ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
Σχολή Μουσικών Σπουδών ή Σχολή Καλών Τεχνών με ένα τμήμα Μουσικών Σπουδών στο νομό Λασιθίου, που θα ανήκει σε μια νέα Σχολή, εκείνη των Μουσικών Σπουδών ή Καλών Τεχνών με έδρα στο Λασίθι (δεν προσδιορίζει την πόλη!!!), ικανοποιώντας έτσι μια μεγάλη ανάγκη της Κρήτης συνολικά, για την οργάνωση πανεπιστημιακού επιπέδου Μουσικών Σπουδών, σ’ ένα νησί με τεράστια μουσική παράδοση, τρία Μουσικά Σχολεία και ένα μεγάλο δυναμικό νέων και καταξιωμένων μουσικών, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Θεωρούμε ότι, για τη διασφάλιση της επιτυχίας του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 40 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και 30 νέες θέσεις ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ, για τη στελέχωση εξ’ αρχής των νέων Τμημάτων. Επίσης, πρέπει να ληφθεί σοβαρή μέριμνα για τη φοιτητική στέγη, καθώς περιοχές με έντονη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος, ήδη αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα, αναφέρει στο πόρισμά της η επιτροπή.
Μία από τις σχολές, (Β) Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας δημιουργείται με έδρα τον Άγιος Νικόλαος και τρία τμήματα:
• Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Ηράκλειο)
• Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (Ηράκλειο),
• Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Αγ. Νικόλαος).
Διατηρεί το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (Σητεία)
Κατά τα άλλα, το πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας προτείνει:
Ακαδημαϊκή οργάνωση των Σχολών και των Τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου
Η ακαδημαϊκή οργάνωση του νέου Πανεπιστημίου προτείνεται να περιλαμβάνει πέντε (5) Σχολές και δέκα πέντε (15) Τμήματα, τρία εκ’ των οποίων θα λειτουργήσουν σε ορίζοντα τριετίας, αποκτώντας την εξής δομή:
(Α) Σχολή Επιστημών Υγείας (Ηράκλειο):
• Τμήμα Νοσηλευτικής (Ηράκλειο)
• Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Ηράκλειο)
• Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας*(Σητεία)
(Β) Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (Άγιος Νικόλαος):
• Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Ηράκλειο)
• Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (Ηράκλειο)
• Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Αγ. Νικόλαος)
Ακαδημαϊκή οργάνωση των Σχολών και των Τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου
Η ακαδημαϊκή οργάνωση του νέου Πανεπιστημίου προτείνεται να περιλαμβάνει πέντε (5) Σχολές και δέκα πέντε (15) Τμήματα, τρία εκ’ των οποίων θα λειτουργήσουν σε ορίζοντα τριετίας, αποκτώντας την εξής δομή:
(Α) Σχολή Επιστημών Υγείας (Ηράκλειο):
• Τμήμα Νοσηλευτικής (Ηράκλειο)
• Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Ηράκλειο)
• Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας*(Σητεία)
(Β) Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (Άγιος Νικόλαος):
• Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Ηράκλειο)
• Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (Ηράκλειο)
• Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Αγ. Νικόλαος)
(Γ) Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων – πενταετούς φοίτησης- (Ηράκλειο):
• Τμήμα Γεωπονίας (Ηράκλειο)
• Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων** (Ηράκλειο)
(Δ) Πολυτεχνική Σχολή- πενταετούς φοίτησης- (Ηράκλειο):
• Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο)
• Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών (Ηράκλειο)
• Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Ηράκλειο)
• Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά)
• Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (Ρέθυμνο)
• Τμήμα Χημικών Μηχανικών**(Χανιά)
(Ε) Σχολή Μουσικών Σπουδών ή Σχολή Καλών Τεχνών (νομός Λασιθίου):
• Τμήμα Μουσικών Σπουδών**(νομός Λασιθίου)
* Η επιτροπή σημειώνει ότι η λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στο Ηράκλειο, δίπλα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, θα προσέδιδε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στην ανάπτυξη και τις εκπαιδευτικές / ερευνητικές δράσεις του Τμήματος.
** Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των συγκεκριμένων Τμημάτων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Από την πρόταση της επιτροπής προκύπτει ότι:
(α) Η προτεινόμενη ακαδημαϊκή διάρθρωση του νέου Πανεπιστημίου θεμελιώνεται σε στέρεες βάσεις, καθώς στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα υφιστάμενα Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με ενισχυμένα και ευρύτερα επιστημονικά προγράμματα σπουδών, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά 2019/2020, με την απαιτούμενη βέβαια ενίσχυση από την Πολιτεία, των Τμημάτων εκείνων που έχουν μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ και μελών ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ.
(β) Δε δημιουργούνται, παρά ελάχιστες, επικαλύψεις με το πανεπιστημιακό οικοσύστημα στην Κρήτη, αντιθέτως προτείνονται Τμήματα, είτε από τη μετεξέλιξη των υπαρχόντων Τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης, είτε εντελώς καινούργια, που είναι συμπληρωματικά των υφισταμένων στα άλλα δύο Πανεπιστήμια, όπως για παράδειγμα, τα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας, της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων και της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας.
(γ) Η δημιουργία Τμημάτων πενταετούς φοίτησης στη Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων (Γεωπονίας και Επιστήμης Τροφίμων), ενισχύει τα προγράμματα σπουδών, διασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και κάνει πολύ πιο ελκυστικό το νέο Πανεπιστήμιο στους υποψήφιους φοιτητές.
(δ) Στην Πολυτεχνική Σχολή του νέου Πανεπιστημίου, τα έξι (6) Τμήματα να είναι πενταετούς φοίτησης. Η επιτροπή διαπίστωσε, ότι το ΤΕΙ Κρήτης, έχει πολλές νησίδες ποιότητας και αριστείας, στους τομείς των «φυσικών επιστημών» και της «μηχανικής και τεχνολογίας», όπως άλλωστε διαφαίνεται και από την πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Τα υφιστάμενα Τμήματα, με αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών τους, θα γίνουν πολύ πιο ελκυστικά για τους υποψήφιους φοιτητές, παρέχοντας σπουδές 5ετούς φοίτησης με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους, αντίστοιχα με εκείνα των Διπλωματούχων Μηχανικών ΠΕ.
(ε) Δημιουργούνται τρία καινούργια Τμήματα, τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία, εντός της επόμενης τριετίας, όταν η Σύγκλητος κρίνει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις σε ακαδημαϊκό / εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή:
(i) Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών στα Χανιά, ένα Τμήμα συμπληρωματικό των υφιστάμενων Πολυτεχνικών Τμημάτων στην Κρήτη, το οποίο θα έχει σοβαρές συνέργειες με το νέο-ιδρυθέν Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ, καθώς και με άλλα Τμήματα του νέου Πανεπιστημίου αλλά και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
(ii) Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στο Ηράκλειο, που καλείται ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό γνωστικό πεδίο, έχοντας συνέργειες με το Τμήμα Γεωπονίας, το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, αλλά και τους επιστήμονες των βιο-επιστημών και του αγροδιατροφικού τομέα στα άλλα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κρήτης, ενός τομέα που αποτελεί άξονα προτεραιότητας στην έξυπνη εξειδίκευση της Περιφέρειας Κρήτης.
(iii) Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο νομό Λασιθίου, που θα ανήκει σε μια νέα Σχολή, εκείνη των Μουσικών Σπουδών ή Καλών Τεχνών με έδρα στο Λασίθι, ικανοποιώντας έτσι μια μεγάλη ανάγκη της Κρήτης συνολικά, για την οργάνωση πανεπιστημιακού επιπέδου Μουσικών Σπουδών, σ’ ένα νησί με τεράστια μουσική παράδοση, τρία Μουσικά Σχολεία και ένα μεγάλο δυναμικό νέων και καταξιωμένων μουσικών, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Θεωρούμε ότι, για τη διασφάλιση της επιτυχίας του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 40 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και 30 νέες θέσεις ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ, για τη στελέχωση εξ’ αρχής των νέων Τμημάτων. Επίσης, πρέπει να ληφθεί σοβαρή μέριμνα για τη φοιτητική στέγη, καθώς περιοχές με έντονη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος, ήδη αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα.