Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Η παραγωγοί εκτός εποχής κηπευτικών της Νοτιοανατολικής  Κρήτης, εκμεταλλευόμενοι το υποτροπικό ξηροθερμικό της  κλίμα, πάντα καλλιεργούσαν κηπευτικά  το χειμώνα στα θερμοκήπια, την περίοδο που οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεπαν στους αγρότες της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας,  να έχουν επαρκή  χειμωνική παραγωγή.

Το εισόδημα που απολάμβαναν από τις χειμερινές καλλιέργειες συνήθως αρκούσε για να περάσει το αγροτικό νοικοκυριό ολόκληρη τη χρονιά.

Φέτος η σαιζόν δεν πήγε καλά, για τις χειμερινές θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών κηπευτικών στην Ιεράπετρα, αποφάσισε να αναλάβει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο , συνεχίζοντας τη χρονιά με καλοκαιρινές καλλιέργειες, ντομάτας, αγγουριού και πιπεριάς.

«Εμείς από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας δεν ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς, να καλλιεργούν κηπευτικά στα θερμοκήπια το καλοκαίρι, γιατί συνήθως είναι ζημιογόνες και υδροβόρες αυτές οι καλλιέργειες. Η λαχαναγορά μετά τις 15 Ιουνίου εφοδιάζεται από την Πελοπόννησο , την Κεντρική και  τη Βόρεια Ελλάδα.

Παρά ταύτα, πολλοί παραγωγοί της Ιεράπετρας, οι καλλιέργειες των οποίων δεν πήγαν καλά το χειμώνα, στην απόγνωση τους  φέτος, αποφάσισαν να μπούν σε νέα έξοδα , καλλιεργώντας και το καλοκαίρι. Το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο εφέτος , γιατί ο τουρισμός λόγω κορονοϊού θα είναι  πολύ μειωμένος και συνεπώς οι καταναλώσεις κηπευτικών μικρότερες», μας είπε ο γεωπόνος και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.

«Πιστεύω ότι πήραν την απόφαση αυτή και επειδή ξέρουν, πως τώρα έχουμε επάρκεια νερού στο Φράγμα Μπραμιανών. Στα μέσα Μαίου ο ταμιευτήρας των Μπραμιανώ, ήταν γεμάτος με 16 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Τώρα που έχει αυξηθεί η κατανάλωση έχουμε διαθέσιμο αρδευτικό νερό γύρω στα 15,3 εκατ. κυβικά, με αγωγιμότητα 950 μS/cm.

Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να αναστείλουμε τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που είχαμε επιβάλει  στην άρδευση τα τελευταία τρια-τέσσερα  χρόνια  της μεγάλης ξηρασίας», προσθέτει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας  κ  Μανόλης Παπαδάκης, ενημερώνοντας μας επίσης για την άφιξη κλιμακίου μηχανικών της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της νέας προσαγωγού διώρυγας από το Φαράγγι της Σαρακήνας των Μύθων μέχρι το Φράγμα Μπραμιανών , για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας μετά την έγκριση του Κανονισμού Άρδευσης για το 2020, ανακοίνωσε τις χορηγούμενες ποσότητες νερού ανά καλλιέργεια :

ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ.

Οι χορηγούμενες ποσότητες νερού ανά καλλιέργεια από 01-01-2020 έως 31-12-2020, είναι οι εξής:

1. Ελαιόδενδρα και άλλα δένδρα 8 κ.μ. ανά δένδρο.

2. Θερμοκήπια με καλλιέργεια κηπευτικών 700 κ.μ. ανά στρέμμα.

3. Θερμοκήπια με καλλιέργεια λουλουδιών 1.250 κ.μ. ανά στρέμμα.

4. Θερμοκήπια με καλλιέργεια μπανάνας 1.250 κ.μ. ανά στρέμμα.

5. Θερμοκήπια με υδροκαλλιέργεια κηπευτικών 750 κ.μ. ανά στρέμμα.

6. Θερμοκήπια με υδροκαλλιέργεια λουλουδιών 1.350 κ.μ. ανά στρέμμα.

7. Θερμοκήπια παραγωγής φυταρίων (φυτώρια) 1.150 κ.μ. ανά στρέμμα.

Η χορήγηση νερού γιά κήπους κατοικίδια ζώα και λοιπές χρήσεις, θα γίνεται χωρίς αίτηση και χωρίς έλεγχο όσον αφορά την έκταση ή τον αριθμό των ζώων, ενώ η χορηγούμενη ποσότητα θα είναι μέχρι 100 κ.μ. νερού το πολύ ανά οικογένεια.

ΧΡΕΩΣΕΙΣ.

Η τιμή χρέωσης της δικαιούμενης ποσότητας νερού, γιά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι 0,18  ανά κυβικό μέτρο και γιά τις μή αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι 0,60  ανά κυβικό μέτρο, γιά τις μονάδες παραγωγής φυταρίων (φυτώρια), ήτοι 0,36  ανά κυβικό μέτρο και για τα ελαιουργεία 0,40  ανά κυβικό μέτρο.

Σε γενόμενη μέτρηση εάν διαπιστωθεί οτι κάποιος καταναλωτής εχει πραγματοποιήσει υπέρβαση σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα αφαιρείται το υδρόμετρο του οποίου η καταγεγραμμένη κατανάλωση, υπερβαίνει το διπλάσιο της δικαιούμενης ποσότητας νερού.

Η υπέρβαση σε ποσοστό μέχρι το 50% επί της δικαιούμενης ποσότητας νερού, θα χρεώνεται επί το διπλάσιο της συμβατικής τιμής, ήτοι 0,36  ανά κυβικό μέτρο γιά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 1,20  ανά κυβικό μέτρο για τις μη αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 0,72  για τις μονάδες παραγωγής φυταρίων και 0,80  για τα ελαιουργεία.

Πέραν του 50% η υπέρβαση θα χρεώνεται επί το πενταπλάσιο της συμβατικής τιμής, ήτοι, 0,90 ανά κυβικό μέτρο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 3 ευρω ανά κυβικό μέτρο για τις μη αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 1,8  για τις μονάδες παραγωγής φυταρίων και 2 ευρω για τα ελαιουργεία.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Καλαμάτα: Ιερέας διέκοψε τη λειτουργία γιατί πιστοί δεν φορούσαν μάσκα

admin

ΟΙ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ!

admin

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment