Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Με στόχο τη μείωση του όγκου των αστικών απορριμμάτων συνεχίζεται από τον Δήμο  η προσπάθεια της ευαισθητοποίησης των δημοτών της Ιεράπετρας,  για  τη διαλογή στην πηγή και τη χρήση  1000 νέων οικιακών κομποστοποιητών , οι οποίοι θα αρχίσουν να διανέμονται από το πρωί της Τετάρτης στο χώρο της πρώην ΑΓΡΕΞ.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 τυπικά σε όλους τους  δήμους της χώρας έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει  να επιβάλλεται το νέο «τέλος ταφής απορριμμάτων», το οποίο ανεβάζει σημαντικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλους τους ΟΤΑ. Εκείνοι στη  συνέχεια  θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τους τέλη και να επιβαρύνουν περίπου κατά 17% τους πιεσμένους οικονομικά δημότες,  μετά από τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την πανδημία και τις μεγάλες ανατιμήσεις των τελευταίων δυο μηνών. Με βάση τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, οι δήμοι θα καταβάλλουν επιπλέον 20 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα οδηγείται σε ταφή. Το επιπλέον κόστος αποτελεί εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας και θα αυξάνεται σταδιακά ετησίως έως το 2027, οπότε και θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ τον τόνο, σαν  ένα αντικίνητρο,  ώστε οι δήμοι να στραφούν σε άλλους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων τους, όπως ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή κ.τ.λ.

Οι  περισσότεροι δήμοι προσπαθούν  να απορροφήσουν τις επιπλέον οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προκύψει και να μην επιβαρύνουν τους πολίτες τους με αύξηση των δημοτικών τελών,  ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι Δήμοι που έχουν προχωρήσει σε μικρή μείωση  των δημοτικών τελών τους στα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας.

«Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όλων των Δήμων. Ο Δήμος Ιεράπετρας με την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων(ΜΕΒΑ), που έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται, στη θέση  «Πλατιά Όψη»  μπορεί να μεταμορφώσει την υπάρχουσα κατάσταση από πρόβλημα σε μια μεγάλη ευκαιρία!

To σημείο κλειδί για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη συγκεκριμένη στιγμή είναι τα βιο-απόβλητα. Όλα δηλαδή τα οργανικά απόβλητα των σπιτιών μας, των εστιατορίων, των ξενοδοχείων, καθώς και τα πράσινα των κήπων μας.

Στο πλαίσιο της προώθησης της Οικιακής Κομποστοποίησης έχουμε προμηθευτεί  1000 νέους κάδους, με στόχο τη μείωση των οικιακών σύμμεικτων αποβλήτων και την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κομπόστ. Τους νέους αυτούς κάδους κομποστοποιητές  θα  τους διανείμουμε εντελώς δωρεάν στους δημότες. Από το πρωί της Τετάρτης 6 Απριλίου θα αρχίσουμε να μοιράζουμε τους πρώτους 300 κάδους σε εκείνους που μας έχουν καταθέσει τη σχετική αίτηση», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

 Υπενθυμίζουμε ότι η προσπάθεια για ευαισθητοποίηση στην οικιακή κομποστοποίηση είχε ξεκινήσει πριν από 6 χρόνια από την τότε Δημοτική Αρχή με τη δωρεών διανομή 300 περίπου κομποστοποιητών, για τους οποίους ποτέ δεν έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος , ώστε να διαπιστωθεί αν οι δημότες που τους ζήτησαν και τους πήραν τότε  δωρεάν,  έμαθαν και  να τους χρησιμοποιούν σωστά.

Τώρα η σημερινή Δημοτική Αρχή προειδοποιεί εκείνους που ζητούν να πάρουν δωρεάν κάδους κομποστοποίησης, ότι, θα γίνεται τακτικός  έλεγχος για να διαπιστώνεται αν λειτουργούν σωστά και σε περίπτωση που δεν ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή,  οι κάδοι θα αφαιρούνται και θα δίδονται σε άλλες οικογένειες.

«Επιπλέον, έχουμε προμηθευτεί απορριμματοφόρο και καφέ κάδους που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκομιδή και τη μεταφορά των βιο-αποβλήτων στη Μονάδα Επεξεργασίας  που θα είναι έτοιμη μέσα στο 2022 , καθώς είναι απαραίτητο να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας,  για να μην αναγκαστούμε να πληρώνουμε γύρω στις 260.000 ευρώ το χρόνο με την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων.

Από την Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022, θα ξεκινήσει στο χώρο της πρώην ΑΓΡΕΞ από τις 10:00 έως τις 13:00, η διανομή των πρώτων 300 οικιακών κομποστοποιητών σε όσους έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζεται η διαδικασία της κατάθεσης αιτήσεων από τους δημότες για την προμήθεια οικογενειακού κομποστοποιητή, είτε μέσω του Πρωτοκόλλου του Δήμου είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο παρακάτω link: http://www.ierapetra.gov.gr/news/kadoi/.Στόχος της Δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας ,  μέσω αυτού  του προγράμματος είναι να επιτευχθεί ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, που μπορεί να επιφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και οικονομικά και κοινωνικά, προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον, την υγεία των δημοτών και μειώνοντας παράλληλα τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων. Έτσι, ο Δήμος μας θα έχει όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό κέρδος», καταλήγει η κ Ρουμελιωτάκη.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πως έγινε η ναυμαχία της φρεγάτας “Λήμνος” με την “Κεμάλ Ρέις” – Όλες οι λεπτομέρειες

admin

Η Περιφέρεια Κρήτης για το μεταφορικό ισοδύναμο

admin

ΕΞΕΛΕΓΗ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment