Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Η ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

 

Η τοπική οικονομία της Ιεράπετρας άντεξε και κατάφερε να κρατηθεί όρθια στα 9 χρόνια των μνημονίων και της βαθιάς ύφεσης. Άρχισε να μπαίνει σε τροχιά ανόδου και ανάκαμψης στα τέλη του 2019, αλλά δέχτηκε  ένα τεράστιο πλήγμα από τον περασμένο Μάρτη μέχρι σήμερα, λόγω των περιοριστικών μέτρων της αντιμετώπισης του κορονοϊού,  με αποτέλεσμα να αναζητεί τώρα,  τρόπους και μέσα,  που θα την κάνουν να επιστρέψει και πάλι στην κανονικότητα.

Η Ιεράπετρα έχει την τύχη να στηρίζεται σε δυο αναπτυξιακούς πυλώνες . Στον τουρισμό και στην πρωτογενή παραγωγή. Όποτε αυτοί οι δυο κλάδοι, κατάφεραν να συνεργαστούν η τοπική οικονομία της Ιεράπετρας, βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί και να μεγαλουργήσει.

Ανάμεσα σε αυτούς τους δυο κλάδους βρίσκεται  το λιανεμπόριο. Οι εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις είναι άμεσα εξαρτημένες  από τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή.

«Στο λιανεμπόριο υπήρχε μεγάλο πρόβλημα από την αρχή της χρονιάς, λόγω της χαμηλής τιμής και την κακής ποιότητας του ελαιόλαδου, που δεν επέτρεψε στον αγροτικό κόσμο να  έχει έσοδα και να τροφοδοτήσει με ρευστό χρήμα την αγορά. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη, μετά τον Φεβρουάριο γιατί κατέρρευσαν οι τιμές των κηπευτικών και έκλεισαν τα μαγαζιά. Ο κορονοιός και οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, έδωσαν τη χαριστική βολή στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Για να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στην κανονικότητα,  πρέπει,  να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό  τα μέτρα στήριξης της αγοράς και να κατανεμηθούν σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που ανακοινώθηκαν , ώστε να αποκτήσουν τη χαμένη τους ρευστότητα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές», υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ Μανόλης Ζουμπουλάκης.

ΛΑΒΩΜΕΝΗ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αγροτικό χρήμα , είναι εκείνο που κινεί κατά κύριο λόγο την αγορά της Ιεράπετρας.

«Ο αγροτικός τομέας της Ιεράπετρας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα , που θα κάνει πολύ καιρό να επουλωθεί.

Η υγειονομική κρίση, ήρθε μετά από τον εννιάχρονο  αγώνα μας με τα μνημόνια και μας βρήκε χωρίς να έχουμε  οικονομικά αποθέματα  να την ξεπεράσουμε.

Πιστεύω ότι, η επόμενη καλλιεργητική περίοδος , θα είναι η κρισιμότερη για το μέλλον του κλάδου μας.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει  σε φοροελαφρύνσεις και να συγκεκριμενοποιήσει την υπόσχεση  Μάκη Βορίδη για αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από τα πρόσφατα μέτρα της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του  Covid 19.

Περιμένουμε ότι, θα είναι πιο έτοιμη η πολιτεία το ερχόμενο  Φθινόπωρο, σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση  της πανδημίας, για να μην έχουμε ξανά τόσα προβλήματα στην αγορά», σχολίασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Αγγελάκης.

ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Στον τουριστικό κλάδο της Ιεράπετρας, το τοπίο παραμένει ακόμη  θολό, χωρίς κανείς να ξέρει από την αρχή, αν καταφέρουν  τελικά να ανοίξουν όλες οι μικρές και οι μεγάλες τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος της Ιεράπετρας παραμένουν μεγάλα.

Η κατάσταση μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει σε ότι αφορά στον τρόπο λειτουργίας και την οικονομική ενίσχυση των τουριστικών μονάδων, όμως, η ουσιαστική λειτουργία των ξενοδοχείων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη ροή  στις αφίξεις του εισερχόμενου τουρισμού.

Η εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι ότι, υπάρχει ένα γενικότερο μούδιασμα στις κρατήσεις μετά τον Ιούλιο, ενώ κανείς δεν υπολογίζει στο μήνα Ιούνιο.

Μετά το πρώτο 15θήμερο του Ιούλη, οι επιχειρηματίες του τουρισμού της Ιεράπετρας, ευελπιστούμε ότι θα μπούμε σε μια κάποια κανονικότητα.

Ελπίζουμε τελικά  στο τέλος της σαιζόν, οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής μας να έχουν καταγράψει τις μικρότερες δυνατές απώλειες, γιατί δεν πιστεύουμε ότι ένα ξενοδοχείο που δουλεύει το χρόνο 3-4 μήνες, μπορεί να εξασφαλίσει τα λειτουργικά έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς», τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ  Γιώργος Βαρδάκης.

Στην πόλη της Ιεράπετρας από το πρωί της Δευτέρας έχουν ανοίξει όλα τα 12μηνης λειτουργίας μικρότερα ξενοδοχεία, ενώ οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες  που βρίσκονται έξω από την πόλη  θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου, με την ελπίδα ότι αυτό το καλοκαίρι θα κινηθεί  καλύτερα ο εσωτερικός Ελληνικός τουρισμός και κυρίως ο κοινωνικός τουρισμός.

Related posts

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

admin

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

admin

Ανακοίνωση συλλόγου διδασκόντων 1ου ΕΠΑΛ Ιεράπετρας

admin

Leave a Comment