Παρότι διαψεύστηκαν τον Μάϊο και τον Ιούνιο οι υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, οι ξενοδόχοι της Ιεράπετρας τρέφουν βάσιμες ελπίδες ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ότι οι πληρότητες , σύμφωνα με τις κρατήσεις που συνεχίζουν να έρχονται από τις αρχές Ιουνίου, θα φτάσουν έως και το απόλυτο 100%, γεγονός που ωστόσο δεν επαρκεί για να ξεπεράσει συνολικά η επισκεψιμότητα το «χρυσό» καλοκαίρι του 2019.
Η τουριστική σαιζόν , είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και όλοι μιλούσαν τότε, πρίν το Πάσχα για μια τουριστική περίοδο που θα έκανε νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών αλλά και τζίρου στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης.
«Έχουμε φτάσει στα τέλη Ιουνίου και έχουμε καταλάβει πλέον ότι, με το μέτριο σε πληρότητες δίμηνο Μαίου –Ιουνίου, οδηγούμαστε σε μια σαιζόν που θα γραφτεί στην ιστορία απλά ως μια μέτρια προς ικανοποιητική σαιζόν , που μας θυμίζει την προ κορονοϊού περίοδο, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουμε μέχρι σήμερα , ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι πάρα πολύ καλοί όπως είναι σταθερά εδώ και πολλά χρόνια. Για να μπορέσουμε να σπάσουμε το προηγούμενο ρεκόρ επισκεψιμότητας στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, θα πρέπει να έχουμε πάνω από 80% πληρότητες τον Μάϊο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, πράγμα που δεν γίνεται τουλάχιστον εφέτος», μας είπε ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Χατζάκης.
Η κατάσταση έχει αρχίζει και αλλάζει και να βελτιώνεται εδώ και μερικές μέρες καθώς έχουν αρχίσει και πάλι και έρχονται οι κρατήσεις που είχαν σταματήσει να φτάνουν κατά τον μήνα Μάιο τότε που είχε δημιουργηθεί κλίμα ανησυχίας σε όλο τον τουριστικό κλάδο.
«Σιγά- σιγά έχει αρχίσει και βελτιώνεται η κατάσταση, μένει όμως ακόμα να δούμε πως θα εξελιχτούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά και πώς θα πάνε οι δυο τελευταίοι μήνες της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Τώρα πια γνωρίζουμε τις αιτίες που δεν θα έχουμε μια πολύ καλή σαιζόν , αφού βλέπουμε ότι εκτός από την Ελλάδα η οικονομική κρίση και η ακρίβεια εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης , έχει χτυπήσει όλους τους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης . Τα αεροπορικά εισιτήρια σε πολλές περιπτώσεις έχουν διπλασιαστεί γεγονός που οδηγεί τους ξένους τουρίστες στην επιλογή πιο κοντινών τουριστικών προορισμών όπου φτάνεις με άλλα φτηνότερα μέσα μεταφοράς.
Φανταστείτε ότι ένα αεροπορικό εισιτήριο με επιστροφή από το Άμστερνταμ που είχε πέρυσι γύρω στα 250 ευρώ έχει φτάσει τώρα στα 450 ευρώ. Η ακρίβεια σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά έχει ροκανίσει τις οικονομίες των περισσότερων Ευρωπαίων πολιτών που πλέον δυσκολεύονται να κάνουν τις διακοπές που έκαναν τα παλαιότερα χρόνια. Όσοι μάλιστα έρχονται ξοδεύουν ελάχιστα έξω από τα ξενοδοχεία», προσθέτει ο κ Γιώργος Χατζάκης.
Οι Έλληνες αποτελούσαν πάντα τους καλύτερους πελάτες των ξενοδοχείων και των καταστημάτων του κλάδου της εστίασης της Ιεράπετρας.
«Ο Ελληνικός τουρισμός εφέτος στην περιοχή της Ιεράπετρας, παρουσιάζει μια τεράστια πτώση που φτάνει το -50%. Αυτό οφείλεται οπωσδήποτε στους ίδιους λόγους που αποθαρρύνουν τους Ευρωπαίους να φύγουν για διακοπές σε μακρινούς από την πατρίδα τους προορισμούς. Εμείς έχουμε εδώ στην Ιεράπετρα Έλληνες επισκέπτες που έρχονται για 2 η 3 μέρες και αυτοί είναι κυρίως από την υπόλοιπη Κρήτη που φτάνουν εδώ οδικώς.
Και οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες αποφάσιζαν ευκολότερα στα χρόνια της πανδημίας παρόλα αυτά να κάνουν μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές , γιατί οι περιορισμοί και τα λοκντάουν που είχαν εφαρμοστεί για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού , είχε δημιουργήσει αποταμιεύσεις στα νοικοκυριά αφού είχαν περιορίσει τα έξοδα και τις εκδρομές τους μέχρι τότε. Θεωρώ ότι αυτή η μεταβατική τουριστική περίοδος που διανύουμε , θα δώσει αφορμές να γίνουν πολλές διορθωτικές κινήσεις στην επόμενη τουριστική σαιζόν εάν και εφόσον το πολιτικό σύστημα βρεί τους τρόπους να περιορίσει την κρίση ακρίβειας που βαθαίνει όλο και πιο πολύ», κατέληξε ο ταμίας της Ένωσης ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Χατζάκης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ