Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ιεράπετρα: Όλες τις πόρτες της κυβέρνησης χτυπούν οι αγροτικού φορείς

Οι μαζικές αναχωρήσεις των εργατών γης για τρίτες χώρες αποτελούν βραχνά για τους αγρότες της Ιεράπετρας

Αφού μας πήρε αρκετό χρόνο για να γίνει κατανοητό το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νόμιμων εργατών γης και της εύρεσης τρόπου οικονομικής ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα, έχει διαπιστωθεί εφέτος, ότι τα όποια λιγοστά έσοδα του μηδενίζονται, από την τεράστια αύξηση της ενέργειας, των μεταφορών, των ειδών συσκευασίας και όλων των λοιπών αγροτικών εφοδίων. Βάσει των παραπάνω όλο και πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίες από όλες τις περιφέρειας της Ελλάδας , που ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα , για να μην οδηγηθούμε στην επισιτιστική κρίση.

Η τελευταία επιστολή διεκδίκησης και διαμαρτυρίας, συντάχθηκε από τον αντιδήμαρχο πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας και πρόεδρο της Οργάνωσης παραγωγών κηπευτικών «Κρητικό Περβόλι-Κάμιρος» Νεκτάριο Παπαδάκη, με αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, θέτοντας το θέμα της έλλειψης εργατών γης και το αίτημα της οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών, το εισόδημα των οποίων εξανεμίστηκε από την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής  όλων των κηπευτικών.

«Όπως σας έχουμε ενημερώσει και στο παρελθόν, κ. υπουργέ,  καθώς και κατά την επίσκεψή σας στην Ιεράπετρα, τους τελευταίους μήνες, έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών στον Πρωτογενή Τομέα, η  ταχύτατη αύξηση στο κόστος παραγωγής, έχει μειώσει αν όχι έχει εξανεμίσει το εισόδημα του Αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Οι μαζικές αναχωρήσεις των εργατών γης, για άλλες χώρες, μας έχουν γονατίσει. Οι εργάτες μας φεύγουν, επειδή  για πολλά χρόνια βρίσκονταν στην περιοχή μας, ως παράνομα διαμένοντες, αφού οι νομοθεσία του κράτους μας δεν τους επέτρεπε να μείνουν και να εργαστούν νόμιμα.

Εμείς ως εργοδότες, έχουμε συμμετάσχει στις διαδικασίες νομιμοποίησης τους, το έχουμε ζήσει και δεν μπορεί κανείς να μας διαψεύσει.

Όσον αφορά το νόμο 4915/2022 δυστυχώς, που μας επιβάλει να φέρουμε μόνο μετακλητούς εργάτες γης,  δεν μπορεί να βοηθήσει, για το λόγο ότι, οι διαδικασίες είναι πολύμηνες, αναφέρεται σε εποχική εργασία,  και με εξαναγκασμό αναχώρησής τους μετά τους εννέα μήνες. Ειδικά  για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες αυτό το μέτρο των μετακλητών  εργατών γης , δεν μας  βοηθά γιατί οι εργασίες  στο θερμοκήπιο δεν σταματούν ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά στον κ. Γεωργαντά ο Νεκτάριος Παπαδάκης.

«Κύριε Υπουργέ, αν λάβουμε υπόψιν μας, τη ζωή πριν εβδομήντα  χρόνια, οι άνθρωποι δεν είχαν τίποτα από τα αγαθά που έχουμε σήμερα. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να έχουν τροφή για να ζήσουν. Την τροφή αυτή τους την παρείχε η γη και μόνο η γη.

Έχουμε φτάσει ως αγρότες στη θέση,  να μην σκεφτόμαστε επιχειρηματικά και να μην σκεφτόμαστε το κέρδος. Επικρατούν συναισθήματα εγκατάλειψης του πρωτογενή τομέα.

Σίγουρα κύριε Υπουργέ, και όλα τα αγαθά της σημερινής εποχής να αφαιρέσουμε από την ζωή μας, θα ζήσουμε. Δεν θα ζήσουμε όμως χωρίς τροφή και ξέρετε καλά ότι έχει σχέση με την διατροφική αλυσίδα παράγεται από τη γη.

Εμείς ως παραγωγοί της Ιεράπετρας, έχουμε μάθει πάρα πολύ καλά να παράγουμε ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.

Στα θέματα αυτά κ. υπουργέ, οι λύσεις πρέπει να βρεθούν από εσάς. Είναι δική σας ευθύνη.

Αν δεν βρεθούν λύσεις και δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, στο μέλλον θα χάνονται ζωές από ασιτία στην Ελλάδα. Πού στην Ελλάδα…

Εκτός και έχετε υπόψη σας, ότι θα λυθούν τα προβλήματα της επισιτιστικής κρίσης, με εισαγόμενα προϊόντα, όπως γίνεται και σήμερα σε ορισμένα, που κακώς γίνεται, διότι στη χώρα μας μπορούμε να παράγουμε τα πάντα», προσθέτει ο κ. Παπαδάκης.

Ο πρωτογενής τομέας της Ιεράπετρας ζητά δια του αρμόδιου αντιδημάρχου κ Νεκτάριου Παπαδάκη, άμεση οικονομική στήριξη, για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την υπερβολική αύξηση του κόστους παραγωγής και απλούστευση των διαδικασιών, καταγραφής και νομιμοποίησης των υπαρχόντων και νεοεισερχομένων εργατών γης γιατί οι αγρότες έχουν  ανάγκη από λύσεις και όχι από εξαγγελίες.

Από:Πετάσης Νίκος neakriti

Related posts

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΟΤΖΗΣ: «ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ- ΜΕ ΖΕΜΠΙΛΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΜΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ»

admin

ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ- ΕΓΚΑΊΝΙΑ

admin

Leave a Comment