H Αντιπεριφέρεια Λασιθίου διοργανώνει στην Ιεράπετρα εκδήλωση γνωριμίας του καταναλωτικού κοινού με το λεοντόψαρο που μετά το 2016 εμφανίζεται και αλιεύεται στις θάλασσες της Κρήτης, ενώ ο πληθυσμός του παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση, που απειλεί την ισορροπία της ιχθυοπανίδας, όσο το καταναλωτικό κοινό δεν το αγοράζει, παρότι στη γεύση του θυμίζει την νόστιμη σκορπίνα.
«Στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και της ιχθυολόγου μας κ Ελένης Ψόχιου, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και τους Συλλόγους των Επαγγελματιών αλιέων , είναι να γνωρίσουμε στο ευρύ καταναλωτικό κοινό τη γεύση του λεοντόψαρου και τους τρόπους που μπορούμε να το μαγειρέψουμε . Αυτό το βρώσιμο είδος έχει εισβάλλει τα τελευταία χρόνια στα νερά της Κρήτης, μαζί με τους υπόλοιπους Λεσεψιανούς μετανάστες, που μπήκαν στη Μεσόγειο θάλασσα από τη διώρυγα του Σουέζ, ενώ έχει αυξηθεί επικίνδυνα ο πληθυσμός του.
Ένας τρόπος να ελέγξουμε τον πληθυσμό του , είναι να μάθουμε να το καταναλώνουμε αφού είναι βρώσιμο και νόστιμο όπως η σκορπίνα», μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Λασιθίου κ Γιάννης Γουλιδάκης.
Η εκδήλωση γνωριμίας με το λεοντόψαρο θα γίνει εκτός απροόπτου στις 18 Σεπτεμβρίου στο νεότευκτο ξενοδοχείο «Robinson Club» στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, το οποίο ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του από την TUI.
Ο γενικός διευθυντής και οι σέφ του ξενοδοχείου, παραλαμβάνουν τις τελευταίες μέρες από τους επαγγελματίες αλιείς λεοντόψαρα που πιάνουν στα δίχτυα τους στο Νότιο Κρητικό πέλαγος και δοκιμάζουν διάφορους τρόπους ψησίματος , με βάση την παραδοσιακή κρητική κουζίνα, προκειμένου να καταλήξουν σε τουλάχιστον τρια πιάτα που θα παρουσιάσουν στους προσκεκλημένους δημοσιογράφους , για να περιγράψουν εκείνοι και να προβάλουν στο ευρύ κοινό το νέο βρώσιμο ψάρι, το οποίο σιγά-σιγά θα αρχίσει να εμφανίζεται και στους πάγκους των ιχθυοπωλείων.
«Εμείς οι επαγγελματίες αλιείς όσα λεοντόψαρα πιάνουμε στα δίχτυα μας τα κρατάμε και τα τρώμε με τις παρέες μας.
Τα κάνουμε κακαβιά μαζί με άλλα βραστόψαρα… Τα κάνουμε στο φούρνο με τη ντομάτα, τηγανητά η και οφτά με λαδολέμονο. Είναι νόστιμο ψάρι και η γεύση του μας θυμίζει το σκορπίδι.
Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Αντιπεριφέριεας Λασιθίου και πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα μάθει με το χρόνο σιγά –σιγά να το αγοράζει και να το μαγειρεύει στο σπίτι του, αφού μπορεί να το βρεί καθαρισμένο έτοιμο στο ιχθυοπωλείο», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.
«Και εμείς οι ψαράδες του Γούδουρα Σητείας, συνεργαζόμαστε με την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, προσφέροντας, στου σεφ του ξενοδοχείου, όσα λεοντόψαρα πιάνουμε στα δίχτυα μας, με την ελπίδα ότι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού μέσα από αυτή την εκδήλωση, θα μας ανοίξει το δρόμο της αλιείας, ενός ακόμη ποιοτικού βρώσιμου είδους, ο πληθυσμός του οποίου παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στη Νότια Κρήτη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας , επαγγελματίας αλιέας και περιφερειακός σύμβουλος κ Γιώργος Τσιφετάκης.
Το λεοντόψαρο πολλαπλασιάζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και κάνει αισθητή την παρουσία του στα παράλια της Σητείας και της Ιεράπετρας, ενώ συναντάται πλέον και στον κόλπο του Μιραμπέλλου.
«Σε αντίθεση με το λαγοκέφαλο, δεν είναι τοξικό όταν καταναλωθεί. Όταν δε κοπούν με ένα ψαλίδι τα αγκάθια που έχει στα πλαϊνά πτερύγια και στη ράχη του είναι εντελώς ακίνδυνο, και αποτελεί έναν εξαιρετικά νόστιμο μεζέ.
Στα ιχθυοπωλεία εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το καθαρίζουμε , να αφαιρούμε τα αγκάθια του και να το παραδίδουμε στον καταναλωτή έτοιμο για μαγείρεμα. Ο κόσμος όμως τώρα δεν το γνωρίζει ακόμα και γι΄αυτό δεν το βλέπετε στους πάγκους μας. Μόλις το μάθουν οι καταναλωτές και αρχίσουν να μας το ζητούν, θα φροντίσουμε να το έχουμε στα μαγαζιά μας», διαβεβαιώνει ο ιχθυοπώλης κ Γιώργος Καβαλάκης.
Το τσίμπημα των αγκαθιών του λεοντόψαρου είναι πολύ ενοχλητικό .
Θυμίζει το τσίμπημα της δράκαινας και της σκορπίνας που πονάει αρκετά και προκαλεί πρήξιμο κυρίως στους αλλεργικούς.
Όσοι επιχειρούν να τα καθαρίσουν μόνοι τους θα πρέπει να τα πιάνουν πολύ προσεκτικά και να έχουν οπωσδήποτε το ειδικό ψαλίδι για να κόψουν τα αγκάθια τους.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ