Το απρόβλεπτα καλοκαιρινό Φθινόπωρο, μέχρι εχθές , δεν βοήθησε καθόλου τα εμπορικά καταστήματα της Ιεράπετρας, που βλέπουν άδεια τα ταμεία τους, εν αναμονή του χειμώνα που θα αναγκάσει τους καταναλωτές να αναζητήσουν
τουλάχιστον χειμερινά ρούχα και παπούτσια.
Κι ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ξεκινούν από 1-15 Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, κανένας Εμπορικός Σύλλογος σε καμία πόλη της Κρήτης, δεν θα μπεί σε αυτή τη διαδικασία, αφού έχει ζητηθεί και έχει αποφασιστεί από τους 4 αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες των 4 Νομών της Κρήτης, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις να γίνονται Μάρτιο και Σεπτέμβριο.
«Σε καμιά πόλη της Κρήτης δεν γίνονται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις 1-15 Νοεμβρίου τα τελευταία χρόνια . Έτσι θα γίνει και του χρόνου, γιατί όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Κρήτης, ζητήσαμε και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες συμφώνησαν, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις μας, να γίνονται στην Κρήτη τον Μάρτη και τον Σεπτέμβρη», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.
«Μετά από ένα μέτριο καλοκαίρι με μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα, οι εμπορικές επιχειρήσεις της Ιεράπετρας, μπήκαν με όρεξη στις θερινές εκπτώσεις αλλά και στις ενδιάμεσες του Σεπτέμβρη. Μέσα στον Αύγουστο για ένα δεκαπενθήμερο μόνον, οι εμπορικές επιχειρήσεις της Ιεράπετρας, δούλεψαν πολύ καλά. Καμιά όμως εμπορική επιχείρηση δε μπορεί να σταθεί μόνο με 15 μέρες δουλειάς.
Τώρα στο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, μελετούμε διάφορες νέες ιδέες, για να δούμε ποιες από αυτές μπορούμε να υλοποιήσουμε, ώστε να ξεκινήσουμε νωρίτερα εφέτος τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης και των χωριών, για να αλλάξουμε την ψυχολογία των καταναλωτών και να φτιάξουμε το γιορτινό κλίμα της αγοράς μας», προσθέτει ο κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.
Ο καιρός δεν βοήθησε ούτε στην ενδιάμεσες εκπτώσεις του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτέμβρη και τα κεσάτια συνεχίζονται στην αγορά της Ιεράπετρας μέχρι και τα τέλη του Οκτώβρη.
«Είναι αλήθεια ότι δεν πήγαν καθόλου καλά οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Σεπτέμβρη, σε αντίθεση με το τελευταίο δεκαπενθήμερο των καλοκαιρινών εκπτώσεων , που κινήθηκε κάπως καλύτερα η αγορά της Ιεράπετρας, γιατί υπήρχαν ακόμα αρκετοί Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στην περιοχή μας.
Όσο παραμένει ζεστός ο καιρός και ο κόσμος συνεχίζει να κυκλοφορεί με κοντομάνικα, η κίνηση στα μαγαζιά θα είναι υποτονική. Αν μέσα στο Φθινόπωρο είχαμε δυο τρείς κακοκαιρίες, με πτώση της θερμοκρασίας, το τοπίο στην αγορά θα είχε αλλάξει θεαματικά», μας λέει ο ταμίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κ. Απόστολος Παπαϊωάννου.
Δεν είναι όμως μόνο η καλοκαιρία που φρενάρει τις αγορές του καταναλωτικού κοινού.
«Ανασταλτικός παράγοντας για την αύξηση της κίνησης στην αγορά, είναι και η ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς και οι κοστοβόρες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, που τράβηξαν ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας των νοικοκυριών, τα οποία δεν είχαν προϋπολογίσει αυτά τα απρόβλεπτα μεγάλα έξοδα.
Αρνητικά για την αγορά λειτουργεί ακόμη, η καθυστέρηση της είσπραξης χρημάτων από τους αγρότες της Ιεράπετρας που πουλούν τα κηπευτικά τους στην ελεύθερη αγορά , αλλά και η μεγάλη πτώση της τιμής του λαδιού, για εκείνους που ήθελαν τώρα να πουλήσουν τα αδιάθετα περυσινά ελαιόλαδα, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η παραγωγή του φρέσκου. Τα κηπευτικά και το λάδι είναι από τις κινητήριες οικονομικές δυνάμεις της Ιεραπετρίτικης αγοράς. Όταν οι αγρότες πάνε οικονομικά καλά, τότε πάνε καλά και όλα τα εμπορικά καταστήματα», συμπληρώνει ο κ Απόστολός Παπαϊωάννου.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ