Image default
TOPIKA NEA

ΕΣΠΕΡΊΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΉ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΏΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΘΕΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των φθαρμένων  πλαστικών  των θερμοκηπίων, συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή σε εσπερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ιεράπετρας, παρουσία του γενικού Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΥΠΕΚΑ κ Πέτρου Βαρελίδη και πολλών αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων διαχείρισης απορριμμάτων από όλη την Κρήτη.

 

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης, είπε ότι «αυτή η εσπερίδα διοργανώθηκε   για να προσδιορίσει και  να αποσαφηνίσει τα αίτια του προβλήματος,
να παρουσιάσει τις συνέπειες,
να αποκαταστήσει τη γνώση περί αρμοδίων και αρμοδιοτήτων
και να προτείνει διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να οδηγηθούμε στην οριστική λύση του προβλήματος.

 

Με την εσπερίδα αυτή, επιθυμούμε να προκαλέσουμε την αρχή του τέλους για το ζήτημα των θερμοκηπιακών πλαστικών, με πολιτικές διαχείρισης που θα προσφέρουν άμεση και μακροχρόνια λύση», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιεράπετρας.

«Την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων των θερμοκηπίων»  μας δήλωσε  ο γραμματέας του ΥΠΕΚΑ  κ Πέτρος Βαρελίδης,  «την έχει η παραγωγός Βιομηχανία και ο εισαγωγέας των πλαστικών φύλλων του θερμοκηπίου. Για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο Νόμου, το οποίο θα απαντά σε όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν. Σίγουρα το κόστος της διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων δεν θα πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον καλλιεργητή  που το χρησιμοποιεί για να παράξει αγροτικά προϊόντα», κατέληξε ο κ Βαρελίδης.

Οι αγρότες φοβούνται  ότι οι βιομηχανίες και οι εισαγωγικές εταιρείες, θα μετακυλήσουν το κόστος του συστήματος περισυλλογής και ανακύκλωσης, που ίσως εξαναγκαστούν να φτιάξουν, στον τελικό χρήστη του πλαστικού. Ζητούμενο είναι αν η πολιτεία χρηματοδοτήσει αυτό το σύστημα για να μην επιβαρυνθεί τελικά το κόστος της διαχείρισης των πλαστικών υπολειμμάτων ούτε ο παραγωγός τους(Βιομηχανίες) ούτε οι χρήστες τους( δηλαδή οι αγρότες)

Από την εσπερίδα για την ορθολογική διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων απουσίαζαν οι αγρότες και οι γεωπόνοι της περιοχής.

Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας μιλώντας μας για τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτή την ενδιαφέρουσα εσπερίδα , είπε  ότι,  «ο Δήμος Ιεράπετρας θα προσπαθήσει, αν λάβει  τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις να δημιουργήσει τρια με τέσσερα πράσινα σημεία (green point), όπως προβλέπεται από το τοπικό και το περιφερειακό  σχέδιο διαχείρισης  απορριμμάτων . Το ένα πράσινο σημείο από τα τρία η τέσσερα , εφόσον χρηματοδοτηθεί ο Δήμος η βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος εξασφάλισης του κόστους λειτουργίας του, θα συγκεντρώνει αποκλειστικά τα πλαστικά φύλλα των θερμοκηπίων και θα τα διαθέτει με σκοπό την  ανακύκλωση τους. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, θα συνεχίσουν οι παραγωγοί να τα πηγαίνουν στους ιδιωτικούς χώρους ανακύκλωσης η θα καλούν τους εργολάβους να τα παραλαμβάνουν με το ανάλογο τίμημα.

Μόνο τα πλαστικά  της απολύμανσης, δεν μπορούν προς το παρόν, να πάνε στην ανακύκλωση, γιατί δεν υπάρχει  αυτή τη στιγμή αγοραστής για αυτά . Τα πλαστικά αυτά, θα πρέπει να τα αποθηκεύουν σε δικό τους χώρο οι αγρότες , μέχρι να ξεμπλοκάρει το σύστημα και βρεθεί αγοραστής», πρόσθεσε η κ Ρουμελιωτάκη.

rbt

Τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί πολλές μικρές χωματερές σε διάφορα σημεία , όπου έχουν  συγκεντρωθεί τεράστιοι όγκοι άχρηστων πλαστικών οροφής και απολύμανσης, καθώς επίσης και φθαρμένα αρδευτικά δίκτυα η πλαστικές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών. Αυτά τα απορρίμματα  ο Δήμος Ιεράπετρας τα μαζεύει αναγκαστικά , προσπαθώντας να καθαρίσει μια τεράστια περιοχή δυτικά της πόλης .

Από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας στο μεταξύ,  ξεκαθαρίζουν ότι  σήμερα , η υποχρέωση των αγροτών όπως και κάθε επαγγελματία, να διαχειρίζεται και να ανακυκλώνει μόνος του τα δικά του  απορρίμματα παραμένει και θα χρειαστεί μια πολύ καλύτερη οργάνωση όλου του αγροτικού κόσμου τα επόμενα χρόνια, για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα. Οι αγρότες που ήταν μέχρι τώρα ασυνεπείς, θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να βοηθήσουν περισσότερο την αρμόδια υπηρεσία,  για να είναι και να διατηρείται πάντα το περιβάλλον μας καθαρό.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το 9ο Παγκρήτιο Φόρουμ

admin

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.

admin

Επιστολή

admin

Leave a Comment