Ο καλός η κακός καιρός πάντα ήταν το βαρόμετρο στην επιτυχία των καλλιεργειών εκτός εποχής κηπευτικών και το φετινό Φθινόπωρο με τις υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, έδωσε τεράστια δύναμη και πολλές ευκαιρίες για μεγαλύτερο όγκο παραγωγής στις υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών της Βόρειας Ελλάδας.
Η πτώση της θερμοκρασίας και οι πρώτες χιονοπτώσεις τις τελευταίες μέρες, υποχρέωσαν τους παραγωγούς κηπευτικών της Βόρειας Ελλάδας να ρίξουν την αυλαία της Φθινοπωρινής παραγωγής έχοντας καταγράψει μια από τις καλύτερες σαιζόν της τελευταίας 20ετίας λόγω του οψιμοκαλόκαιρου.
«Τώρα έφθασε η ώρα να παραδώσουμε τη σκυτάλη της παραγωγής και των πωλήσεων των ποιοτικών κηπευτικών στη Νότια Κρήτη. Εμείς κάναμε προχθές την τελευταία συγκομιδή υπαίθριων κηπευτικών , κλείσαμε με επιτυχία μια εξαιρετική σε αποτελέσματα σαιζόν, και ετοιμαζόμαστε μετά το λιομάζωμα για τα χειμερινά κλαδέματα των πυρηνόκαρπων», μας είπε ένας από τους πιο σοβαρούς επαγγελματίες νέους παραγωγούς υπαίθριων κηπευτικών από τον Λόφο Πιερίας , κοντά στην Κατερίνη , ο κ Νίκος Σάββας.
«Ο καλός καιρός κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και οι υψηλές θερμοκρασίες μέχρι την περασμένη εβδομάδα , μας κράτησαν επιπλέον και όλο τον Νοέμβριο στην παραγωγή , ενώ τα προηγούμενα χρόνια με τα πρώτα κρύα του Οκτώβρη , οι υπαίθριες καλλιέργειες σταματούσαν και οι λαχαναγορές έστρεφαν το ενδιαφέρον τους και έκαναν τις παραγγελίες τους από την Ιεράπετρα , το Τυμπάκι και την Κουντούρα. Φέτος δηλαδή οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας κέρδισαν έναν ολόκληρο μήνα στα υπαίθρια για το λόγο αυτό πήγαν καλύτερα από άλλες χρονιές», πρόσθεσε ο κ Νίκος Σάββας.
Στη Νότια Κρήτη οι πρώιμες καλλιέργειες με εξαίρεση τη ντομάτα και το αγγούρι δεν πάνε παραγωγικά και εμπορικά καλά μέχρι τώρα.
«Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ο κύκλος εργασιών όλων σχεδόν των επιχειρήσεων που εμπορεύονται πρώιμα κηπευτικά , παρουσιάζει μια μείωση που ξεπερνά ακόμη και το 50%. Τη στιγμή που οι λαχαναγορές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας βρίσκουν υπαίθρια κηπευτικά από κοντινές περιοχές , δεν έχουν λόγους να στραφούν στα κηπευτικά της Νότιας Κρήτης. Εκτός αυτού είναι υποτονική για τους ίδιους λόγους και η αγορά των Βαλκανικών χωρών. Επίσης διαπιστώνεται στη λιανική πώληση μια τεράστια αδυναμία των καταναλωτών να ψωνίσουν τις ποσότητες που ψώνιζαν πριν μερικά χρόνια.
Η υποκατανάλωση λοιπόν έρχεται να συμπληρώσει τους αρνητικούς παράγοντες για τους οποίους δεν έχουμε ξεκινήσει καλά οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις.
Το κλίμα ωστόσο έχει αρχίσει από εχθές να αλλάζει καθώς έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα , έπεσε η θερμοκρασία και οι υπαίθριες καλλιέργειες έφτασαν στο τέλος τους . Ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση μέχρι την Πρωτοχρονιά και ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε μέχρι το Πάσχα σε ανοδικό κανάλι για να βγάλουμε τη χασούρα του Φθινοπώρου», πρόσθεσε ο έμπορος κηπευτικών κ Γιάννης Προβατάκης.
Στις ομάδες παραγωγών της Ιεράπετρας οι φυτεύσεις έγιναν λίγο πιο αργά και μέχρι τώρα οι παραγωγή που διατίθεται για τυποποίηση , συσκευασία και πώληση είναι πάρα πολύ μικρή και άρα δεν έχει πρόβλημα απορρόφησης.
«Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα να μαζεύουμε πολλά προϊόντα , γιατί αργήσαμε να φυτέψουμε , ροζ ντομάτα , τσαμπάτη και βελανίδια.
Μέρα με τη μέρα η παραγωγή θα αυξάνεται μέσα στον Δεκέμβρη και μέχρι τις γιορτές θα έχουμε έναν καλό όγκο παραγωγής για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας, οι οποίοι μέχρι εχθές , έκαναν τις αγορές τους από τις πιο κοντινές σε εκείνους σκάλες παραγωγής της βόρειας Ελλάδας. Το έχουμε ήδη καταλάβει ότι εκτός από τις μεγάλες αυξήσεις σε όλα μας τα αγροτικά εφόδια , θα έχουμε κι εφέτος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υποκατανάλωσης . Εμείς εδώ στην Ιεράπετρα, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε την κακή αυτή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, παράγοντας υγιεινά, πιστοποιημένα, γευστικά και πολύ ποιοτικά κηπευτικά . Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε χωρίς μεγάλες απώλειες αυτή τη δύσκολή περίοδο», μας είπε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νότος» κ Αντώνης Πλεξουσάκης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ