Εκπαιδεύοντας ομάδα Κύπριων μελισσοκόμων , από τον Παγκύπριο Μελισσοκομικό Σύνδεσμο, θα περάσουν το 6ημερο από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου.
«Η εκπαίδευση θα αφορά σε όλο το φάσμα της μελισσοκομίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε τα τελευταία χρόνια με τους συναδέλφους μας Κύπριους μελισσοκόμους. Την εκπαίδευση θα κάνουν γνωστοί κτηνίατροι και γεωπόνοι αλλά και μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου.
Οι φιλοξενούμενοι μας Κύπριοι μελισσοκόμοι, θα επισκεφτούν μελισσόκηπους στην Ιεράπετρα , στη Σητεία και στο Μεραμπέλλο και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες των πιο έμπειρων μελισσοκόμων του Νομού Λασιθίου.
Δεν έρχονται μόνο να πάρουν μελισσοκομική γνώση από εμάς, αλλά και να μας μεταδώσουν τις δικές τους εμπειρίες, που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε κι εμείς καλύτεροι», μας είπε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου κ Μανόλης Μαυρουπλάκης.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΠ ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στο μεταξύ στην τελική ευθεία βρίσκονται, ο έλεγχος και η ανάλυση των δειγμάτων μελιού που έχουν πάρει οι ελεγκτές γεωπόνοι του ΕΛΓΟ Δήμητρα προκειμένου να διαπιστωθεί αν η παραγωγή 5 κρητικών μελισσοκόμων από Ηράκλειο και Λασίθι, συμβαδίζει με τα ποιοτικά στάνταρ του φακέλου, που απαιτούνται ώστε να χαρακτηριστεί ένα μέλι ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.
«Αν βρεθούν τα δείγματα που πήρε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα όπως πρέπει, τότε όλα θα είναι έτοιμα, για να ξεκινήσει η τυποποίηση και η διάθεση αυτών των μελιών στις αλυσίδες λιανικής , με την ταμπέλα ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.
Για εμάς θα είναι μια δικαίωση γιατί το παλεύουμε να πιστοποιήσουμε το μέλι μας από το 2010», προσθέτει ο κ Μανόλης Μαυρουπλάκης.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Την Τρίτη στο Ηράκλειο συναντήθηκαν οι εμπλεκόμενοι με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διάσωσης των Ελληνικών Φυλών Βασιλισσών, όπου υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον κ. Χνάρη, η σύμβαση χρηματοδότησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος για τρία συνεχόμενα χρόνια.
« Έχουμε επιλέξει τη Γαύδο για να στήσουμε ένα Μελισσόκηπο με συγκεκριμένες Ελληνικές φυλές, τη Χαλκιδιώτισσα και την Κεκρόπια, για να πάρουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρά χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης ανθεκτικής φυλής. Είναι μία καινοτομία σε επίπεδο χώρας.
Όταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πειράματος μετρηθούν θα μπορούμε να δώσουμε Βασίλισσες καθαρής ελληνικής φυλής και να μην εισάγουμε βασίλισσες από την Ευρώπη. Δε γίνεται να κάνουμε εισαγωγή Βασίλισσας από τη Γερμανία που δεν έχει πεύκο και να τις βάλουμε να δουλεύουν πεύκο και θυμάρι. Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας τη δεκαετία του 80 όταν οι Κρητικοί μελισσοκόμοι εισήγαγαν από την Ιταλία γενετικό υλικό με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η Κρητική μέλισσα.
Στο Λασίθι τώρα έχουμε γύρω στους 600 μελισσοκόμους που διαθέτουν το μέλι τους πόρτα -πόρτα. Από τους 600 μόνο οι 20 είναι επαγγελματίες και ζούν κυρίως από την μελισσοκομία Ανταγωνιζόμαστε το μέλι που έρχεται από την Κίνα ,μέσω Βουλγαρίας, καθώς εκεί «βαπτίζεται» Ευρωπαϊκό και μετά οποιοσδήποτε Έλληνας τυποποιητής καλοπροαίρετα, εισάγει δήθεν «Ευρωπαϊκό» μέλι αφού η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η εγχώρια το επιτρέπουν.
Είναι κρίμα που δεν εξάγουμε αυτά τα θαυμάσια προϊόντα, που παράγουμε εμείς οι μελισσοκόμοι. Παράγουμε γύρω στους 20.000 τόνους άριστου μελιού και δεν εξάγουμε ούτε τους πεντακόσιους, γιατί δεν έχουμε καλό μάρκετινγκ.
Έτσι βλέπουμε να κυκλοφορούν στη χώρα μας ακόμα και μέλια από τη Λατινική Αμερική», προσθέτει ο κ Μαυρουπλάκης, καλώντας τους καταναλωτές να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν τους ντόπιους μελισσοκόμους και να γυρίσουν την πλάτη τους στα εισαγόμενα μέλια που διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές.