφήσει κάποιο παράθυρο του διαμερίσματος ανοικτό, λίγα λεπτά αργότερα , μύρισαν καπνό και κατάλαβαν ότι κάτι καίγεται έξω από το σπίτι. Όταν βγήκαν στο μπαλκόνι είδαν τη φωτιά στον εξωτερικό χώρο του καφέ ‘’Ακτή’’ η οποία έκαιγε ανεξέλεγκτη και προχωρούσε προς το εσωτερικό της επιχείρησης. Κατέβηκαν αμέσως κάτω στο δρόμο και άρχισαν να φωνάζουν για να σηκώσουν από τα κρεβάτια τους την Κατερίνα Τσικαλουδάκη και τον γιό της, που είχαν πέσει για ύπνο στα διαμερίσματα τους πάνω και πίσω από το μαγαζί τους. Φώναξαν επίσης και σε δυο οικογένειες Αλβανών μεταναστών που μένουν δίπλα ακριβώς, οι οποίες έχουν 6-7 μικρά παιδιά και κινδύνευαν να πνιγούν από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις», μας είπε ο κ Παναγιώτης Πουλούλης, στα παιδιά του οποίου οφείλουν την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που  ειδοποιήθηκε και έσπευσε ταχύτατα με τρια επανδρωμένα  πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία όμως δυσκολεύτηκαν καθώς  δεν έβρισκαν πυροσβεστικούς κρουνούς στον παραλιακό πεζόδρομο για να πάρουν νερό, αναδεικνύοντας ένα πρόβλημα που θα πρέπει άμεσα να  αντιμετωπιστεί .

«Κληθήκαμε στις 3.40 τα ξημερώματα και λίγα λεπτά αργότερα είχαμε φτάσει στο σημείο, όπου βρισκόταν στις φλόγες όλη η καφετέρια. Η πυρκαγιά ήταν πολύ  δύσκολη γιατί υπήρχε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο από διάφορα αποθηκευμένα υλικά όπως  τραπέζια, καρέκλες και ομπρελοκαθίσματα, που φλέγονταν και δεν μπορούσαμε να την προσεγγίσουμε εύκολα . Το πρώτο μας μέλημα ήταν να  μην κινδυνέψουν από την πυρκαγιά άνθρωποι και να την περιορίσουμε στο ισόγειο του καταστήματος, ώστε να μην επεκταθεί στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας των ιδιοκτητών.

Τα καταφέραμε να την ελέγξουμε γρήγορα αλλά η ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με το τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας, έχουν ξεκινήσει την προανάκριση, για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε μέσα στη νύχτα ,  αυτή η ύποπτη πυρκαγιά, που θα μπορούσε να είχε κοστίσει και απώλειες ανθρώπινων ζωών», μας είπε μεταξύ άλλων ο αντιπύραρχος κ Δημήτρης  Καλιοτζής, διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας.

Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έχουν εξακριβωθεί οι δείκτες και το σημείο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει προηγηθεί βραχυκύκλωμα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς και το επιβατικό αυτοκίνητο της προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Κατερίνας Τσικαλουδάκη, το οποίο ήταν παρκαρισμένο δίπλα από την επιχείρηση του γιού της και βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες καμένο  σε άλλο σημείο στο πίσω ανατολικό τμήμα  του μαγαζιού.

« Ευτυχώς που η φωτιά έγινε αντιληπτή από γείτονά που ήταν ξύπνιος και τουλάχιστον δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η Τοπική Κοινότητα ευχαριστεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία  για την προσπάθεια που κατέβαλε.

Μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα και γίνει αποτίμηση της ζημιάς το Τοπικό Συμβούλιο  Μύρτου θα συνεδριάσει για να προσδιορίσει τούς τρόπους που θα μπορέσει να βοηθήσει τους πληγέντες συγχωριανούς  μας  Κατερίνα, Μάνο και  Νίκο. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους.

Η κοινωνία του Μύρτου, που πολλές φορές και για πολλά πράγματα, έχει δείξει την ευαισθησία της, ακόμη μια φορά θα βοηθήσει . Συγκλονισμένος από το θέαμα και το μέγεθος της ζημιάς. Εκφράζω την συμπαράσταση μου στους πληγέντες», προσθέτει ο πρόεδρος τής Τοπικής Κοινότητας Μύρτου Αλέκος Παντελάκης.

Μεγάλο είναι το σοκ που έχουν υποστεί οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες καφέ και εστίασης του Μύρτου.

«Αυτό που έγινε σε αυτή την επιχείρηση είναι πρωτόγνωρο. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Πιστεύω ότι ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Δεν μπορώ να καταλάβω πως στις 3.30 τη νύχτα εκδηλώνεται στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού πυρκαγιά ενώ έχουν προηγηθεί δυο ημέρες με καλές βροχοπτώσεις. Εμείς οι επαγγελματίες δεν έχουμε προβλήματα μεταξύ μας. Τα παιδιά που έχουν την επιχείρηση δεν έχουν διαφορές με κανέναν στο χωριό», μας είπε ο ιδιοκτήτης ταβέρνας κ Γιώργος Βασιλάκης.

«Μένουμε λίγα μέτρα πιο πέρα και ξυπνήσαμε από τις φωνές των δυο νεαρών που αντιλήφθηκαν πρώτοι την πυρκαγιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έφθασε πολύ γρήγορα και ξεκίνησε  την κατάσβεση.  Αν δεν ήταν άμεση η επέμβαση της θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη καταστροφή», μας είπε  μεταξύ άλλων ο συνταξιούχος τραπεζικός κ Νίκος Δασκαλάκης.

«Με κάλεσε η ξαδέρφη μου να έρθω να βοηθήσω και ήρθα όσο μπορούσα γρηγορότερα. Σε αυτή την οικογένεια έχουν συμβεί πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια. Τώρα χρειάζεται η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη μας. Περιμένω να δω τι θα αποφασίσει το Τοπικό μας Συμβούλιο.

Στα δύσκολα πρέπει να δείχνουμε αν είμαστε Άνθρωποι», μας είπε ο γνωστός μαντιναδολόγος κ Γιώργος Τσικαλουδάκης, που βρέθηκε για συμπαράσταση κοντά στην οικογένεια της ξαδέρφης του Κατερίνας Τσικαλουδάκη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα ανεξήγητη περιπέτεια,  για την οποία όμως υπάρχουν πολλά και αναπάντητα ερωτηματικά , τα οποία θα πρέπει να φωτίσει το έργο των ανακριτικών Αρχών.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

 

 

 

Related posts

«Ιχνηλατήθηκε» το κρούσμα της Καρπάθου: Μεταδόθηκε από επισκέπτη στο νησί

admin

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

admin

Τα έργα του 2023 στη συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης και Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ  που έγινε στην Αθήνα 

admin

Leave a Comment