Επιμένουν στο δικαίωμα τους να υπερασπίζονται την προοπτική της τουριστικής και της αγροτικής ανάπτυξης του τόπου τους, οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Καβουσίου, η οποία προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του τμήματος του ΒΟΑΚ μηκους 3,5 χλμ περίπου που διασχίζει και διχοτομεί, καταστρέφοντας το πιο παραγωγικό και τουριστικό τμήμα του κάμπου που βρίσκεται βόρεια του χωριού , αγνοώντας τις αντιπροτάσεις μικρότερου κόστους που έχουν κατατεθεί, από τον Καβουσανό αρχιτέκτονα μηχανικό Μιχάλη Δερμιτζάκη, που είναι πάρα πολύ φιλικότερες στο περιβάλλον της περιοχής και πολύ πιο κοντά στις ανάγκες των κατοίκων του χωριού.
«Η εναλλακτική μας πρόταση δεν εισακούστηκε έναντι της προτεινόμενης χάραξης γι΄ αυτό προσφεύγουμε στο Συμβούλιο της Επικράτειας για να ακυρώσουμε το τμήμα της μελέτης που αφορά στο Καβούσι.
Η χάραξη που προωθείται καταστρέφει μεγάλο τμήμα του παραγωγικού ιστού του Καβουσίου , δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, τυφλώνει , ακυρώνει και ισοπεδώνει τις περιουσίες μας ενώ υπονομεύει την προοπτική της περιοχής μας για τουριστική ανάπτυξη . Στο τμήμα από το οποίο θέλουν να περάσει ο ΒΟΑΚ υπάρχουν ήδη τουριστικές μονάδες και γίνονται σχέδια για μελλοντική αξιοποίηση της περιοχής. Μόνο στο άκουσμα της προτεινόμενης χάραξης δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα με το φόβο να ακυρωθούν μεγάλες επενδύσεις που έχουν ήδη σχεδιαστεί.
Έχουμε προτείνει τουλάχιστον δυο εναλλακτικές λύσεις . Προτείνουμε είτε να περάσει ο ΒΟΑΚ από τον κάμπο με υπόγειο τούνελ , είτε να γίνει η χάραξη πάνω από τον οικισμό μας χωρίς να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές», μας είπε η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου Μαρία Χαλκιαδάκη.
«Αυτοί που σχεδιάζουν μέσα στα γυάλινα κτήρια της Αθήνας, δεν κίνησαν τη διαδικασία της κοινής διαβούλευσης. Δεν ήρθαν να δούν την περιοχή , να μιλήσουν μαζί μας να δούν την τοπική μας οικονομία , τη γεωμορφολογία την τοπιογραφία κτλπ. Τα αγνόησαν όλα αυτά τα πράγματα και απλά τράβηξαν μια ευθεία γραμμή στο χάρτη. Εκείνο που με εξοργίζει είναι ότι σε 3,5 χλμ ανάπτυγμα από το ΚΤΕΟ μέχρι την απέναντι πλευρά του κάμπου, κάνουν έναν καινούργιο δρόμο χωρίς να υπάρχει σύζευξη με τον παλιό επαρχιακό δρόμο, διαμορφώνοντας ένα τεράστιο Σινικό τείχος με ύψος τετραόροφης πολυκατοικίας.
Αυτό το έκτρωμα μπλοκάρει και διαμελίζει το χωριό μας. Οι άνθρωποι που έκαναν αυτό το σχέδιο θεωρούν ότι κάνουν κάτι για να μαντρίσουν μοσχάρια. Το εθνικό όφελος σε σύγκριση με τη ζημιά που θα υποστεί η κοινότητα μας είναι πολύ δυσανάλογο με την ωφελιμότητα αυτού του έργου.
Τους καλούμε να εξετάσουν άλλες λύσεις. Η μια πρόταση που είναι και πάρα πολύ φθηνότερη είναι η δημιουργία ενός υπόγειου τούνελ που δεν προκαλεί κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα και η άλλη πρόταση είναι να γίνουν κοιλαδογέφυρες που αφήνουν ελεύθερο το χώρο για να γίνει η όποια δραστηριότητα από τους κατοίκους της περιοχής και τους ξένους επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν την τουριστική μας ανάπτυξη. Δεν θέλουμε με αυτά που σχεδιάζουν να ακυρωθεί μια μεγάλη τουριστική επένδυση που ετοιμάζεται και που θα αλλάξει το οικονομικό και αναπτυξιακό μας μέλλον.
Η προσφυγή μας στο 5ο τμήμα του ΣτΕ γίνεται για να ακυρωθεί αυτή η χάραξη, να έρθουν εδώ οι μελετητές να διαβουλευτούν μαζί μας και να καταλήξουμε σε μια από τις δικές μας προτάσεις οι οποίες δημιουργούν τα λιγότερα προβλήματα στην περιοχή μας», καταλήγει ο αρχιτέκτονας μηχανικός Μιχάλης Δερμιτζάκης μιλώντας μας στον πανέμορφο Αζοριά Καβουσίου.
«Δεν είμαστε αντίθετοι με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα όταν αυτά σχεδιάζονται σωστά , λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Στο Νομό Λασιθίου δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια κάποιο τέτοιο μεγάλο έργο και για το λόγο αυτό το θέλουμε να γίνει, αλλά χωρίς να καταστρέψει και να διαλύσει το Καβούσι.
Για το τμήμα του ΒΟΑΚ στο δημοτικό διαμέρισμα Καβουσίου που μας ζητήθηκε πέρυσι να γνωμοδοτήσουμε, η μελέτη ξεκίνησε πριν 10 χρόνια. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, η περιοχή μπήκε δυνατά στην τουριστική ανάπτυξη. Πολλοί επενδυτές αγόρασαν εκτάσεις και έφτιαξαν τουριστικές μονάδες , βίλες και καταλύματα, ενώ συνεχίζουν να σχεδιάζουν νέες επενδύσεις με μεγαλύτερη εκείνη του ομίλου Μεταξά. Ο δε κάμπος με τους ελαιώνες του Καβουσίου, καλλιεργείται αδιάλειπτα αφού οι κάτοικοι του χωριού ζούν κυρίως από το λάδι , ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχει και το ιερό άλσος του Αζοριά με την πολυαίωνη γιγάντια ελιά , περιοχή που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες.
Στη χάραξη που προτείνεται ζητούμε να γίνουν κάποιες αλλαγές που θα βοηθήσουν την κοινότητα του Καβουσίου να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Αυτές τις αλλαγές τις ανέλυσε πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας ο Καβουσανός αρχιτέκτονας κ Μιχάλης Δερμιτζάκης, και τέθηκαν υπόψη των μελετητών του έργου», μας είπε ο αρχιτέκτονας μηχανικός και Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Δήμος Πρότυπο» κ Γιώργος Προϊστάκης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ
Χαλκιαδακη Μαρια
Δερμιτζακης Μιχαλης