Image default
TOPIKA NEA

ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ Ο  ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

Η μονοθεματική έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, συσπείρωσε τις δημοτικές παρατάξεις σε μια ομόφωνη απόφαση , αγώνα και τεκμηρίωσης της άποψης , ότι η μοναδική μεγάλη πόλη της Κρήτης που δεν έχει κανένα τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί και να υποστηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης που αποφασίστηκε  να ιδρυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Αποφασίσαμε  ομόφωνα να  συνεργαστούμε και με τους άλλους δήμους του Ν Λασιθίου και να επισκεφτούμε την υπουργό Παιδείας μαζί με τον πρύτανη του Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ Κατσαράκη, για να της ζητήσουμε να πάρει πίσω την απόφαση αναστολής λειτουργίας των τμημάτων ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο και Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα. Αν δεν εισακουστούν τα αιτήματα μας, είμαστε έτοιμοι να φθάσουμε μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αν δεν αποσύρει την  απόφαση αυτή η κυβέρνηση , είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλοι μαζί τις παραιτήσεις μας», δήλωσε μετά την  τελευταία έκτακτη μονοθεματική  συνεδρίαση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Ο  πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Ιεράπετρας κ Θεοδόση Καλαντζάκη , εξέφρασε τη θετική του στήριξη για τη λειτουργία του τμήματος όπως και των άλλων σε όλη την Κρήτη.
«Η τυπική “αναστολή” και ουσιαστικά   η κατάργηση  των νέων τμημάτων είναι καίριο πλήγμα στην

προοπτική του Λασιθίου», είπε με παρέμβαση του στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης.

«Είναι ουσιαστικά κατάργηση, γιατί τμήματα που είχαν σχεδιαστεί με μακροχρόνια διαβούλευση, τόσο με τα Πρυτανικά Συμβούλια όσο και με τις τοπικές κοινωνίες παραπέμπονται για εξέταση σε έναν οργανισμό   με   απροσδιόριστο   χρόνο   λειτουργίας,   άγνωστα   κριτήρια   και   σύνθεση.  Αν   κανείς   είχε   την παραμικρή προσδοκία ότι θα μπορούσαν να ισχύσουν όσα λέει η Υπουργός Παιδείας, αρκεί να διαβάσει

προσεκτικά την ανακοίνωση της “αναστολής” και τους ψευδείς λόγους που επικαλείται για να πειστεί ότι

είναι προφάσεις. Και μόνο η αναφορά σε ψηφοθηρικούς λόγους, είναι για το Λασίθι ακραία προσβλητική, αφού η ένταξη του παραμελημένου νομού μας στον Πανεπιστημιακό χάρτη ήταν αίτημα πολλών δεκαετιών και αγώνων».

Η ΝΟΔΕ Λασιθίου με ανακοίνωση της επιχείρηση να δικαιολογήσει την απόφαση της υπουργού Παιδείας , υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η προηγούμενη Κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε

μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το

ακαδημαϊκό   έτος   2020-21   και   μετά,   αναδιατάσσοντας   τον   ακαδημαϊκό   χάρτη.   Οι αποφάσεις αυτές παίρνονταν «στο πόδι» και χωρίς δεύτερες σκέψεις, γνωρίζοντας η προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν θα  κληθεί  ποτέ  να   τις  εφαρμόσει η ίδια.

Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

· χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,

•   χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,

•   χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,

•  χωρίς   καν   την   προηγούμενη   γνώμη   της   Άνεξάρτητης   Άρχής   Διασφάλισης   και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Άνώτατη Εκπαίδευση ,  ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,

•  κάποιες φορές ακόμη και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

· Καταρχήν δεν μιλάμε για κατάργηση αλλά για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των εν λόγω τμημάτων. Τα τμήματα αυτά που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους, να ανταποκρίνεται   σε   ακαδημαϊκά   κριτήρια   και   να   υποστηρίζεται   από   τις   αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Η   λειτουργία   τμημάτων   Πανεπιστημιακής   Εκπαίδευσης   χωρίς   τις   απαραίτητες

υλικοτεχνικές υποδομές και το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό, θα οδηγήσει με

μαθηματική   ακρίβεια   στην   υποβάθμιση   τόσο  των  συγκεκριμένων   Πανεπιστημιακών

τμημάτων όσο και της γενικότερης αξιοπιστίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Θεωρούμε ότι την χρονική αυτή στιγμή βασικοί στόχοι μας θα πρέπει να είναι:

1. Η άμεση θεσμοθέτηση της νέας Άνεξάρτητης Άρχής για την ανώτατη εκπαίδευση, στη βάση ενός ξεκάθαρου και  ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.

2. Η άμεση επανεξέταση των τμημάτων των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, από τη νέα ενισχυμένη Άνεξάρτητη Άρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

3. Να λύσουμε στο μεσοδιάστημα όλα τα ενδεχόμενα προβλήματα σε υλικοτεχνικές

υποδομές   και   εγκαταστάσεις,   για   τα   δύο   τμήματα   στο   νομό   Λασιθίου   που αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία τους. Ετσι στην επικείμενη αξιολόγηση από την Ά.ΔΙ.Σ να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε όλες τις απαιτήσεις, ώστε και τα δύο αυτά τμήματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα στο άμεσο μέλλον. Θεωρούμε ότι   αν   τα   πράγματα   κινηθούν   γρήγορα   και   τα   δύο   τμήματα   μπορούν   να λειτουργήσουν στους αρχικά προβλεπόμενους χρόνους, το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 για το τμήμα Επιστημών Φυσικής Άγωγής και Αθλητισμού και το ακαδημαϊκό

έτος 2021-2022 για το τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα» καταλήγει η ΝΟΔΕ Λασιθίου.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ VICTORIA CINEMAS ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

admin

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

admin

Leave a Comment