Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Η Ακολουθία των Ωρών και ο Αρχιερατικός Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως.

Με ιερή κατάνυξη και συγκίνηση τελέσθηκεν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 22 Απριλίου 2022 η ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών και στη συνέχεια ο Αρχιερατικός Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας. 

Στο τέλος του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, με λόγο θεολογικό αλλά απλό, άμεσο και παραστατικό, ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε για το μυστήριο του Σταυρού και τη σταυρική θυσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ως πηγή απολύτρωσης και σωτηρίας όλων των ανθρώπων. Αναφέρθηκε στους επτά τελευταίους λόγους-φράσεις που βγήκαν από τα αδιάψευστα χείλη του Κυρίου μας πάνω στο Σταυρό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρώτο λόγο του «Πάτερ άφες αυτοίς,ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, παρά τους φρικτούς σωματικούς πόνους αλλά και τον πόνο Του από την αγνωμοσύνη, τον φθόνο και την κακία των ανθρώπων, που τον οδήγησαν στον πλέον ατιμωτικό θάνατο, Εκείνος απάντησε με τη συγχωρητικότητα προς τους σταυρωτές Του. Είναι η έμπρακτη εφαρμογή της συγχώρησης, της καταλλαγής και της ανιδιοτελούς αγάπης προς όλους, ακόμα και προς τους εχθρούς μας, που κηρύττει το Ευαγγέλιό Του. 

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε από καρδιάς και εμείς να ακολουθήσουμε το υπόδειγμά Του, δηλ. τον δρόμο της δυγχώρησης των άλλων, ώστε  αλληλοσυγχωρούμενοι να αξιωθούμε μετά τον Σταυρό του Κυρίου μας να ζήσουμε και την ανέκφραστη χαρά και ευφροσύνη της ζοηφόρου Αναστάσεώς Του.  

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Πανοσιολ.  Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι Εφημέριοι του ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος και Αιδεσιμ. Πρωτ. Μιχαήλ Τζώρτζης, και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ πλήθος ευσεβών χριστιανών παρακολούθησαν την Ακολουθία των Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και στο τέλος προσκύνησαν τον Επιτάφιο και έλαβαν αντίδωρο.
 

Related posts

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΛΟΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΑΠΛΗΡΩΤΗ Η ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥΣ

admin

Ξεπερνούν το 1,5 εκατ. Ευρώ οι χρηματοδοτήσεις του ΥΝΑΝΠ για την ύδρευση του Δήμου Σητείας.

admin

Ξεκινά ερευνητικό πρόγραμμα για ενεργειακό ανεμόμυλο στο Οροπέδιο Λασιθίου 

admin

Leave a Comment