Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΤΙΣ ΑΜΜΟΥΔΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΨΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΣΤΙΣ ΑΜΜΟΥΔΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΨΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

Στις Αμμουδάρες της Νέας Ανατολής και στα Λιβάδια 500 μέτρα από τον περιφερειακό της πόλης, ανατολικά  της Ιεράπετρας, εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 21  Νοεμβρίου δυο επικίνδυνες πυρκαγιές, επειδή οι υπαίτιοι έκαιγαν κλαδιά χωρίς να έχουν πάρει μέτρα ασφαλείας στην πρώτη περίπτωση,    ενώ στη δεύτερη, σύμφωνα με πληροφορίες,  εκτελούσαν εργασίες  με ηλεκτρικό εργαλείο από το οποίο μεταδόθηκε η φωτιά από τον σπινθήρα  που έβγαζε ο τροχός.

Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην θέση Πατέλα στις Αμμουδάρες  της  Νέας Ανατολής , εξαιτίας καύσης ξερόκλαδων  και άλλων θερμοκηπιακών αγροτικών  φυτικών  υπολειμμάτων,   που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα ακαθάριστο σημείο ακαλλιέργητης αγροτικής έκτασης .

Όταν άρχισε να ξεφεύγει η φωτιά σε παρακείμενη έκταση κλήθηκε εσπευσμένα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, η οποία έφτασε  ταχύτατα στο σημείο  και επιχείρησε με επιτυχία την κατάσβεση με τρία Πυροσβεστικά οχήματα και 6 πυροσβέστες για να τη θέση υπό πλήρη έλεγχο μετά από δύο ώρες.

«Η πυρκαγιά αυτή ήταν πολύ επικίνδυνη γιατί υπήρχαν γύρω πολλά θερμοκήπια και ελαιώνες αλλά μας βοήθησε ευτυχώς το καλό οδικό δίκτυο και η εύκολη πρόσβαση που είχαν τα πυροσβεστικά μας οχήματα , ώστε να καταφέρουν οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι να την κρατήσουν σε αυτή τη χέρσα έκταση, χωρίς να καούν καλλιέργειες,  θερμοκήπια και ελαιώνες. Τελικά κάηκαν γύρω στα 6 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και σε αυτό βοήθησε και ο αέρας που αυτή τη φορά ήταν σύμμαχος μας. Δυστυχώς πριν ολοκληρώσουμε την κατάσβεση στις Αμμουδάρες λίγο πριν τη 1:30 μ.μ. κληθήκαμε για μια νέα εστία φωτιάς στα Λιβάδια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε  δίπλα σε θερμοκήπια πολύ κοντά στην περίμετρο της πόλης της Ιεράπετρας, στη θέση Λιβάδια , όπου σπεύσαμε επίσης με τρία πυροσβεστικά οχήματα και 6 πυροσβέστες. Η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί ανάμεσα σε έναν ελαιώνα και ένα θερμοκήπιο καίγοντας ξύλινα και πλαστικά υπολείμματα παλιού κατεστραμμένου θερμοκηπίου, με κίνδυνο να μεταδοθεί η πυρκαγιά σε παρακείμενες θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ελαιώνες  αλλά και σε σπίτια και αποθήκες που υπάρχουν διάσπαρτες στην περιοχή αυτή.

Ευτυχώς την προλάβαμε στο ξεκίνημα και τη θέσαμε γρήγορα υπό έλεγχο. Κάνω έκκληση σε όλους τους συντοπίτες που σπεύδουν τώρα που έληξε και η παράταση της αντιπυρικής περιόδου  να κάψουν ότι σκουπίδια είχαν   μαζέψει από το καλοκαίρι, να περιμένουν λίγο να βρέξει και μετά να κάψουν τα φυτικά τους υπολείμματα , αφού πάρουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα» ,μας είπε ο διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας αντιπύραρχος κ Δημήτρης Καλιοτζής.

Επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να  έχουν   καθαρίσει το χώρο τους γύρω από τη σημείο όπου θα επιχειρήσουν να κάψουν τα φυτικά τους υπολείμματα και να έχουν απαραίτητα αρκετό  νερό διαθέσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν άμεσα. Φυσικά τονίζουμε ότι , θα πρέπει στο τέλος να σβήσουν και το τελευταίο κούτσουρο με νερό και να φύγουν  από το χώρο , μόνο όταν σταματήσει να βγαίνει καπνός από το σημείο της καύσης.

 «Πήγαμε κατά την φετινή καλοκαιρινή  αντιπυρική περίοδο πάρα πολύ καλά σαν Υπηρεσία, όπως είχαμε  πάει πάρα πολύ καλά και πέρυσι . Είχαμε εφέτος λίγες πυρκαγιές σε πλήθος και ελάχιστες απώλειες σε καμένη γή. Συνολικά δεν ξεπεράσαμε εφέτος τα 20 στρέμματα καμένων χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων . Αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Πυροσβεστική  Υπηρεσία της Ιεράπετρας που έρχεται μετά από την περσυνή επίσης επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο , όπου είχαμε λίγες πυρκαγιές και ασήμαντες έως μηδενικές απώλειες καμένης γής. Το δόγμα που ακολουθούμε που θέλει να βγαίνουμε αμέσως μετά την ειδοποίηση για πυρκαγιά όλα τα πυροσβεστικά οχήματα με όλη τη διαθέσιμη δύναμη, σβήνοντας τις εστίες της φωτιάς στο ξεκίνημα μιας πυρκαγιάς , έχει αποδώσει στο 100% και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, εκπαιδεύοντας συνεχώς το προσωπικό μας, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και στις αστικές και στις αγροτικές και στις δασικές πυρκαγιές», κατέληξε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ Δημήτρης Καλιοτζής.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Τομάτα Kabrera: Παραγωγή Α’ κατηγορίας με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά

admin

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης

admin

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

admin

Leave a Comment