Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ «ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ»ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΙΣΟ ΜΕΤΡΟ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ «ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ»ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΙΣΟ ΜΕΤΡΟ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Στην αίθουσα «Μικρή Μελίνα» του Δήμου Ιεράπετρας, έγινε το πρωί της Δευτέρας η παρουσίαση  των αποτελεσμάτων της μελέτης του προβλήματος διάβρωσης της  ακτογραμμής από τη  Γρά Λυγιά μέχρι το Στόμιο Νέας Ανατολής Ιεράπετρας και των προτεινόμενων λύσεων, για την αντιμετώπιση του.

Η παρουσίαση έγινε  από τον μελετητή δρ. Νικόλαο Καμπάνη, Δ/ντή Ερευνών Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών (Ι.Υ.Μ.) Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και τον συνεργάτη του ερευνητή κ Γιώργο Αλεξανδράκη.

Στην παρουσίαση ήταν παρόντες , ο αντιπεριφερειάρχης   κ Γιάννης Γουλιδάκης όλοι οι αρμόδιοι σε τεχνικά θέματα υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, και του Δήμου Ιεράπετρας,  με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ Γιώργο Ασπραδάκη, καθώς και πολίτες που χάνουν σταδιακά από τη δύναμη του κυματισμού  της θάλασσας, μεγάλα τμήματα της ιδιωτικής τους περιουσίας, ενώ  όλες οι αδειοδοτήσεις που ζητούν, για να αξιοποιήσουν τα ακίνητα τους ,  σκοντάφτουν πάνω στην αδυναμία η την καθυστέρηση επαναπροσδιορισμού της αιγιαλίτιδας ζώνης, την ώρα που διάβρωση προχωρεί και εξελίσσεται.

«Η έρευνα μας κράτησε περίπου δυο χρόνια και ο πρώτος μας στόχος   ήταν να δείξουμε ότι είναι καταφανές πως υπάρχει έντονη διάβρωση σε διάφορα σημεία. Με ακριβείς μετρήσεις δείξαμε στην παρουσίαση της μελέτης ότι,  έχουμε ισχυρή διάβρωση σε ορισμένα σημεία της ακτής,  που φτάνει περίπου το μισό μέτρο κάθε χρόνο.

Διερευνήσαμε όλους τους λόγους που συντρέχουν και συνεπικουρούν αυτή τη μεγάλη διάβρωση της ακτής.

Έχουμε δώσει κάποιες προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το πρόβλημα οι οποίες  διαφέρουν ανάλογα με το κόστος, την ευκολία υλοποίηση τους , την αποδοχή τους  και την αποτελεσματικότητα τους. Προτείνουμε από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη λύση.

Η πιο απλή λύση είναι να προσθέσουμε την άμμο που έχει χαθεί στα σημεία που έχουμε εντοπίσει και να αφήσουμε τη φύση να την ενσωματώσει στο περιβάλλον μέχρι να προχωρήσουμε σε κάποιες λιθοριπές για να προστατέψουμε κάποια σημεία  που έχουν υποχωρήσει πάνω στην ακτογραμμή. Η πιο σύνθετη λύση που προτείνουμε για το τμήμα αυτό από την Ιεράπετρα μέχρι τη Νέα Ανατολή που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη διάβρωση , είναι να δημιουργήσουμε 9 ύφαλους κυματοθραύστες, ώστε να υποστηρίξουμε τα δυο πρώτα επίπεδα παρέμβασης. Με τους ύφαλους κυματοθραύστες θα αποσβένεται  η κυματική ενέργεια ώστε να μην μεταφέρει την ποσότητα της άμμου που δημιουργεί το φαινόμενο της διάβρωσης»μας είπε μετά την παρουσίαση  ο Δρ Νικόλαος Καμπάνης, Δ/ντής Ερευνών του  Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ.

Η μελέτη αυτή είναι πλέον στη διάθεση όλων εκείνων που τη χρειάζονται και στον Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Περιμέναμε δυο χρόνια περίπου να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη που πλέον είναι στα χέρια και αποτελεί δημόσιο αγαθό. Είναι στη διάθεση εκείνων των υπηρεσιών που αδειοδοτούν είτε δημόσια έργα είτε ιδιωτικού χαρακτήρα. Η προσπάθεια ξεκίνησε από την παρακίνηση μεγάλης μερίδας πολιτών της Ιεράπετρας που έχουν παράκτια ακίνητα σε σημεία όπου η διάβρωση είναι πολύ μεγάλη. Πλησιάζει στα όρια του επαρχιακού οδικού δικτύου και συνεπώς κινδυνεύουν και δημόσια έργα.. Από την Ιεράπετρα μέχρι το Στόμιο της Νέας Ανατολής έχουν χαθεί λόγω της διάβρωσης μεγάλα τμήματα ιδιωτικής περιουσίας τα οποία έχουν εξαφανιστεί  γιατί τα έχει ΄΄καταπιεί΄΄ η θάλασσα. Στόχος  μας είναι να διεκδικήσουμε νόμιμες λύσεις αξιοποίησης της  υπόλοιπης  περιουσίας των πληγέντων από την διάβρωση, και να αναζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση έργων που θα ανασχέσουν  τη διάβρωση  για να μη κινδυνέψουν δημόσια  έργα που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε.

Και από αυτήν την παρουσίαση αναδείχτηκε ένα από τα αίτια που συνέτειναν στην διάβρωση των ακτών και έχει σχέση με το φαινόμενο των αμμοληψιών από τις παραλίες κατά την περίοδο που άρχισαν να επεκτείνονται οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και η άμμος χρησιμοποιούνταν  για την εδαφοβελτίωση των θερμοκηπίων της εποχής εκείνης», μας είπε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης  Λασιθίου κ Γιάννης Γουλιδάκης.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ανατολής κ Βασίλης Ζαχαρόπυλος μας οδήγησε στις ακτές του Στομίου όπου η διάβρωση είναι έντονη και έχει φτάσει μέχρι το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

«Κάθε χρόνο η  θάλασσα μπαίνει όλο και περισσότερο μέσα στην ξηρά καθώς η διάβρωση εξελίσσεται. Έχει προχωρήσει τόσο πολύ η διάβρωση των ακτών,  που έχει φτάσει ακόμα και στον επαρχιακό δρόμο Ιεράπετρας- Βιάννου καθώς  και σε αγροτικούς δρόμους, όπου έχουμε βάλει σήμανση για να μην έχουμε κάποιο ατύχημα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των ακτών από τη διάβρωση όπως τα πρότειναν στην παρουσίαση τους οι ερευνητές του ΙΤΕ»,  πρόσθεσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ανατολής κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τω Αγίω Πάσχα

admin

Περιοδεία ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ σε Ηράκλειο – Λασήθι.

admin

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

admin

Leave a Comment