Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Πριν μερικά χρόνια ήταν ζωηρό το ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών που έψαχναν στην Ιεράπετρα και τη Σητεία να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων, προκειμένου να καθετοποιήσουν την παραγωγή της ελιάς , την επεξεργασία της  την παραγωγή,  και την τυποποίηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που θα παρήγαγαν. Επειδή δεν βρήκαν μια τόσο μεγάλη ενιαία έκταση ελαιώνων για αγορά το ενδιαφέρον τους ξέφτισε.

Τον τελευταίο καιρό ένα άλλο ανάλογο  σενάριο κυκλοφορεί στα αγροτικά στέκια της Ιεράπετρας, που θέλει μεγαλοεπενδυτές της ομογένειας από την Αθήνα ,  να ψάχνουν για αγορά μεγάλες αγροτικές  εκτάσεις στην Ιεράπετρα, είτε με έτοιμα σύγχρονα θερμοκήπια , είτε  σκέτη αγροτική γη για να κατασκευάσουν οι ίδιοι μεγάλες σύγχρονες και πιστοποιημένες   θερμοκηπιακές  μονάδες ,  με στόχο  να καλλιεργήσουν φαρμακευτική κάνναβη, με έναν συγκεκριμένο τρόπο και με την καθοδήγηση μιας πολυεθνικής  φαρμακευτικής εταιρείας από τον Καναδά, η οποία θα επεξεργάζεται την φαρμακευτική κάνναβη για την παραγωγή φαρμάκων.  

Ο γνωστός   μεσίτης κ  Λευτέρης Τζίτζικας  μας επιβεβαίωσε αυτήν την  πληροφορία που κυκλοφορεί στα αγροτικά στέκια και έχει προβληματίσει τον κλάδο των θερμοκηπιακών  πρώιμων κηπευτικών.

«Έχουμε κάποιους Αθηναίους επιχειρηματίες που οι διασταυρωμένες πληροφορίες λένε ότι,  προέρχονται από την ομογένεια και έχουν ήδη επενδύσει στον ξενοδοχειακό τομέα  στην Αθήνα , οι οποίοι ψάχνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας,  να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις από 50 έως 250 στρέμματα , προκειμένου να κατασκευάσουν πιστοποιημένα  υπερσύγχρονα θερμοκήπια , για να καλλιεργήσουν φαρμακευτική κάνναβη . Εμείς τους δείξαμε μια διαθέσιμη  έκταση 270 στρεμμάτων ανατολικά της Ιεράπετρας, αλλά έχουν συζητήσει και με άλλους  σοβαρούς  παραγωγούς που έχουν εγκατεστημένες  μεγάλες  μονάδες  σύγχρονων θερμοκηπίων πάνω από 50 στρέμματα , αλλά δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε συμφωνίες και σε  αγορές.

Και αυτό το ενδιαφέρον για αγροτικές εκτάσεις,  είναι πιθανόν να πιέσει τις τιμές των αγροτεμαχίων προς τα πάνω, αν και μέχρι στιγμής οι εμπορικές αξίες στην αγροτική γή δείχνουν ότι παρουσιάζονται αμετάβλητες,  από 10 έως 25 χιλιάδες το στρέμμα,  ανάλογα  με την περιοχή», μας είπε ο κ Λευτέρης Τζίτζικας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ(ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ) ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΩΣ  39 ΕΤΩΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Στο μεταξύ εξαιρετικό είναι το ενδιαφέρον των νέων ζευγαριών από 25 έως 39 ετών να δανειοδοτηθούν από τις συνεργαζόμενες με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης Τράπεζες, προκειμένου να δανειοδοτηθούν με πάρα πολύ ευνοϊκούς όρους , μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» ώστε να αποκτήσουν την πρώτη τους κύρια κατοικία.

 Στα μεσιτικά γραφεία της Ιεράπετρας απευθύνονται καθημερινά πολλά νέα ζευγάρια ψάχνοντας το κατάλληλο  σπίτι η το διαμέρισμα στις προδιαγραφές που θέτει το πρόγραμμα , αλλά η προσφορά  διαθέσιμων διαμερισμάτων και οικιών είναι πάρα πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική αύξηση στις εμπορικές αξίες των λίγων διαθέσιμων ακινήτων.

Δημόσια πρόσκληση προς τις τράπεζες είχε απευθύνει στις αρχές Μαρτίου η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ) προκειμένου να ανοίξει,  ο δρόμος για τη χορήγηση τουλάχιστον 10.000 χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 24 έως 39 ετών. Δικαίωμα συμμετοχής στο στεγαστικό πρόγραμμα έχουν όσοι νέοι διαθέτουν ατομικό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Σύμφωνα δε με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ και για το ποσοστό αυτού του δανείου δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

Για τη λήψη ενός δανείου ύψους 150.000 ευρώ (που είναι και το ανώτατο επιτρεπτό όριο) προκειμένου να αγοραστεί ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ, αντί για επιτόκιο 4,7% για 30 χρόνια, ο ωφελούμενος του προγράμματος θα πληρώσει επιτόκιο 1,17%. Αν πάλι πρόκειται για ζευγάρι τρίτεκνων με τουλάχιστον τον έναν από τους δύο ενηλίκους ηλικίας έως 39 ετών, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό, καθώς το δάνειο καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τη ΔΥΠΑ.

Τα σπίτια για τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι νέοι θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών, με άδεια κατασκευής έως το 2007, και να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Η ΚΥΑ ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης δανείου πάνω από 30 ημέρες, η τράπεζα χαρακτηρίζει τον δανειολήπτη μη συνεργάσιμο κι εφόσον δεν καταβάλει τη δόση έπειτα κι από 90 ημέρες συνεχούς υπερημερίας, καταγγέλλει τη σύμβαση.

«Τις  τελευταίες μέρες έρχονται στα γραφεία μας νέα ζευγάρια με έγκριση του αιτήματος τους από Τράπεζες,  για να βρούν το σπίτι η το διαμέρισμα που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που θέλει  το πρόγραμμα του πρώην ΟΑΕΔ αλλά δεν βρίσκουμε διαθέσιμα ακίνητα να τους βοηθήσουμε και είναι κρίμα,  γιατί θα χάσουν αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να βάλουν την οικογένεια τους στο δικό τους σπίτι και να φύγουν από τα ενοίκια. Αυτή η μεγάλη ζήτηση λόγω της ευνοϊκής δανειοδότησης,  έχει πιέσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω και ήδη παρατηρούμε σημαντικά αύξηση των εμπορικών αξιών των ακινήτων.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το ενδιαφέρον των  ξένων  που έρχονται στην Ιεράπετρα , ζητώντας να αγοράσουν ένα μικρό έτοιμο η ακόμα και επισκευάσιμο σπιτάκι στην παλιά πόλη η και στα κοντινά στην Ιεράπετρα χωριουδάκια . Μεγάλο ενδιαφέρον, για την παλιά πόλη και για τα χωριά με τα στενά σοκάκια να τους ενθουσιάζουν, δείχνουν ιδιαίτερα οι Γάλλοι, αλλά και οι Γερμανοί και οι Ιταλοί. Ήδη στην παλιά πόλη στη γειτονιά των ψαράδων, έχουν πουληθεί πολλά παλιά σπίτια σε Γάλλους. Σε μερικά χρόνια  όλη η παλιά πόλη της Ιεράπετρας, θα κατοικείται από Ευρωπαίους επενδυτές», μας είπε ο μεσίτης κ Λευτέρης Τζίτζικας.

                ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ο κ. Διοικητής εκφράζει απόλυτα αυτούς που τον επέλεξαν και τον διατηρούν στη θέση του

admin

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΦΟΔΙΩΝ ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΘΩΜΑΔΑΚΗ ΔΩΡΙΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

admin

«Ανάρτηση Δασικών Χαρτών στην Περιφέρεια Κρήτης και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα»

admin

Leave a Comment