Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΗ

 

Η αντιπυρική περίοδος  θα τελειώσει  κανονικά στις 30 Οκτωβρίου και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να περιμένουν ακόμη 20 μέρες, οι αγρότες της Ιεράπετρας, οι οποίοι βιάζονται να κάψουν τα φυτικά υπολείμματα και τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρώσει στα αγροκτήματα  και τα θερμοκήπια τους.

Σε αυτήν την επισήμανση προχώρησε το πρωί της Τρίτης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, επιπυραγός Δημήτρης Καλιοτζής, με αφορμή την επιβολή προστίμων που επιβλήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε δημότες της Ιεράπετρας, που επιχειρούσαν να  κάψουν θερμοκηπιακά υπολείμματα , ξερόκλαδα και σκουπίδια, ενόψει των πρώτων βροχών του Φθινοπώρου.

«Η αντιπυρική περίοδος τελειώνει στις 30 Οκτωβρίου. Η καύση ξερόκλαδων στην ύπαιθρο επιτρέπεται  μετά από την 1η Νοεμβρίου και πάλι με μεγάλη προσοχή και με την ύπαρξη ικανής ποσότητας νερού για να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο και ξεφύγει η φωτιά σε παρακείμενα αγροκτήματα. Μετά το πρώτο ψιλόβροχο της Δευτέρας, κάποιοι  νόμισαν ότι μπορούν να ξεκινήσουν να καίνε όλα τα φυτικά υπολείμματα και τα σκουπίδια που είχαν συγκεντρώσει έξω από τα θερμοκήπια τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αναγκαστήκαμε να κάνουμε πολλές συστάσεις, να βεβαιώσουμε παραβάσεις και να επιβάλουμε ακόμα και τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες, που άναψαν φωτιές μέσα στην αντιπυρική περίοδο. Υπάρχει ακόμα υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο και χρειάζεται να είμαστε όλοι μας πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν πρέπει να μας ξεγελά η ασθενής βροχόπτωση που δεν ήταν ικανή να ποτίσει τη διψασμένη γή», μας λέει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, επιπυραγός Δημήτρης Καλιοτζής.

Η προσπάθεια των αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά και στην πυρόπληκτη από το παρελθόν Ιεράπετρα, είναι να κλείσει αυτή η αντιπυρική περίοδος, με τις λιγότερες απώλειες . Και φαίνεται από τα συμβάντα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα , ότι αυτός ο μεγάλος στόχος, έχει επιτευχθεί.

«Είναι αλήθεια ότι πάμε προς τη λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου με τις μικρότερες απώλειες σε καμένες δασικές  αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό οφείλεται στον καλό σχεδιασμό που έκανε η Υπηρεσία μας, δίνοντας βάρος στην πρόληψη και στην ενημέρωση, στις 24ωρες περιπολίες στα πιο ευαίσθητα σημεία της περιοχής ευθύνης μας και στην άμεση επέμβαση που είχαμε, όποτε χρειάστηκε, στη γένεση και της πιο μικρής πυρκαγιάς.

Σημαντικό ρόλο  έπαιξαν για να έρθει αυτό το καλό αποτέλεσμα και όλες οι εθελοντικές ομάδες της περιοχής μας, η συνδρομή των οποίων ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Σκοπεύουμε να τις καλέσουμε τις εθελοντικές ομάδες σε κάποια εκδήλωση που θα κάνουμε με το Δήμο Ιεράπετρας, να τις ευχαριστήσουμε και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των νέων σε αυτές», μας είπε ο κ Δημήτρης Καλιοτζής.

Από τις μικρές σε έκταση πυρκαγιές που καταγράψαμε μέσα στην αντιπυρική περίοδο, η πιο επικίνδυνη ήταν εκείνη που εκδηλώθηκε στις 18 Αυγούστου στη θέση Γαβρίλη του Νέου Μύρτου, που έσβησε σχετικά γρήγορα μετά και την τάχιστη επέμβαση των δυο πυροσβεστικών ελικοπτέρων που υποστηρίχτηκαν από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστών , των εθελοντών και των κατοίκων της περιοχής.

Η πυρκαγιά αυτή άφησε πίσω της γύρω στα 100 στρέμματα καμένων πεύκων και χαμηλής βλάστησης,  μόνο ένα καμένο παλιό θερμοκήπιο και πολλές μικρότερης έκτασης ζημιές σε μερικά άλλα θερμοκήπια που βρίσκονται δίπλα στο ρέμα του Γαβρίλη.

Αν δεν την έθεταν γρήγορα υπό έλεγχο, αυτή η πυρκαγιά με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν  εκείνο το απόγευμα στην περιοχή, θα έφτανε μέχρι τη θάλασσα και θα έκαιγε θερμοκήπια , λιόφυτα , σπίτια και αγροτικές αποθήκες.

«Τώρα  πρέπει να δούμε ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, που το αντιμετωπίζουμε πάντα, μόλις χειμωνιάσει λίγο , κρυώσει ο καιρός και ανάψουμε τα τζάκια μας. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν έχουν μάθει ότι οι καμινάδες των τζακιών θέλουν τακτικό καθάρισμα για να μην αναφλέγονται θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το σπίτι η την πολυκατοικία του  κάθε ιδιοκτήτη.

Τώρα, πριν ξεκινήσουμε να ανάβουμε το τζάκι μας, θα πρέπει οπωσδήποτε  να το καθαρίσουμε από τα λίπη που μένουν στο εσωτερικό της καμινάδας», καταλήγει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας , επιπυραγός Δημήτρης Καλιοτζής.

 

Related posts

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 5 συμβασιούχων στο Δήμο Ιεράπετρας

admin

«Ας υιοθετήσουμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αςεπενδύσουμε στην υγεία μας».

admin

Προβολή του γαστρονομικού και οινικού πλούτου της Κρήτης στην Ολλανδία και του τουρισμού πολυτελείας στο Λουξεμβούργο

admin

Leave a Comment