Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΑΙΖΟΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Με θετικό πρόσημο κλείνει τις επόμενες 3 εβδομάδες η τουριστική σαιζόν στην Ιεράπετρα, για την οποία οι επιχειρηματίες του κλάδου από την αρχή της περιόδου είχαν πάρα πολλές επιφυλάξεις, δεδομένου ότι οι κρατήσεις τότε,  έφταναν στα ξενοδοχεία με το σταγονόμετρο.

Το τουριστικό τοπίο άρχισε να αλλάζει από τα μέσα του Ιούνη, όταν τα μηνύματα που έφταναν στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας  άρχισαν να γίνονται  πιο αισιόδοξα  σε ότι αφορά τις κρατήσεις , με τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να καταγράφουν μεγάλες πληρότητες,  που σε πολλές περιπτώσεις πλησίαζαν εκείνες της  εξαιρετικής σαιζόν που θα μείνει αξέχαστη σε όλη την Κρήτη, δηλαδή  του καλοκαιριού του 2019.

Η καλή όπως εξελίχτηκε τελικά, φετινή τουριστική περίοδος, παρά τα μέτρα κατά της πανδημίας, έδωσε μεγάλες οικονομικές ανάσες , σίγουρα  στους μεγάλους και μικρούς ξενοδόχους , και στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και μικρών καταλυμάτων, καθώς και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων καφέ και εστίασης, ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και ιδιοκτητών ταξί. Εμμέσως δούλεψαν καλύτερα,  λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, ο κλάδος της τροφοδοσίας ειδών διατροφής , τα τουριστικά καταστήματα, οι εμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης καθώς και πολλές άλλες επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τις μεταφορές και την ψυχαγωγία.

Όλη αυτή η αλυσίδα εξυπηρέτησης των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών της Ιεράπετρας, έδωσε δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους με αποτέλεσμα αυτό το καλοκαίρι στην Ιεράπετρα να μειωθούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τα ποσοστά της ανεργίας των νέων.

«Είναι αλήθεια , ότι φτάνουμε σιγά-σιγά προς το τέλος της τουριστικής περιόδου του 2021 και τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει στα χείλη των επαγγελματιών του κλάδου μας. Ο πρώτος απολογισμός λίγο πριν το τέλος της σαιζόν έχει σίγουρα  θετικό πρόσημο. Μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη θα μείνουν ανοικτά τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ  όλα θα αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά  στο πρώτο 15θήμερο του Νοέμβρη.

Ο τουριστικός κλάδος στην Ιεράπετρα αυτό το καλοκαίρι πήγε πάρα πολύ καλά δεδομένου ότι στην αρχή της σαιζόν όλοι οι ξενοδόχοι είχαμε τις επιφυλάξεις μας και κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για την κατάσταση που θα μπορούσε ναι διαμορφωθεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Η αβεβαιότητα υπήρχε μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Μετά το τοπίο άρχισε να αλλάζει και να πνέει άνεμος αισιοδοξίας.  Τον  Ιούλιο είχαμε πολύ μεγάλες πληρότητες, σε  όλα τα ξενοδοχεία και στα μικρά και στα μεγάλα. Τον Αύγουστο όλα τα ξενοδοχεία , όλων των κατηγοριών καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα τουριστικά καταλύματα ήταν γεμάτα . Τον Σεπτέμβριο οι πληρότητες έπεσαν στο 90% ενώ τον Οκτώβριο τα περισσότερα ξενοδοχεία είχαν  ακόμη πάρα πολύ κόσμο», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης .

Το καλοκαίρι που μας πέρασε , την Ιεράπετρα τίμησαν και την εμπιστεύτηκαν για να περάσουν χωρίς προβλήματα τις διακοπές τους περισσότεροι από κάθε άλλη σαιζόν Έλληνες επισκέπτες και κυρίως Κρητικοί.

«Θεωρούσαν ότι είμαστε μια πολύ ασφαλής περιοχή με πάρα πολύ μικρά ποσοστά  κρουσμάτων από την covid 19 , όπου μπορούσαν να συνδυάσουν οικονομικές διακοπές σε βουνό και θάλασσα. Οι Έλληνες τουρίστες , φάνηκαν πάρα πολύ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην τοπική αγορά , γιατί είναι εκείνοι που ξοδεύουν περισσότερο από όλους για φαγητό , ποτό και διασκέδαση. Ο νομός Λασιθίου δε μπήκε ποτέ στο κόκκινο λόγω των ελάχιστων  μολύνσεων από την covid 19 και αυτό μέτρησε πάρα πολύ στα κριτήρια που υπολογίστηκαν σοβαρά  φέτος για την τελική  επιλογή των επισκεπτών μας», τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

                               ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΑΝ ΤΙΣ ΚΟΥΡΣΕΣ ΤΑ ΤΑΞΙ

Ένα καθημερινό  θετικό σημάδι,  που παρατηρούσαν όσοι Ιεραπετρίτες περπατούσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες, ήταν  ότι,  συνήθως στην πιάτσα των ταξί δεν υπήρχε αυτοκίνητο ελεύθερο , γιατί όλα απουσίαζαν σε δρομολόγιο και πάντα υπήρχαν ξένοι κυρίως επισκέπτες,  που περίμεναν κάποιο ταξί για να τους πάει στον προορισμό τους.

«Αν και στην αρχή της τουριστικής περιόδου η κίνηση στην πιάτσα των ταξί ήταν υποτονική, από τα μέσα Ιουνίου και μετά , η κατάσταση άλλαξε και η αισιοδοξία επέστρεψε στο Σωματείο των ραδιοταξί Ιεράπετρας. Μέχρι και σήμερα , στα τέλη Οκτωβρίου υπάρχει ακόμη πάρα πολλή δουλειά και το μεροκάματο βγαίνει για όλους τους συναδέλφους μας. Υπήρχαν μέρες που δεν προλαμβάναμε τη ζήση για κούρσες τοπικές και διανομαρχιακές. Πάρα την κούραση  όλους αυτούς τους μήνες , είμαστε όλοι ευχαριστημένοι , γιατί ειδικά  εφέτος είχαμε να κάνουμε με πολύ καλής ποιότητας ξένο κόσμο που μας έδειχνε την ικανοποίηση του πάντα με καλά φιλοδωρήματα όταν φτάναμε στον προορισμό μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου ραδιοταξί Ιεράπετρας κ Κώστας Σαλπέας.

Ενώ σε λίγες μέρες τα ξενοδοχεία θα αρχίσουν σταδιακά να κλείνουν και να προετοιμάζονται για την επόμενη τουριστική σαιζόν , υπάρχουν ήδη τα πρώτα θετικά μηνύματα από τις προκρατήσεις που έρχονται και αφορούν τις διακοπές του καλοκαιριού του 2022.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ   

Related posts

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΥΟ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Το μεγαλύτερο γλέντι έρχεται … Είμαστε έτοιμοι!!Εσείς ;

admin

Leave a Comment